Dobbant a ZTE-szív, nagy bravúr Sopronban!

Sopron KC - Zalakerámia-ZTE KK 71-72 (20-17, 22-14, 19-16, 10-25).

Sopron, MKB Aréna. Jv: Ádám J., Jakab L., Tóth K. (Farkas Z.).


Sopron KC: Thomas (14/6), Hinkle (8), Takács (18/9), Tóth (4), Barovics (21). Csere: Vesztergom (2), Molnár (2), Bus (2).

 

ZTE KK: Copeland (27/9), Hudson (15/6), Gáspár (11/6), Baki (2), Koma (6). Csere: Borszéki (-), Puszta (7/3),  Kovács Á. (4), Vertetics (-).

 

Némi meglepetésre a Sopron csapatában ott melegített Jermaine Thomas, akit korábban a hazaiak nagy hiányzói között emlegettek. Ezzel (illetve Simovic tényleges hiányzásával) a felsőházért hajtó hazaiak nagy esélyesként vágtak a mérkőzésbe. Center poszton dominált is a Sopron, Barovics tarthatatlannak bizonyult, hiába csinált ügyes dolgokat Koma támadásban, védekezésben sem ő, sem Borszéki nem tudott megálljt parancsolni a félidőig 16 egységig jutó montenegrói óriásnak. A fiatal Takács Norbert is agilisan és pontosan dolgozott, így a hazai csapat fel tudta dolgozni a borzasztóan dekoncentrált és gyakorlatilag használhatatlan Tóth Gergő hiányát. A ZTE-t Copeland egyéni akciókkal próbálta tartani, de a kék-fehér csapat fontos felzárkózási pillanatokban rendre megremegett.

A 3. negyedben sem változott jelentősen a mérkőzés képe, a hazai csapat teljesítményéhez Thomas is hozzá tudott tenni, és jobbnak tűnt a győzelmével felsőházat elérhető Sopron. A második félidőben azonban feljavult Hudson, és védőmunkája mellett (többször Baroviccsal is eredményesen küzdött) már támadásban is villogott, így nem tudott elszakadni a Sopron.


Sőt! A negyedik negyedben a nagyon hajtó ZTE megindította rohamát, Copeland a maga kezébe vette a irányítást és elkezdte a pontgyártást a fáradó Thomas mellett. Hiába a közel 20 pontos hátrány, a ZTE-nél használt a hét eleji fejmosás: hajtott a csapat és lőtávon belül kerültek a zalaiak. Puszta Dávid előbb értékesített egy hármast, majd ugyanezt faulttal együtt nem tudta megismételni. A túloldalon azonban az addigi két legjobb – Takács és Barovics is -  büntetőt hibázott, míg a ZTE-nél újra Puszta és Copeland remekelt és értékesítették a középtávolikat. Utóbbira már nem is jött válasz, így egyszer vezetett a ZTE, akkor, amikor igazán kell!
 


Csapatunk feltámadott a 7 mérkőzés óta tartó letargiából, és ha nem is hibátlanul, de nagyot küzdve játszott. A Sopron hagyta kiénekelni szájából a sajtot, és hiába vesztett Szombathelyen a Falco az Alba ellen, Meszlényi Róbert csapata képtelen volt teljes csapattal is nyerni és sorozatban bukott kulcsfontosságú helyzetben. A Sopron és Falco csatájából nevető harmadikként a Körmend jutott 5. helyen a felsőházba és lesz biztos résztvevője a Play Off-nak. S noha Körmenden sokszor zengett a paksi-egerszegieknek és a szintén egerszegi játékvezetőnek, Török Róbertnek szóló „Zeg-Zeg-Zeg…” kezdető és - ismert - obszcén végű rigmus, végül a ZTE bravúrjával a vasiakat juttatta a felsőházba, így a „Zeg-Zeg-Zeg – köszi Egerszeg” című rendhagyó nótával ünnepeltek a vasi kisvárosban. Eközben a soproni drukkerek némelyike mérhetetlen csalódottsággal és dühvel (valamint nyilván elfogultsággal) igazi „lúzercsapatról”, Meszlényi-Patonay duó sorozatos rossz légiósválasztásáról beszélt. Ennek ellenére Sopronban 6 meccs után kivívhatják még a Play Off szereplést.

 

És hogy mi történt zalaegerszegi oldalon? Holnap részletesebb képes beszámolóval, holnapután pedig alapszakasz-értékeléssel jelentkezünk. Most pedig Völgyi Péter mérkőzés utáni nyilatkozatát hallgathatják meg:



 

A ZTE az alapszakasz 9. helyén zárt 9 győzelemmel és 13 vereséggel. A középszakasz alsó háza (6-12. hely) 1 hét múlva keződik. Az első fordulóban csapatunk szabadnapos, majd két hét múlva a Nyíregyházát fogadjuk.


Fotó: Bálizs Zsuzsa
Zalakerámia ZTE KK; Dallos Ádám

Megosztás