„Biztos pontnak érzem a ZTE-t az életemben”

Benke Szilárd tavaly május 20-án lett csapatunk játékosa, s két találkozó kivételével ő az egyik magyar kezdőjátékosa a Zalakerámia ZTE KK-nak. A roppant tehetséges, magyar válogatott kerettag, még 22. életévét be sem töltött „Szilivel” szombat délelőtt beszélgettünk a játékról, a ZTE-ről, a magyar válogatottról, a csapatkohézióról valamint a nyári tervekről. 

-Általános iskolás koromban Csapó Gábor Tanár Úr kezei alatt ismerkedtem meg a kosárlabdával. Ekkor azonban igazi polihisztor voltam, mert ő valamennyi sportág kipróbálását fontosnak tartotta. Fociztunk, teniszeztünk és kosaraztunk is, de a fiával – aki osztálytársam volt – a Balatonnál biciklitúrára is elvitt minket. A focit engedtem el leghamarabban, de a kosárlabda szeretete megmaradt. Nagyon hálás vagyok neki, hogy elindította bennem mindezt. 12-en voltunk fiúk egy osztályban, így voltunk egy csapat. Osztálytársam, Kovács Dani apukája, Kovács László volt akkor a KKK ügyvezetője, nagyon sok kosármeccsre is jártunk, megtetszett a meccsek hangulata. 

Így kezdődött minden... (Fotó: Facebook)

15 évesen két évig nem kosaraztam, aztán 17,5 évesen újrakezdtem a játékot. Simon Balázs apukáját kerestem meg, hogy kezdhetném-e újra az aktív sportot. Ő invitált, a játék hiányzott, mindenkit ismertem a csapatból, így könnyen belerázódtam ismét. A társaság volt talán a legfontosabb húzóerő, amiért újrakezdtem, de aztán jöttek gyorsan a sikerek is. Zsoldos András hívott meg az U18-as válogatottba és szerencsére onnan megindult a nyarak programja: nyári szünet helyett edzőtábor és korosztályos EB-k.

A két évvel ezelőtti Székesfehérváron bronzérmes U20-as sikercsapatból sokakkal baráti viszont ápolsz. 

-Váradi Benedekkel, Perl Zolival gyakran beszélünk, hiszen ma már nincsenek távolságok az internetnek köszönhetően; Filipovics Márkóval pedig nagyon közel lakunk egymáshoz Kaposváron, sokat vagyunk együtt a Balatonon is. Gyakran edzünk együtt otthon is, sok a közös programunk. 

Benke Szilárd és az U 20-as  magyar válogatott – nyakukban az EB bronzéremmel (Forrás: BB1.hu)

Tősgyökeres somogyiként tavaly tavasszal úgy döntöttél, hogy váltasz és elfogadtad a Zalaegerszeg ajánlatát, amit egyöntetűen, nagy örömmel fogadott a zalai szurkolótábor. 

-A tavalyi évemben sok lehetőséget kaptam; Szrecsko Szekulovics bedobott a mélyvízbe és kért, hogy mutassam meg, mit tudok. Ez megalapozott egy olyan önbizalmat nálam, hogy elhittem, hogy ha keményen edzek és odateszem magam, igenis lehet esélyem. Ha csak próbálkozom és mindig visszaesem, akkor más a helyzet.  Fekete Ádám adta meg nekem először az A-csoportban a lehetőséget, aki egy nagyon jó edző, a hozzáadott értéke rengeteteg számít Kaposváron, ami idén is látszik. Jól megtalálja a hangot a csapattal, fel tudja építeni a rendszert, ami most már elég jól látható. Most pedig egymás ellen harcolunk a felsőházért, ami mutatja, milyen erős a két vidéki fellegvár. 

Hogy fogadták Somogyban, hogy eljössz Egerszegre?

-Barátaim és családom is mind támogattak; így túl sokáig nem kellett gondolkoznom a váltással kapcsolatban. Szerettem volna váltani a fejlődésem érdekében, abszolút nem bántam meg ezt a döntést. Kihívásokat kerestem, úgy hírlett, hogy Bencze Tamás foglalkozik a magyar fiatalokkal, sok játéklehetőséget is kapnak nála. Zalaegerszegen nagyon szeretik a kosárlabdát, remek a hangulat, amit a korábbi meccseken is tapasztaltam. Nem szerettem volna elmenni egy soklégiósos gárdába, ahol csak epizódszerephez juthattam volna, még akkor sem, ha más feltételeket kínáltak volna. Nem csak 5-10 percet szerettem volna játszani. Nem örültem volna, ha csak azért, mert valaki külföldi, ő játszhatott volna mindig előttem. Kedvező ajánlattal állt elő a ZTE, tetszett a koncepció, hogy egy erős magyar mag mellé három légióssal vágunk neki a szezonnak, ahol a magyarokra fontos szerep hárul. Nem tartott sokáig, amíg eldöntöttem, hogy ideszerződöm és az is tetszett, hogy kétéves szerződést kínáltak, hosszútávon számítanak rám. 

Benke Szilárd és Stárics Kornél, a ZTE ügyvezetője a szerződés aláírása után – 2016. május 20. (Fotó: Pente Valéria)

Mennyire vagy elégedett eddig a szezonnal?Kiegyensúlyozott a bajnokság, nincs lefutott meccs.

-Tudtuk, hogy ilyen szezon vár ránk, de azt senki nem gondolta, hogy ennyire. A 2. helyezettől csak 1 meccsre vagyunk lemaradva. A felsőházra vagyunk hivatottak, ez nem kérdés számomra; ott pedig az lesz a cél, hogy olyan helyezést szerezzünk meg a középszakaszban, amivel lehetőleg pályaelőnnyel mehetünk a play-off-ra. Nagy álmom, hogy esetleg egy éremért küzdhessünk meg.  Persze idén bebizonyítottuk, hogy idegenben sem ijedünk meg; így az sem kizárt, hogy pályahátrányból is lehet esélyünk. Nyertünk ősszel Szolnokon is, amikor szintén nem mi voltunk az esélyesek, azóta is húztunk be fontos sikereket idegenben, nem vagyunk sehol nem esélytelenek. 

Mi a véleményed az idegenbeli szurkolásról? Az elmúlt hetekben Kaposváron, Szombathelyen, Sopronban is komoly létszámú vendégszurkolói csapat állt mögöttetek; de Szolnokon, Kecskeméten, Szegeden sem voltatok egyedül, nem is beszélve a Körmend elleni rangadókról. 

-Minimum ötvenen mindenhol ott voltak, akárhova mentünk és ezt nagyon élvezem. Látni, hallani, hogy mögötted vannak idegenben is, hatalmas dopping számomra. Sokat jelent nekem, hogy szeretnek minket és akik idegenbe eljönnek, tényleg támogatnak minket az egész találkozó alatt. Egész más így játszani, mint amikor a cipőcsikorgást és az edzői bekiabálásokat lehet csak hallani... Nagyon köszönöm ezt a támogatást; remélem látni lehet rajtunk is, hogy mennyire feldob minket az, hogy mögöttünk állnak!

A ZTE szurkolótábora a sorsdöntő, kaposvári meccsen

Milyen volt Kaposváron először játszani? Bencze Tamás kiemelte már a találkozó előtt, hogy ez lesz az év meccse.

-Úgy mentünk oda, hogy nyerni szeretnénk. Erős volt bennünk a bizonyítási vágy, mivel tavaly ősszel csúnyán kikaptunk a KKK-tól egy nyert meccsen, meg akartuk mutatni, hogy fontos meccsen idegenben is tudunk győzni. Nem volt bennem félsz, nem készültem máshogy arra  atalálkozóra. Beszéltem előtte a barátaimmal, ment a zrika is – mosolyodik el Szilárd - tudtam, hogy kint lesznek és nézni fogják, hogy játszom. Az elején kicsit furcsa volt, de élveztem ajátékot. Nincs idő és energia ilyenkor a külső körülményekkel foglalkozni, mert a pályán épp elég feladatom volt. 

Folyamatosan a kezdőcsapatban találod magad. Más impulzust ad ez Neked?

-Időnként tavaly már előfordult, hogy én kezdtem, de itt lettem stabil kezdő. Bencze Tamással év elején megbeszéltük, hogy nála nem játszik akkora szerepet, hogy ki kezd és ki érkezik a padról. Nekem abszolút nem okoz gondot, ha csereként lépek pályára. Van, akinek ez presztízst jelent, nekem inkább az a lényeg, hogy a maximumot nyújtsam. Fontosabbnak tartom, ki van a pályán a meccs végén, amikor a lényegi kérdések eldőlnek. Szoros meccs esetén akkor kell jó döntést hozni. 

-Kerpel-Fronius Balázzsal osztoztatok sokáig a hármas poszton, most pedig Balázs sajnálatos sérülése kapcsán Kis Raúl lépett előre a rotációban; illetve néha Mohácsi Máté is beszáll bedobóként. Hogy működik ez a triumvirátus?

-Raúl több szerepet kap, amit egészen jól megold. Többet kiad magából, mint korábban, próbál élni a bizalommal. Kerpivel jól megértjük egymást a pályán, bár eléggé más a játékstílusunk. Ő igazi bedobó: megkapja a labdát és jó százalékkal bevarrja; én pedig inkább labdás játékos vagyok, szeretek pick&roll-t játszani, védelmet bontani. Egészséges verseny természetesen van a csapaton belül, de erre szükség is van, ez egy remek motiváció számunkra. A légiósokkal szemben is kell egy kis presztízsharc, amire az edzés megfelelő fórum. 

Jó helyen van nála a labda

Milyen a csapaton belüli légkör?

-Pantelics vezéregyéniség volt tavaly, most Moha a csapat hangja kifele az edzők és a stáb felé. Olyan vezérbika, mint tavaly a szerb center, most valóban nincs, de húzóemberek szerencsére szinte minden meccsen előre tudnak lépni. A légkört jól jellemzi, hogy időnként pihenőnapokon is összegyűlünk az öltözőben és kicsit regenerálódunk, hülyéskedünk – szeretünk együtt lenni. Nekem nem igazán van más ismerősöm Egerszegen, így tényleg sok időt töltünk együtt – délután ha van lehetőség, elmegyünk például kávézni. Szöszivel (Szabó Zsolt, a szerk.) időnként FIFA-zunk délutánonként online, amit szintén nagyon szeretünk. Jó, hogy mindenkinek lehet véleménye, attól függetlenül, hány éves. Tetszik, hogy szabadabb az öltözői hangulat. Klassz volt a disznóölés is év végén, néha nálam szoktunk play-station-özni. 

A srácok egy kis bolondozásra is kaphatók időnként

Könnyű volt megszokni Egerszeget?

-Méretre szinte ugyanaz Egerszeg, mint Kaposvár, bár a sétálóutcát kicsit hiányolom. Sok jó kávézó van, ahova nagyon szeretek járni – szombatra például Czinginek ígértem meg, - voltunk már a termálfürdőben is a srácokkal. Közel van Kehida, ahol már korábban is jártam és nagyon tetszett. Gyerekkoromban volt Zalakaroson nyaralónk, így elég sokszor jártunk arrafelé. Barátságosak az emberek, jól érzem magam. 

Most játszottál legjobban a szezonban – 26 pontot értél el, közte három triplával, - nem véletlenül lettél MVP is a fordulóban. Mennyire tudatos a játékod?

-Igyekszem magam tudatosan fejleszteni, már nincsenek csak egyposztú játékosok manapság a kosárlabdában. Tudni kell már mindenből egy kicsit és 3-4 dologban pedig extrát kell tudni nyújtani. Én erre törekszem, szeretnék sokoldalú lenni, amiben Bencze Tamás nagyon sokat segít. Edzésen mindig irányítgat, többször előfordul, hogy irányítok is, van én hozom fel a labdát. Az egyéni képzéseken sokat gyakoroljuk a pick&roll-t és a passzokat is. Az előregondolkodásban már fejlődtem, de még van hova előrelépnem. A védekezést is ide venném, bár egyre jobban élvezem.

Szili akcióban – egykori sikerei színhelyén most már a ZTE győzelméért harcolt

Miben érzed Magad viszonylag jónak?

-Mindig lehet valaki jobb, szóval még csak az út elején vagyok, de amit szeretek játszani, az a pick&roll és az abból eldobott tempó – azt a mozdulatot nagyon szeretem, amikor leütés után rádobom – és a védekezés, valamint az egy-egyezés is egyre jobban megy. Jó érzés az, amikor megállíthatjuk az ellenfelet, vagy amikor adsz egy nagy búrát – pláne, hogy ez a közönségnek is nagyon „bejön”. 

A blokkolás valóban az egyik kedvenced, jelenleg hatodik vagy a dobásblokkolás-ranglistán, ami remek mutató. A Kecskemét ellen háromszor is összejött ez effajta szerelés, de szinte minden találkozón akad egy ilyen akciód. 

-Törekszem is erre, persze egyszer-kétszer előfordul, hogy fordítva sül el a dolog, néha ki is pontozódok, bár ez többnyire inkább abból adódik, hogy a taktikai faultok egy részét nekem kell beütni. Ezzel nincs gond, ha nem szoros annyira a mérkőzés. A védekezést azonban tényleg egyre jobban kedvelem, és igyekszem itt is látványosabb játékra. 

Benke-Ubilla összjáték: a Kaposvárról érkező páros jól muzsikál a ZTE-ben

Játékodban a távoli dobások is szerepet játszanak. A 100. pont megszerzése csütörtökön bizonyára emlékezetes marad... 

-Tamás kéri is, hogy ha ritmusban vagyok, vállaljam el a kinti dobásokat. Ha azonban nem annyira mennek a távoliak, tudom, hogy egy betöréssel többre megyek és jobban tudom segíteni a csapatot. Fontos persze az is, hogy Ubilla személyében kiváló assziszt-felelősünk van, akivel már tavaly is összeszoktunk, itt pedig még jobban megtaláljuk egymást. Ami a 100. pontot illeti, remekül jött a labda Mannytől (Emanuel Ubilla, a szerk.) és éreztem, hogy ez be fog menni. Nem tudtam, mennyi az eredmény, utána mutatták a srácok, hogy tálca sör – így máris tudtam, hogy megdobtam – mosolyodik el Szilárd. Pénteken aztán be is hoztam a fiúknak, amit jó hangulatban el is fogyasztottunk – főleg hogy gyúrónknak, Kuszinak (Kuszler Gábor, a szerk.) névnapja is volt, hamar lecsúszott. 

119 szerzett pont, 44 pontos győzelem, 17 hármas –nem mindennapi győzelem, ami igazán feldobhatott most mindenkit. Ezek után következik egy igazán fontos derbi, amin eldől, hogy a felsőházban, vagy a középházban folytatjuk a középszakaszt: Paksra utazunk. 

-Én úgy élem meg, hogy ez most egy jó meccs volt, a mi ad egy löketet. Az utóbbi meccseken olyan ritmusban játszunk, ami annyira nem fekszik az ellenfélnek, mi pedig pont ezt szeretnénk. Más meccs vár ránk Pakson, ahol pokoli nehéz nyerni, de nekünk most nem lehet más célunk. Nagyon szeretnénk, ha sikerülne a felsőház. Szeretek erősebb keretű csapatok ellen pályára lépni, ami mindig kihívás. Onnantól fogva minden meccs rangadó lenne, ráadásul visszavágási lehetőséget biztosítana például a Körmend ellen is, ami minden zalai szurkoló számára nagy jelentőséggel bír.

Néhány héttel ezelőtt szárnyra kapott egy pletyka, miszerint néhány gazdagabb csapat már szemet vetett Rád...

-Édesapámtól szereztem tudomást elsőként minderről, én nem is hallottam róla... Ő is megkérdezte a véleményem, s meg is lepődött, hogy tőle hallom először mindezt. Ez mutatja is, mennyi volt a valóságalapja... Élő szerződésem van Zalaegerszegen 2018 nyaráig. Nyilván egy jó csapatban játszani jó pénzért csábító lehetne, de nem mindegy, milyen körülmények között. Célom hogy fejlődjek és nagyon sokat jelent nekem, mennyit játszom, milyen a közeg, miben járul hozzá a személyes fejlődésemhez.  Egerszegen nekem ez most nagyon jól működik. Biztos pontnak érzem a ZTE-t az életemben. Egyszer majd a távolabbi jövőben persze kipróbálnám magam külföldön is, igyekszem fejleszteni az angoltudásomat. Kaposváron, a gimnázium utolsó évében volt egy kiváló angoltanárom, aki megszerettette velem a nyelvet és abban az évben szerepelt nálunk Louis Hinnant, az egykori egerszegi közönségkedvenc, akit én is nagyon szerettem. Többször is voltam nála angolházival, sokat segített nekem – neveti el magát Szilárd. 

 


Biztos pontnak érzi a ZTE-t az életében

A tavalyi évben nagy megtiszteltetés ért, a válogatott keret tagja lettél. Idén, 18 év után újra EB-résztvevő Magyarország. 

-Ha meghívnak az összetartásokra, igyekszem beverekedni magam a végső keretbe, de tudni kell, hogy megvan egy hierarchia a válogatotton belül. Posztomon sokan vagyunk szerencsére, ráadásul szupersztárok: Hanga Ádám és Vojvoda Dávid. Maga az edzőtábor is szuper lenne, ott igazán profi munka folyik, ami sokat számít. Már a fiatalokkal is ez a stratégia működik, tényleg jól megszervezett minden, a szállodától a csarnokonon át az ételekig. Felemelő érzés a válogatott mezt felölteni és hallgatni a Himnuszt. Ha kerettag lehetnék, hatalmas megtiszteltetés lenne, hiszen az EB-n többek között a spanyol csodacsapattal is egy csoportba kerültünk.  Ami az esélyeket illeti, 1-2 győzelemre jók lehetünk, ám a továbbjutás irreális elvárás lenne. Ha csak baráti körömből indulok ki, rengeteg magyar szurkoló látogat majd ki, ami biztosan nagy lökést ad a csapatnak.

Tavaly nyáron, a válogatott tagjaként (Fotó: Facebook)

Milyen egyéb sportokat szeretsz nézni a kosárlabdán kívül a TV-ben?

-Kedvelem a focit, azon belül a Paris Saint Germain-t – a Kaposvár meccs után hazafele együtt néztük a Barcelona-PSG meccset Vityával a buszon, a végére ő volt a vidámabb... NFL-t nézek sokszor, a Green Bay Packers a kedvencem,  Aaron Rodgers-sel az élen. Minden sportot megnézek, a teniszt is kedvelem, főként Novak Djokovic-ot. EB, VB, olimpia – ilyenkor nálunk folyamatosan megy a TV Kaposváron. Nyáron a Tour de France-ot szoktuk unokatesómékkal megnézni. Kosárlabdában viszont az Euroliga a nagy kedvenc, idén szerencsére egészen sok meccset adnak, ráadásul Hanga Ádám miatt a Baskoniának szurkolhatunk is. Közelebb áll a szívemhez az európai, mint az amerikai kosárlabda. Van egy fantasy-csapatom a baráti körünkkel, az NBA-t csak amiatt követem. A videókat, statokat csak emiatt nézem, aztán a play-offtól szoktam bekapcsolódni, mert akkor már van védekezés és komolyabb tét is. 

Hogy alakul a nyári szezonod?

-Néhány napra szeretnék Toscanaba elutazni, nagyon tetszik a Firenze környéki táj. 1-2 hétre szükségem van arra is Kaposváron, hogy csak pihenjek és maximum egy kis konditerem csúszik ilyenkor bele. Aztán viszont már nem bírom labda nélkül, volt sulim tornatermébe bármikor bemehetek szerencsére. Márkóval, Juhos Levivel, Halász Ákossal gyakran le szoktunk oda menni és ha még jönnek páran, 3-3 ellen is tudunk játszani. Kondizni is sokat járunk és a Desedára – Kaposvár melletti tó, a szerk. - is gyakran kitekerünk, ahol klasszul lehet pihenni.   Ami pedig a legjobb, az örök nyár, a Balaton, amit nagyon szeretünk. Tavaly egyszer a zamárdi fesztiválra is ellátogattunk ad hoc módon. Zenében egyébként mindenevő vagyok, de szeretem tudni a számok szövegét. Magyar zenében nagyon bejön a Pilvaker-stílusa; kár, hogy akkor mindig meccs vagy edzés van nekünk. A Halott Pénz és a Wellhello is tetszik, őket is szívesen hallgatom. 

Mivel lennél elégedett a szezon végén?

-Most még nagyon nehéz megmondani, hova érhetünk oda. Úgy érzem, megszerették a csapatot a szurkolók, persze a magyar ember sosem elégedett. Ha idén a tavalyi, bravúros 5. helynél egy vagy esetleg két pozícióval előrébb végeznénk, mindenki maximálisan elégedett lenne, azt hiszem. Persze nekem nincs NB I-es érmem, de nagy álmom, hogy egyszer majd ez sikerüljön – ha ez a ZTE-s éveim alatt sikerülne bármikor, nagyon boldog lennék!

Mindenki tudja, mi a cél: egységben az erő!

Van-e valami meccsek előtti rituáléd, bevett szokásod?

-Igyekszem ugyanakkor lefeküdni és felkelni, s ezáltal egyfajta napirendet készíteni a hét során. Ha idegenbe megyünk, roppant jó alvó vagyok, kis beszélgetés után már az Egerszeg tábla előtt többször is elalszom zenét hallgatva. Hazafele a győzelmek után Adomas Drungilas fel szokta hozni a hangfalát, s ha vannak jó dalok, picit elengedjük magunkat a hazafele úton. Viszont mindig figyelünk, hogy semmit ne vigyünk túlzásba, mert a szoros menetrend miatt nem szabad megengedni, hogy ne regenerálódjunk gyorsan. Ezért sincs bulizás, partik a szezon ezen részében, mert szoros a menetrend, megvannak a mindennapos feladataink céljaink elérése érdekében.

Ez profi mentalitásra vall. Azért is vagy sokaknak szimpatikus, mert fiatal tehetségként látszik rajtad az alázat és a céltudatosság.

-Nem szabad abba a hibába esni, hogy valakivel fialalon elszálljon a ló. Olyan nevelést kaptam otthon, hogy mindezek alapvetőek a számomra, az egész bővebb családunkban. El tudom különíteni, mi a jó és a rossz. Komoly terveim vannak a kosárlabdával és szeretném, ha töretlen lenne a fejlődésem a jövőben – zárta az interjút csapatunk 21 éves bedobója. 

Szöveg és fotók: Bálizs Zsuzsa

2017. március 26. Zalakerámia ZTE KK

Megosztás