Az utolsó bajnoki döntős csapatunk

Kezdjük azokkal, akik most sem szorulnak bemutatásra: Polster Péter a magyar válogatott és a ZTE gyúrója, Bodrogi Csaba pedig klubunk sportigazgatója. Gáll Tamás a ZTE után még kosarazott Nagykanizsán, volt „főállásúcivil” is, most újra visszatért - nem is akárhogyan! A ZTE NKK vezetőedzőjeként az 5. helyig kormányozta a lányokat. Elődje épp Bencze Tamás volt, aki ült a magyar női válogatott kispadján is,most az Euroligában szereplő Szeged női csapatával szerzett bronzérmet, s jövőre is a Tisza-parti városban fog dolgozni.

Braniszlav Dzunics a ’90-es évek magyar kosárlabdájának ikonja volt, azóta edzőként is sok helyütt megfordult, legutóbb a Pakssal bajnoki címet nyert, az év edzője lett 2009-ben,majd idén menesztették a válogatottnál is dolgozó szerb-magyar szakembert. Ha hinni lehet a zuhanyhíradónak, akkor sokat nem kell várnunk, hogy újra NB I-es csapat kispadján legyen Báne, feladata nem tűnik egyszerűnek: az évek óta sikertelen Albacompot kéne visszavezetnie a szűk elitbe.

Maradjunk a légiósoknál: a bajnokság első, és mindeddig egyetlen finn játékosa Pekka Markkanen még túl a 40-en is kosárlabdázott hazájában, pár meccs erejéig éppen Louis Hinnant csapattársa volt egy első ligás finn együttesben. A rendkívül megbízható, csendes center évekig nélkülözhetetlen volt a nemzeti csapatból, de most sem távolodott el végleg a kosárlabdától. Noha főállásban orvosi műszereket forgalmaz, de nyáron rendszeresen kosártábort szervez gyerekek számára, valamint az elmúlt években is számtalanszor segített a ZTE-nek hazájában játszó amerikai kosarasok információi kapcsán.

Craig Sedmak igazi közönségkedvenc volt. Kényszerből igazolta a csapat, ’hisz Dzunics lesérült, de a szezon végéig maradt a ZTE-nél, ezzel minden meccs előtt választási dilemmát kínálva az edzőnek, aki csak 2 külföldit nevezhetett a keretbe (igen, 15 éves a történet…). A bohém amerikai egy fél szezont még lehúzott Luxemburgban, aztán megdöbbentően fiatalon abbahagyta a kosárlabdát.Több éve próbáljuk sikertelenül utolérni, Craig utolsó információink szerint egy vezető pénzintézet magas beosztású vezetője.

Földesi Attila karrierje végén volt a Nagykanizsa játékosa és edzője, majd szintén szakvezetőként az Eger férfi csapatát vezette az első osztályba. Azóta nem foglalkozik komolyabb szinten kosárlabdával, jelenleg is Zalában él, a Cetelem alkalmazottja. Ádám fia tavaly a ZTE NB I-es keretének tagja volt. Tóth Árpádot manapság is lehet látni a meccseken (a Torcida szurkolói csoport tagja), sőt: a városi bajnokság küzdelmei során is. Árpi a bajnokság All-Star csapataként aposztrofált Kertváros egyik legjobbja. Kertész Tamás évek óta a siófoki férfi kosárlabdában dolgozik, míg a Bajáról érkező és oda visszatérő Ágh Péter, valamint a zalaegerszegi Pro Urbe-díjas Sipos Tamás eltávolodtak a sportágtól. Simon Zsolt másodedzőből avanzsált Egerszegen vezetőedzővé, majd próbálkozott a Szekszárd, a Szombathely és a Kanizsa női csapatainál is.Jelenleg iskolában tanít. A magyarul is remekül beszélő Stevan Tot egészen idén áprilisig volt a ZTE legutolsó aranyérmet szerzett edzője. Legutóbb több mint 10 éve dolgozott Magyarországon, a Debrecennél, azóta megfordult Lengyelországban, a Közel-Keleten és volt Szlovákia szövetségi kapitánya is. Most az STA Sportsgroup játékosügynökség vezetője.

95.jpg

ZICCER - Zalakerámia ZTE KK; Dallos Ádám


Megosztás