Emlékezetes győzelem Körmenden!

Egis Körmend - Zalakerámia ZTE KK 81-84 (15-18, 27-19, 18-24, 21-21)

 

Körmend: Wisseh 15, El-Amin 18/6, Sonyák 10/3, Ferencz 8/3, Grebenár 3. Cs.: Rakocsevics 23, Farkas 2, Kusnyer- , Kutasi 2, Sömenek -.

 

ZTE: Boston 18/3, Plumb 13/3, Gáspár 7/3 Safford 23/6, Lekli 15 Cs.: Kertész -, Kovács Ád. 2, Koma -, Kámán 4/3, Velkey 2.

 

Hosszú meccsek után nem ragadt be a rajtnál a ZTE, sőt a negyed derekán már 8-16 is állt az eredményjelzőn. Plumb hasznosan játszott és Safford is ponterős volt. A későbbiekben sok apró hiba csúszott a támadásokba, így a körmendiek (/1-es triplamutatóval is felzárkóztak: 15-18. A folytatásban Rakocsevics kihasználta Koma ellen rutinját, majd beindultak a körmendi triplatüzérek: Ferencz és Al-Amin hármasával 31-28-nál vezetett először az esélyesebb hazai csapat. Ekkor beindult az adok-kapok, sok hibával játszottak a felek, és még több hibával működtek közre a szabályok őrei – rengeteg fordított ítélet született mindkét oldalon. A körmendi szurkolók nem is hagyták ezt szó nélkül, a meccs ellenőre bizonyosan szorgalmasan jegyzetelt. Az egerszegiek agresszívan játszottak, főleg a kisemberek szemfülessége volt néhol figyelemre méltó, ám egyszerű passzoknál hibáztak a Zetések, amit a körmendiek kihasználtak. Boston a záró-támadásban két pontra váltotta sebességét, így 42-37-es körmendi vezetésnél fordultak a csapatok.

 

Lekli 6 szép pontjával kezdett a ZTE és utolérhette volna a hazaiakat, ám 52-51-nél Kámán triplát hibázott, sapkát majd sportszerűtlent kapott. De tovább kapaszkodott a ZTE: Safford hármasával már a vezetés is megvolt, a ZTE-nél a tempót Boston diktálta, és a negyed 60-63-nál zárult. Boston ugyanott folytatta ahol a 3. negyedben abbahagyta, már 5-tel is vezetett a ZTE (63-68), ám ekkor a villámgyors Wisseh és a palánk alatt tarthatatlan Rakocsevics percei következtek. Nőtt a tét, nőtt a nyomás, hibák itt és ott is - Plumb és Velkey labdavesztései borzolták az egerszegi drukkerek idegeit – és bizony a hajrához érve a játékvezetők is elkezdtek hibát hibára halmozni. 3 perccel a vége előtt 76-76-nál is fej-fej mellett haladtak a csapatok. A ZTE eldönthette volna a csatát, ám Lekli gyönyörű 1-1 után egy visszatett ziccert hibázott és Plumb is kihagyott a hajrában 2 büntetőt. Ám El-Amin újra fegyelmezetlen volt (ismerhetik ezt az arcát az egerszegi szurkolók) és egy végigjátszott támadás helyett messziről elhajította a játékszert az amerikai hátvéd. Hosszas tanakodás volt a zsűriasztalnál, hogy lejáró támadóidő volt-e, illetve mennyi idő maradt ellentámadásra. Végül az eredeti állapot maradt: 1,2 mp és félpályáról jöhetett a ZTE. Az időkérésnél levitte centerét Raúl Jimenez, és bízva Kámánba, visszahozta azt a játékost, akinek ma semmi nem ment…
Kámán Tamás azonban zárás után megkapta a labdát és félfordulatból palánkról bevágta a hármast, mellyel nyert a ZTE!

 

A körmendi szurkolók nehezen viselték a vereséget, kórusban szidták a játékvezetőket. A körmendi csapat pedig a lefújás után óvási szándékát jelezte, mondván El-Amin hármasakor nem járt le a támadóidőt jelző óra, és Plumb lepattanójánál a ZTE nem kérhetett volna időt, jogtalanul folyt bele sípjába a játékvezető. Érdekes döntés lenne, ha ezt műhibának könyvelné el a döntő szerv és újrajátszás lenne...

Hogy ennek lesz-e folytatása, az majd kiderül, mindenesetre a ZTE nem kiemelkedően játszva, de végig tartással bírva és nagy szívvel küzdve sokáig emlékezetes győzelmet aratott, amivel remélhetőleg megadta a középszakasz alaphangját.

 

Kámán Tamás: Végre nem ragadtunk be a rajtnál és végig egál körüli meccset játszottunk. Sok hibával kosaraztunk, de ez a mi gyors játékunknak valamennyire velejárója is. Ami bosszant, az a sok kihagyott büntető, illetve a védőlepattanók terén is jobban teljesíthettünk volna, hiszen az a lerohanások egyik alapja. Örülök, hogy a végén beakadt a dobásom, és ezzel a pályán mi nyertük meg a mérkőzést. Az óvásról van tudomásom, de nagyon meglepődnék, ha újrajátszást rendelnének el. A mi munkánk folytatódik, szombaton hazai pályán szeretnénk legyőzni a Szegedet!

 

Megjegyzés: A magyar bajnokság történetében utoljára 6 éve rendeltek el műhiba miatt újrajátszást. 2008-ban a ZTE előbb megverte az esélyesebb fehérváriakat, majd az újrajátszott meccsen kikapott. A sors (?) furcsa fintora lenne, ha 6 év után megint a ZTE lenne a szenvedő alany.

Fotó: Zalai Hírlap
Zalakerámia ZTE KK; Dallos Ádám

Megosztás