Bosznia-Hercegovinában jártak a ZTE KK utánpótlás csapatai

Zalaegerszeg boszniai testvérvárosának, Zenicának nagy utánpótlásnevelő egyesülete  a Kengur, akikkel a ZTE KK immár tizenöt éve ápol baráti kapcsolatokat. Az együttműködés keretében részt veszünk egymás nemzetközi tornáin. A ZTE KK fiataljai számára a bajnoki rajt előtt nagyon hasznosak ezek a mérkőzések, sok tapasztalatot szerezhetnek, találkoznak a délszláv játékosokra, csapatokra jellemző harcos, önfeláldozó felfogással, megtanulnak alkalmazkodni hozzá és lehetőségük adódik arra, hogy ezt el is tanulják tőlük.

 

A Kengur Kupa az egyik legnagyobb utánpótlás rendezvény Bosznia Hercegovinában. Ebben az évben öt kategóriában 42 csapat versenyzett, legtöbbjük természetesen a vendéglátó országból, de rajtuk kívül horvát és szlovén csapatok is voltak.

 

Vendéglátóink kényelmes és színvonalas szállást biztosítottak számunkra, az időjárásra sem lehetett panaszunk – az utolsó nyári hétvégét ragyogó napsütésben, meleg időben tölthettük el. Mérkőzéseinket a 2009-ben átadott, 6000 férőhelyes sportcsarnokban játszottuk, amely most is olyan, mintha vadonat új lenne. A mérkőzések szokás szerint nagyon hasznosak voltak. Némi öniróniával idézhetjük a sportolók igazságát, hogy egy vereségből mindig többet lehet tanulni, mint egy megnyert mérkőzésből. Ez nem azt jelenti, természetesen, hogy ne nyertünk volna meccseket!

Legeredményesebben serdülő (U14) csapatunk szerepelt, akik bronzérmet szereztek.

Eredményeik: ZTE KK – Konjic 59-30, ZTE KK – ABC Tuzla 42-52, ZTE KK – Vojnik 44-22.

A kadett (U16) csapat a csoportmérkőzések során két szoros vereséget szenvedett, így csak a 9-10. helyen végzett. Eredményeik: ZTE KK – 48-50 (h.u.),

ZTE KK – Bosna Sarajevo 43-45, ZTE KK – Djakovo 52-10.

 

A juniorok a nyolcadik helyet szerezték meg, annak ellenére, hogy egy komoly „skalpot” is begyűjtöttek a Bosna Sarajevo legyőzésével.

 

Eredményeik: ZTE KK – Celik Zenica 40-63, ZTE KK – Djakovo 39-51, ZTE KK - Bosna Sarajevo 59-50, ZTE KK – Konjic 41-42.

 

Érdekesség, hogy két másik sport vonatkozású eseménnyel is találkoztunk ott tartózkodásunk alatt, amelyek azt mutatták meg nekünk, hogy mi, magyarok, mennyire magasra tesszük a siker mércéjét nemzetközi sportolóink előtt, és azt is, hogy mennyire el vagyunk kényeztetve sportsikerekkel. Két hatalmas ünneplés zajlott le ottlétünk alatt: a zenicai atlétikai stadionban 6000 ember és tűzijáték köszöntötte azt a zenicai atlétát, aki Bosznia-Hercegovina első világbajnoki érmét (bronzot) szerezte Pekingben (egyébként 800 méteres síkfutásban). A másik ünnepelt az U16-os fiú kosárlabda-válogatott volt, akik országuk – bármely korosztályban – első európa-bajnoki címét szerezték meg litvániai döntőben. Szarajevóban ötvenezer (!) ember ünnepelte őket az utcán. (Az információk Ibrahim Muratovicstól, a Kengur Kup egyik szervezőjétől származnak, aki főállásban az Al Jazeera sporttudósítója.)

Azt is érdemes megemlíteni, hogy boszniai utazásaink során a játékosaink megismerkedhetnek egy olyan kultúrával, amely jelentősen eltér a magyartól, hiszen Bosznia-Hercegovina lakosságának nagy része muzulmán. Nem is csoda, hiszen ők 450 évig voltak török uralom alatt, mely csak a 19. század utolsó évtizedében ért véget. Érdekes, hogy kapcsolatuk ma is jó Törökországgal. Erre példa a sportcsarnok melletti török kút és óratorony is, melyeket török hatóságok ajándékozta Zenica városának. Számtalan dzsámit és minaretet is láthattunk, tapasztalhattuk, hogy az emberek nem esznek sertéshúst, és azt is, hogy sokkal nyugodtabb, lassabb tempóban élnek, mint mi. 

 

Hamarosan újra találkozhatunk zenicai barátaink egy részével: szeptember 12-13-án rendezzük ugyanis a húsz éves múltra visszatekintő Mini Zsiráf Kupát, amelyen a zenicaiak Kengur Kupa győztes serdülő csapata is részt vesz majd.

 

A fényképeken: 
A török kút és az óratorony: mindkettő török intézmények, társaságok ajándéka, a két nép barátságát jelképezik.
A sportcsarnok kívülről és belülről.
A csapatok ebéd közben és a hazaúton.
Egy – a sok dzsámi közül.

 

2015. szeptember 2. Zalakerámia ZTE KK

 

Megosztás