Arannyal felérő bronzérem

Kiváló szezont zárt nemrégiben a Zalakerámia ZTE KK. A város jelenleg legeredményesebb klubja 3. helyezést szerzett a kosárlabdabajnokság idei pontvadászatában. Az alapszakasz végén 5., a középszakasz végén 4. gárda még egy helyet előre tudott lépni a play-offban, s egy roppant értékes bronzéremmel lett gazdagabb. Bencze Tamás csapata a tavalyi 5. helyezést követően két pozíciót javítva teljesen megérdemelten léphetett fel a dobogóra, s igazi csapatsikerként az Egerszeg Fesztivál alatt tartott ünneplés idején nem csupán pezsgőben, de a szurkolók szeretetében is fürdött. A klub ügyvezetőjét, Stárics Kornélt kértük a sikeres szezon értékelésére, illetve kitekintettünk az előttünk álló szezon előkészületeire is. 

-Az idei szezon valóban kiváló volt – kezdte értékelését a Zalakerámia ZTE KK ügyvezetője. Eredeti elképzeléseinken – melyek az első nyolcba jutásra vonatkoztak – szerencsére módosítanunk kellett a tavasz során és sikerült túlszárnyalnunk a tavalyi szezont, valamint az előzetes elvárásokat. Olyan extra győzelmeknek köszönhettük mindezt az alapszakaszban, amivel nem sokan számoltak – idegenben nyertünk Szolnokon, majd márciusban Kaposváron, Sopronban és Pakson is mi voltunk a jobbak. Persze mi lett volna akkor, ha azok a meccsek is sikerülnek, ahol nekünk állt a zászló – gondolok itt a hazai Kaposvár elleni találkozóra, vagy a decemberi MAFC-elleni idegenbeli, hosszabbításos mérkőzésre. Maximálisan elégedettek lehetünk az idei eredményeinkkel, lépcsőzetesen haladunk, folyamatosan építkezünk a jövőben is. Magyar magunk egybentartása volt a fő cél, lényeges számunkra, hogy sok jó magyar kosaras érezze otthonának Zalaegerszeget. Horváth Ákos személyében meghatározó tudású, egykori válogatott bedobóval erősítettünk, illetve próbáltunk feltörekvő ifjú tehetségekkel is egyességre jutni, mint Doktor Péter, akiben van potenciál. Jövőre pedig ilyen erős magyar maggal – hiszen a topklubok, az Alba vagy a Szolnok után talán a legerősebb hazai állományunk nekünk lesz - a cél a felsőház elérése lesz majd. Lényeges az is, hogy a klub stabilitása mindvégig biztosított legyen. Ehhez persze nagy segítséget nyújt számunkra a Zalaegerszeg Megyei Jogú Város, a Zalakerámia Zrt, a főtámogatónk, valamint a többi kisebb-nagyobb szponzorunk is.

Igazi csapatsikernek köszönhető a bronzérem

Sokan nem hittek abban, hogy a tavalyi 5. hely túlszárnyalható lesz – most pedig éppen akkor volt a legerősebb a gárda, amikor tavaly „elfogyott”: a középszakaszban. 

-Nagyon optimista elképzelésnek tűnt tavaly ősszel az, hogy túlszárnyalhatjuk azt a jó szezont, szerencsére sikerült. Természetesen sok mindennek össze kellett ehhez jönni. Év közben úgy alakult, hogy sikerült 4. légióst igazolnunk Jerrell Wright személyében, aki a rá bízott feladatokat maximálisan el tudta végezni, beállt a sorba. Szerencsére a nagyobb sérülések is elkerülték a csapatot (Kerpel-Fronius Balázs kivételével). Persze ahogy jöttek az újabb és újabb győzelmek, úgy lett az egerszegi publikum is egyre éhesebb a még nagyobb sikerre. Elvitathatatlan tény az is, hogy a 3. helyezésünk teljesen megalapozott. Aki az év során hatszor megveri a nemzetközi rutinnal rendelkező játékosok alkotta tavalyi bajnokot – kétszer ráadásul idegenben, - annál abszolút nem érdemtelen a dobogós helyezés. A tavasz során nagyon fontos idegenbeli győzelmeket arattunk, amik mind kellettetek ahhoz, hogy a felsőházban végezzünk. A középszakasz egy nagyon hosszú és nehéz menetelés minden csapat számára. Az nyeri általában a mérkőzéseket, aki jobban tud regenerálódni, frissebbek a játékosai, és elkerülik a sérülések. Nekünk szerencsénk is volt ebben az időszakban, hiszen a kulcsembereinket elkerülték a sérülések, így szinte mindig teljes kerettel tudtunk kiállni, s ezáltal pályaelőnnyel kezdhettünk a rájátszást. 

Nagyon pozitív szájízzel ért véget a bajnokság, hiszen 8 év után ismét egy bronzéremmel gazdagodott a kék-fehér kollekció. 

-Az Alba elleni idegenbeli mérkőzést leszámítva sikerült teljes kerettel felállnunk – a két makacs sérültet leszámítva. A Körmend ellen pedig szinte már belehajszolta csapatunkat a győzelmekbe a szurkolótáborunk… Büszke vagyok mindenkire a csapat tagjai közül és köszönöm valamennyi, a csapat körül tevékenykedő személynek is, aki ebben a sikeres évben valamilyen módon hozzátett a Zalakerámia ZTE KK sikeréhez – legyen akár vezető, az orvosi stáb tagja, városvezető, sajtós vagy törzsszurkoló. Ez a bronzérem maximálisan csapatsiker, mindenki hozzátette a maga plusz-át, még családtagjaink is!

Hatalmas ünneplés kezdődött a bronzérem megszerzése után – az öltözőben is remek volt a hangulat

3 légióssal indult a csapat ősszel, majd februárban csatlakozott Jerrell Wright. Hogy sikerült a külföldiek kiválasztása?

-Anyagi lehetőségeinktől tettük függővé a 4. légiós szezon közbeni csatlakozását. Ár-értékarányban jó játékost próbáltunk találni, Wright a rábízott feladatokat maximális módon teljesítette. Beállt a sorba, védekezett, lepattanókat szerzett, elfogadta a közönség is. Jó kiegészítő emberré vált – szükség is volt rá, hiszen kezdő ötös centerünk kiválása korábban látható volt, hogy milyen következményekkel járt. Ubilla extraklasszis játékos, a bajnokság legjobb három légiósa közé tartozott. Remek irányító, aki pontgazdag is volt, gólpasszaival pedig rendre helyzetbe hozta a távoli dobóinkat. Drungilassal rengeteg 2-2 játékuk volt, ami nem egy találkozó megnyeréséhez vezetett. Litván játékosunk ellentmondást nem tűrően ment előre. Ahol ő volt, ott mindig forrt a levegő, fontos láncszemünk volt idén. Csupaszív játékos, igazi ötös centerünk volt. Norfleet esetében döcögősen indult a szezon, sokan kételkedtek benne, ám vezetőedzőnk türelemre intette a szurkolókat, hiszen látták benne azt a potenciált, ami ki is jött belőle a szezon közepétől. Kulcsjátékossá nőtte ki magát, jól védekezett és pont is volt benne bőven. Nagyon jó választás volt, örülök annak, hogy kitartottunk mellette. 

Julian Norfleet kulcsjátékossá és nagy kedvencé vált a szezon során

Számára szerződésajánlatot is adott a klub...

-Ajánlatot tettünk, amit egyenlőre nem fogadott el a menedzsere, így most várunk, hogy alakul ez a kérdés. Mi a maximális ajánlatot már megtettük, így most kivárunk. Persze ilyen kiváló szezon után nem könnyű senkit megtartani – ezt mindenki számára el kell fogadni. Hangsúlyozzuk persze az előnyeinket is – ilyen kiváló szurkolótábor előtt, ahol folyamatosan éltetik a játékosokat, megállítják az utcán, „sztárként” kezelik, s nem biztos, hogy ugyanezt egy másik klubnál, ahol tíz másik hasonló játékos van,  megtapasztalhatják. Bízunk abban, hogy ezt is mérlegre teszik légiósaink. Július közepétől augusztus elejéig szeretnénk, ha kialakulna a légiós kontingensünk. 

 

 

 

 

Ügyvezetőnk szeretné, ha az alapozás kezdetére idén is összeállna a teljes keret

Magyar magunk tagjai nagyon komolyan hozzájárultak a bronzéremhez. Két állandó kezdőnk, Benke Szilárd és Szabó Zsolt voltak a leglényegesebb láncszemek, Mohácsi Máté csapatkapitányunkkal kiegészülve; ám a legnagyobb fejlődést a még csak 22 esztendős Benke Szilárdon lehetett látni. 

-Még engem is meglepett, hogy „Szili” ennyire húzóemberré tudott válni. Kész, érett játékos lett ennyi idősen. Bízom abban, hogy a válogatott szűkebb keretébe is be tudja verekedni magát és az Európa Bajnokságon is számítanak rá. Örülök, hogy két évre szerződtünk vele, jövőre is kezdő lesz hármas poszton. Szeretnénk később is megtartani, bár egy esetleges külföldi szerződés elé természetesen nem gördítenénk akadályokat – az közös érdek lenne. Emberileg is kiváló, kora ellenére teljesen érett, gondolkodásmódja és hozzáállása pedig példamutató. Sokat nyertünk vele! A Bencze Tamás által neki ígért játékperceket meg is kapta, mégpedig azzal, hogy úgy játszott, hogy nem lehetett kihagyni a kezdőből. Kiharcolta és alanyi jogon megtartotta ezt a pozíciót, s közben közönségkedvencé is vált. 

Benke Szilárd 22 évesen vált a csapat alapemberévé

Szabó Zsolt is képes volt extra húzásokra – fehérvári triplája a szezon legemlékezetesebb pillanatai közé tartozik. 

-Bár voltak, akik tartottak attól, hogy „Szöszi” nehéz eset lesz, Bencze Tamás dolgozott már vele és maximálisan bízott benne – ebben az évben pedig igazi húzóember, motor volt a csapatban, nem véletlen, hogy hosszabb távra szerződtünk vele is. A négyes posztra sem hozunk légióst, mert Mohácsival együtt tökéletesen meg tudják oldani a feladatot a jövőben is. Egyébként megfigyelhető volt, ha ők jól játszottak, megnyertünk a meccseket, ha nekik nem ment, akkor szoktak gondjaink lenni...  

Kicsi a rakás - Szabó Zsolt fehérvári triplája nem mindennapi pillanat volt...

Anyagi lehetőségeink bővültek a tavalyihoz képest, vagy hasonlóan alakulnak a a tavalyihoz?

-Hasonlóak lesznek, de próbálunk még további szponzorokat szerezni, hiszen a bronzéremre való tekintettel ezt meg is kell tennünk. A tavalyi jó eredmény után már látható, hogy nem csak a véletlen műve ez a szereplés, hanem tudatos építekezés eredménye. Bízom abban, hogy ez a szponzoroknál is komoly érv lehet. Az is fontos, hogy amikor a csapat jól játszik, nem gond a lelátók megtöltése, s ez a jövőben is fontos pillérje lesz a büdzsének. Szeretnénk tovább bővíteni bérleteseink számát – idén jól láthatták, mennyi meccset tudtak megtekinteni, hiszen a rájátszás során rengeteg plusz találkozó volt a korábbi évekhez képest is. Innen nézve nagyon kedvezményesen jött ki egy találkozó, hiszen a felnőtt bérletesek 14000 forintért 23 meccset láthattak a bajnokság során Zalaegerszegen. Továbbra is fenntartjuk, hogy bérleteseink a következő szezonban is kedvezményekben részesülnek, például a szomszédvári rangadók jegyelővételénél, vagy a csarnokba való gyorsabb bejutás tekintetében. Ezzel kapcsolatban lesznek még további ajánlataink az ősz során. 

A szurkolók osztályzata ebben a szezonban biztosan kiemelkedő lehet, hiszen oroszlánrészük volt a sikerben.

-Csillagos ötös osztályzatot adnék nekik. Már tavaly is kiválóak voltak, de idén rá tudtak tenni egy lapáttal. Nem egy alkalommal hajszolták bele a csapatot a győzelembe. Úgy gondolom egyedülálló az, amit idén nyújtottak. Talán nem is volt olyan idegenbeli mérkőzésünk, ahol minimum 50-100 ember ott ne lett volna, még akkor is, ha mondjuk Szegeden játszottunk. Pakson, Szolnokon, Sopronban, Kaposváron és Fehérváron is emlékezetes volt a szurkolás, nem is beszélve az utolsó idegenbeli találkozóról Körmenden. Le a kalappal előttük, jó visszanézni a képeket és videókat, amik ezeken a találkozókon készültek. Tényleg nagy támaszt nyújtottak a srácoknak, amit ők is kiemeltek. Van olyan ismerősöm, aki azt mondta, hogy idén nagyobb hangulat volt, mint az aranyév idején. Jó ezt hallani, próbálunk tenni annak érdekében, hogy a mérkőzésre kilátogató szurkolóink 21. századi körülményeknek megfelelő komfortban érezhessék magukat, de ez nem egyszerű. Egyrészt a csarnok kialakítása másrészt pedig azok a hatósági előírások miatt, amiket muszáj betartani. Ez ügyben kérünk türelmet szurkolóinktól, azon vagyunk, hogy ez pozitív irányba változzon.

A szurkolók csillagos ötöst kaptak ügyvezetőnktől

A nemzetközi porondra való kilépésre is lett volna ősztől is lehetőségünk, szakmai vagy inkább anyagi megfontolásból döntött a klub amellett, hogy nem indul az európai kupában? 

-A kettő együtt játszott szerepet, s ez össze is kapcsolódik. Elég veszélyes belemenni úgy egy ilyen kupaindulásba, hogy nincs meg az a rotációs mélysége a csapatnak – nyolc fővel ez nem lenne túlságosan jó ötlet. Azt pedig semmiképpen nem szerettük volna, hogy ez a hazai bajnokság kárára menjen. Továbbra is cél, hogy ez valamikor sikerüljön, de konkrétan nem határoztuk meg, pontosan mikor. Rövid-középtávon jó lenne, ha működne ez a vonal, ezen dolgozunk, hogy ez megvalósulhasson. Tehetséges magyar játékosaink megtartásában, illetve idecsábításában is fontos faktor lehet ez majd. 

Igazi kosárláz tört ki Zalaegerszegen a tavasz során, mit tesztek azért, hogy ez folytatódhasson? Mi lesz az irány, amiben a klub előreléphet a jövőben?

-Edzői stábunk állandó,  gazdasági hátterünk stabil, és ez hosszabb távra garancia lehet a sikerre. A kiegyensúlyozott idei szezon után jövőre még nagyobb versenyfutás várható, hiszen a jóval magasabb költségvetésű csapatok – Szolnok, Alba -, valamint az idén betlizők - Paks, Sopron – egyaránt az élmezőnybe várhatók. A Körmend és a Szombathely szintén a felsőházra esélyes, de nem szabad elfeledkezni a Kaposvár-Pécs duóról sem, akik idén sem maradtak le sokkal a legjobb ötről; szóval roppant nagy küzdelem várható majd a legjobb helyekért, remélem ismét ott tudunk lenni a végelszámolásnál.  

Szeretnénk jövőre is sikeresen képviselni a klubot és a várost

Jelenleg 7 játékosunknak van a következő szezonra élő szerződése, ezt a magyar magot szeretnénk még 3-4 külföldi játékossal megerősíteni. Továbbá egy 21 éven aluli magyar játékossal – Kovács Martinnal - is szeretnénk megállapodást kötni, vele szóban már meg is egyeztünk.  Szeretnénk nagy hangsúlyt fektetni az utánpótlás-nevelésre is, mivel célunk közép-és hosszútávon az, hogy zalai kötődésű gerince legyen klubunknak. Sok munka vár ránk a nyáron is, a fiataloknak 2 hetes nyári tábort szervezünk. Legtehetségesebb játékosainkkal a legtapasztaltabb edzőink fognak foglalkozni, továbbá a felnőtt csapattal tudnak egy ideig együtt készülni. Tervben van egy hazai 1 hetes edzőtábor is, valamint egy külföldi tornán (vagy edzőmeccsen) való részvétel. Idegenlégiósainkat legkésőbb augusztus elejére realizálni szeretnénk, hogy szeptembertől be tudjanak majd kapcsolódni a felkészülésbe. Bízom abban, hogy jövőre is lehet majd kosárláz Zalaegerszegen és egy hasonlóan szép eredménnyel tudjuk megörvendeztetni szurkolóinkat – zárta a beszélgetést bizakodóan az ügyvezető.

Fotók, cikk: Bálizs Zsuzsa

2017. június 25. Zalakerámia ZTE KK

Megosztás