Bioregulációs technológia is segítette a fiúkat

2015-ben a Zalakerámia ZTE KK a kosárlabdacsapatok közül elsőként, nemcsak az edzők és játékosok tekintetében fejlődött tovább, hanem az egészségügyi team eszközrendszerében is. A csapat 8 Lenyo Mobile Sport wellness készülékkel gazdagodott.

 A Zalaegerszegért Díj birtokosa, a Pécsi Tudományegyetem oktatója és egyben a csapat nemzetközi hírű gyógytornásza, Tóthné Steinhausz Viktória évtizedek óta oktatja és használja a BioRegulációs Technológiát. Saját készülékével már régóta támogatta a csapat játékosait. 
Dr. Szalai Zoltán főorvos, traumatológus, kézsebész szakorvos egy szegedi konferencián ismerkedett meg az orvosi munkát jól kiegészítő technológia előnyeivel. 

A nemzetközi tapasztalatokban gazdag Kuszler Gábor masszőrnek 2015-ben még újszerű volt ez a megoldás, mára viszont csatlakozott azokhoz, akik a versenysportban hasznos támogató módszerként alkalmazzák a BRT-t. 

Az egészségügyi team támogatása mellett fontos volt, hogy a vezetés - a számos lehetőség közül - végül a TAO források felhasználásánál figyelembe vette a szövetség által javasolt szempontokat és a rövidtávon amortizálódó eszközökkel szemben, a csapatot hosszú éveken keresztül támogató BioRegulációs Technológia beszerzése mellett döntött.

Az eszközök beszerzése után Stárics Kornél ügyvezető támogatása és Bencze Tamás vezetőedző új megoldásokra fogékony hozzáállása kellett a technológia rendszerbe állításához. 

Ezt hívatott segíteni - egy, a gyártó cég megbízásából, Petrekanits Máté dr. a Testnevelési Egyetem Sport- és Természettudományi Kutató Központ Terhelésélettani Laboratórium vezetője, a terhelésélettan egyik legismertebb hazai szakértője által - a csapat magyar játékosai körében az alapozási időszakban végzett felmérés is.  Munkáját kérdőíves megkérdezéssel Dr. Lénárt Ágota is támogatta.

Lednyiczky Gábor, a Lenyo eszközöket szállító cég tulajdonosa Kuszler Gáborral és Gáspár Lászlóval karöltve elsősorban a játékosok aktuális mozgásszervi problémáinak megoldásával kapcsolatos cselekvési tervet dolgoztak ki.

Az eredmény:
-    a vezetőedző az edzésmunka optimalizálásában segítő átfogó felmérést kapott a játékosairól
-    a játékosok önismerete nőtt, mozgásszervi problémáik többsége a felmérési időszak alatt megszűnt
-    a játékosok alvásminősége, kipihentsége jelentősen javult, aminek köszönhetően a terhelhetőségük is nőtt

Összefoglalva e rövid felmérési időszak alatt is bebizonyosodott, hogy hasznos eszközökkel bővült az EÜ team fegyvertára, amelyeknek a klub véleménye szerint jelentős szerepe lehetett abban, hogy a versenytársakhoz képest szűk kerettel is kiválóan teljesített a ZETE. A játékosok az átlagosnál sokkal hosszabb pályán töltött idő ellenére végig jól bírták a terhelést. A sérülések aránya és időtartamának hossza pedig messze a korábbi évek átlaga alatt maradt.

2016. július 31. Zalakerámia ZTE KK

 

Megosztás