A padról nézve is eufóriát okoz egy ZTE –Körmend rangadó

Vasárnap este az alapszakasz egyik legjobban várt mérkőzése következik, ami az országban az egyik legrégebbi párharc is egyben. A ZTE-Körmend összecsapás mindenkinek mást jelent és mindenkinek van róla kellemes vagy kevésbé jó emléke. Mindig a játékosok, edzők szemszögéből készülünk a rangadóra, ezúttal szakítottunk a megszokottal és egy olyan csapattaggal beszélgettünk, akik régóta szolgálja szakértelmével a klubot. Ez a személy dr. Szalai Zoltán főorvos, csapatunk orvosa, akinek ezek – ahogy fogalmazott- derbik mindig különlegesek:

Régóta szolgálod a csapatot, mit jelent számodra a ZTE-Körmend rangadó?
-A ZTE kosárlabda csapatot több mint húsz éve szolgálom, mint csapatorvos, tehát elég régóta. Ezen idő alatt sok ZTE-Körmend kosármeccset éltem át. Voltak edzőmeccsek, voltak kupameccsek, Göcsej kupadöntők, bajnoki mérkőzések. Függetlenül attól, hogy melyik csapat volt a papírforma szerint erősebb, vagy esélyesebb, minden meccs igazi, vérbeli rangadó volt és bízom benne, hogy még nagyon sokáig az is marad. Egy ZTE-Körmend rangadó mindig független a papírformától, független a csapatok pillanatnyi helyezésétől, a légiósok számától. Ettől örök és igazi rangadó. Mindig is rangot adott a játéknak és színvonalas szórakozást a kosárlabdát szerető közönségnek. Magamat is ide sorolom és egy ZTE-Körmend, számomra is a rangot jelentette és jelenti. 

Egészen más a padról nézni egy ilyen mérkőzést
-Padról nézve, minden mérkőzés más, mint a lelátóról. A kispadnak megvan a maga varázsa, a maga tüze. Természetesen a lelátónak is, de a kispad közege egészen más. Minden sportszerető ember, szurkoló, bizonyos mértékig bele kell, hogy élje magát a mérkőzés hangulatába. A néző, csak így tud azonosulni a játékkal és így tudja átélni mindazt, amit a játék számára adhat. Mi, akik közelebb vagyunk a játékosokhoz, a küzdőtérhez, másként éljük meg ezt a közeget. Már az öltözőben, egy fokozott atmoszféra uralkodik, ami a kispadon keresztül átkerül a pályára.  A kispad bizonyos fokú sportszerű viselkedést is megkíván, ezért nem mindig olyan egyszerű azoknak az élete, akik a kispadról izgulnak végig egy-egy meccset. Ennek ellenére én nagyon szeretem és jóérzéssel tölt el, hogy a pálya szélén élhetem át ezeket a perceket. 

Sok ilyen csatát megéltél már, emlékszel az elsőre?
-Mint mondtam az már nagyon régen volt. Természetesen felejthetetlen élmény volt az a rengeteg néző és az a hangulat örök emlék. Szombat volt és aznap már nem lehetett jegyet kapni. Ismerőseim kerestek, hogy próbáljak nekik jegyet szerezni. Már egy órával a meccs előtt telt ház volt, körös-körül emberek, ültek, álltak, sípoltak, dudáltak. És ami a legfontosabb természetesen, mi nyertünk.   

Melyik számodra a legemlékezetesebb ZTE - Körmend találkozó?  
-Nagyon sok ZTE-Körmend találkozóról vannak szép emlékeim. Nagyon sok örömet és kellemes perceket hoztak nekem ezek a rangadók. Még azok a meccsek is emlékezetesek, melyeket nem mi nyertünk, akár itthon, akár idegenben. Talán azért mert, egyetlen meccsen sem éreztem azt, hogy a csapatok ne szívvel, lélekkel és teljes erőbedobással küzdöttek volna az első perctől az utolsóig. És talán ez a legfontosabb, hogy ha vesztesen is hagyja el egy csapat a parkettet, de érezni kell azt, hogy mindent megtettünk. A kosárlabdában szerencsére nincs döntetlen, egyik csapatnak veszíteni kell, de ha emelt fővel tudtunk lejönni a pályáról, akkor nem rossz szájízzel tértem haza a rangadó után. Ilyen volt számomra a tavalyi 2016. május 13.-i ZTE-Körmend mérkőzés is. Ha mégiscsak meg kellene jelölnöm a legemlékezetesebb ZTE-Körmend találkozót, akkor ezt jelölném meg. Nem azért mert alul maradtunk 3 ponttal, hanem azért mert ez volt az utolsó kosármeccs, melyen még együtt szurkolhattam Szidónia lányommal. 

Mit vársz a vasárnapi derbitől? Kettő másképpen jó csapat találkozik?
-Elsősorban egy nagyon jó mérkőzést, egy igazi derbit várok, természetesen ZTE győzelemmel. Igaz, hogy két teljesen más, illetve ahogy kérdezted, másképpen jó csapat csap össze, de ahogy már mondtam ez a rangadó mindig más, papírforma nem csak a pillanatnyi forma dönt.  

Reméljük vasárnap telt ház előtt, sportszerű keretek között sikerül majd legyőznünk az örök rivális Körmendet!

2017. február 10. Zalakerámia ZTE KK 

 

Megosztás