A frissebb csapat nyert

Falco-Trend Optika KC Szombathely - Zalakerámia-ZTE KK 106-92 (32-23, 25-21, 27-21, 22-27)

Aréna Savaria, 1100 néző

Falco: Vlahovic 21/3, Timberlake 23, Perl 6, Mitchell 25/3, Szabó M. 17 Csere: Váradi 8/6, Simon L. -, Bognár 2, Harazin 4.

ZTE KK: Boston 13, Plumb 17, Gáspár 5/3, Safford 21/6, Lekli 21. Csere: Kovács Á. 11/6, Kertész 2, Koma 2, Velkey -.

 

Fej-fej mellett kezdtek a csapatok, majd 4 perc után főleg center-gólokkal elhúzott a Falco: Szabó Miklóst és a Zagoracot helyettesítő Mitchell-t is jól játszották meg a hazaiak (17-12). Egy perccel később pedig 22-12-nél Raúl Jimeneznek időt kellett kérnie, hisz a lyukas védekezést eladott labdák is követték a zalaiaknál. Lekli helyzetei a jó kezdet után kimaradtak, a ZTE pedig nem tudott élni fegyverével, a gyors játékkal és a könnyű kosarakkal. A sokat hibázó Safford rázta meg magát (5 pontot ért el zsinórban), 10 perc után 31-22-ről folytatták a csapatok.

Kovács Ádám triplával nyitott, ám védekezésben továbbra sem találta a Falco ellenszerét a ZTE. Mitchell közelről és középtávolról is rendre eredményes volt. 38-32-nél közelebb zárkózhatott volna a kék-fehér csapat, ám Safford és Lekli is véleményes faultokat kapott, majd a játékvezetők mindkét fél kárára sokat tévedtek, és a következetes fújás fogalomkör teljesen értelmét vesztette: egyszer a kemény játékot engedték, máskor a legkisebb testi kontaktust is büntették. Mindez nem változtat a tényen: a ZTE gyengén védekezett, néha a visszafutás is elmaradt, és sok hibával támadtak Gáspárék. A félidő zárásakor Plumb erőlködött kétszer is hiába, melyet a Falco pontokkal büntetett és 20 perc után alakult ki az addigi legnagyobb különbség: 57-44.

 

A különbség sajnos pedig csak tovább nőtt. Nagyon fásultan és rengeteg hibával játszott a ZTE, 3 perc után már 20, majd a harmadik negyed végéhez közeledve már 25 pont volt a különbség (84-59). A ZTE tábor azonban nagyon sportszerűen és lelkesen szurkolt tovább – talán ez adhatta a negyed végi fellendülést is. A 6-0 után a záró játékrész is egy 6-0-lal indult: a korábbi egerszegi játékos –Simon László- rendre tiszta dobóhelyzeteket rontott el, míg a ZTE utolsó erőit mozgósította. Nem adta fel az egerszegi együttes és már 90-81-re is felzárkózott, amikor a hazaiak részéről jött a friss erő és Timberlake valamint Szabó szerzett fontos pontokat. Plumb jó megmozdulások után hajmeresztő hibákat vétett, és végül a Szombathely megérdemelten nyert, mert frissebb csapat benyomását keltette és több jó egyéni teljesítményt tudott felmutatni.

 

A ZTE 25 pontos hátrányból állt fel, ez dicséretes, ám a bravúr elmaradt, csakúgy, mint az egyenletes játék. Gyors regenerálódásra van szükség, hiszen pénteken az a szabadnapos Pécs következik, akiket a zalaiak még barátságos meccsen se tudtak legyőzni ebben a szezonban. Márpedig hazai pályán győzelem most már nem lehet botlani – itt a lehetőség tehát a revansra!

 

Fotó: Bálizs Zsuzsa
Zalakerámia ZTE KK; Dallos Ádám

Megosztás