A győzelem édes íze

Zalakerámia ZTE KK – Jászberényi KSE  74-72 (18-27, 18-11, 17-7, 21-27)

Zalaegerszeg, Városi Sportcsarnok,1000 néző

Vezette: Kapitány G., Szabó G., Lövész Cs. (Várhalmi)

 

Zalakerámia ZTE KK: Dzambics 8/3, Mohácsi 7/6, Darling 11/6, Ilics 9/3, Lekli 26 Csere: Fekete 5, Velkey 3/3, Tamir 5 Edző: Milos Sporar

 

Jászberényi KSE: Mladenovics 4, Horváth Á. 14/6, Dramicanin 33/15, Ware 5/3, Nárai 1 Csere: Kerpel-Fronius 8/3, Cseh 5/3, Szögi 2

 

Kipontozódott: Dramicsanin

 

Mindenki tudta, újabb nagyon fontos hazai bajnoki vár a csapatunkra és a győzelem is benne lehet a találkozóban. A mérkőzés elején az elmúlt hazai bajnokin térdsérülést szenvedett Gáspár Dávid tűnt fel a játékoskijáratban, akit a Torcidások tapssal köszöntöttek és egy transzparensel tudatták vele:


A sérülésből visszatért Dramicanin hárompontosával indult a találkozó. Rengeteg dobást hibáztunk az első percekben, nehezen találtuk a ritmust. Az ötödik percben mindössze kettő pont árválkodott a nevünk mellett. Ilic hárompontosa jókor jött, de nem hozta meg a kellő áttörést. A Jászberény irányította a mérkőzést és a negyed hajrájához közeledve már tíz pontra növelték előnyüket (9-19). Az utolsó percben sikerült némileg felzárkóznunk és tízen belül fordulnunk (18-27). 

 

A negyed közepén megérkezett csapatunk új igazolása, Kyle Swanston, aki a kispad mögött helyet foglalva nézte a csapattársai játékát. 
 

Velkey hárompontossal indult a második játékrész. Ez megadta a kellő lendületet a fiúknak. Feljavult az első negyedben gyengélkedő Darling és Leklivel karöltve vitték előre csapatunkat. A 14. percben már ledolgozva hátrányunkat mi vezettünk (30-27). A vendégek két rutinos játékosa Dramicanin és a Horváth Ákos rövid időn belül egyenlített (32-32). A következő percekben mindkét palánk alatt a küzdelem dominált. A 17. percben Lekli törte meg a kosárcsendet remek centerezésével, majd Darmicanin büntetőből egyenlített (34-34). A negyed hajrájában felváltva estek a kosarak, egyik csapat sem tudta leszakítani a másikat. Az utolsó támadásukból nem sikerült pontot szereznünk, így két ponttal a Jászberény térhetet előnnyel pihenőre (36-38). 

 

 

Mohácsi kihagyta a hazai oldalon, Horváth bedobta a vendégeknél. Így indult a harmadik negyed (36-40). Mindkét társaság kapkodott így sok hiba volt a játékukban. Két perc elteltével Lekli dobott fontos kosarat védője szorításában, majd újabb egy perc elteltével, egy szép kosárral egyenlítet is a center (40-40). Továbbra is rengeteg hibával játszottak a csapatok. A 25. percben Darling vállalkozott betörésre, ami közben faultolták. A megítélt büntetők közül egyet bedobott és ezzel átvettük a vezetést (41-40). Dramicanin és Ilic látványosan birkózott a palánk alatt, amit a játékvezetők csak néha vettek észre.  A 26. percben Dzambic csent el egy indítást, miközben Mladenovic szabálytalankodott ellene. Egy büntetőt értékesítette, majd a következő támadásnál újabb labdát csent el és Leklit hozta ziccerbe. A center a következő kivédekezett támadásból is remekül centerezett és már hat pontra nőt az előnyünk (46-40). Bencze Tamás időt kért, de csapatunk lendületét nem tudta megtörni. Dzambic robogott el Mohácsi passzából, miközben szabálytalankodtak ellene. Az irányító pontjaival már nyolccal mentünk (48-40). A vendégek csak büntetőből tudtak pontokat szerezni, míg Dzambic a védők között sasszézva szerzett újabb kettest (50-43). A negyed utolsó percében Darmicanin növelte egy duplával csapata pontjait, amire Mohácsi egy távolival válaszolt (53-45). ezzel el is lőtték a puskaporukat a csapatok. 

 

Érdekesség, hogy mindössze két mezőnykísérlet és három büntetőt sikerült ebben a negyedben a vendégeknek. 

 

A záró negyedet Ilic duplájával kezdtük, ezzel tíz pontra nőtt az előnyünk (de régen is írhattuk le ezt…). Sokáig nem örülhettünk, mert a csípőből tüzelő Dramicanin kétszer is betalált a hárompontos vonalon túlról és újra közel hozta hozzánk csapatát (55-51). A 32. percben kihagyott dobásunk után az ellentámadásból Cseh szerezte meg a mérkőzésen az első pontjait, ráadásul hármasból, így egy pontra zárkózott a Jászberény (55-54). Természetesen jött a hazai időkérés, amiből Dzambic hintet egy távolit (58-54). A 35. percben Kerpel -Fronius dobott távolit, amire újra Lekli válaszolt szintén három ponttal, de 2+1-es elosztásban. Nem tudtuk tartani az előnyt, mert Horváth Ákos távolija is utat talált a gyűrűnkbe (63-62). 

 

Izgalmas hajrára volt kilátás.

 

 A 37. percben Darmicanin estében dobott hármast, majd technikait ítéltek ellene a játékvezetők színészkedésért. Lekli álhatott a vonalra és nem hibázott, sőt a következő támadásból is eredményes volt (66-65). De jött a szintén sérülésből visszatérő Ware, aki újabb hármast szerzett csapatának ( 66-68). Két perc volt hátra, amikor Lekli dobott kosarat, majd Fekete ziccerezett. Ezzel újra vezettünk, de csak egy pillanatig, mert Kerpel-Fonius közelről egyenlíttet (70-70). Egy perc volt még vissza a mérkőzésből, amikor Fekete hármasa kimaradt és a Jászberény időt kért. Fél perccel a vége előtt Darmicanin értékesítet két büntetőt, majd 10 másodperccel a végső dudaszó előtt Darling dobott hárompontost (73-72). Nem tudtuk kivédekezni az időt, Mohácsi odaütött Horváthnak. A kiváló játékos mindkét büntetőjét elhibázta, de a lepattanót megszerezte, de az is kimaradt, majd Dramicanint Darling blokkolta. A labda Fekete kezébe pattant, akit csak szabálytalanul tudtak megállítani. 

 

 Kettő másodpercen állt az óra. 

 

Fekete első büntetője kimaradt….a második jóóóóóóóó. 

 

Lekli letépte magáról a mezt és ordításban tör ki belőle a feszültség. Megérdemli, hiszen a mérkőzés hőse egyértelműen ő volt. 

 

fotó: Bálizs Zsuzsa

 

Zúg a Kék az Isten és a fiúk a szurkolókkal együtt győzelemnek örülhettek!!!!

 

Végre!!!!!

 

Edzői nyilatkozatok:

 

2015. január. 10. Zalakerámia ZTE KK

Megosztás