Fordulatos mérkőzésen szereztük meg az első hazai győzelmünket!

A bajnokság 8. fordulójában az SZTE-Szedeák csapatát láttuk vendégül csarnokunkban. A fiúk nagyon szerették volna hazai pályán is győzelemmel megörvendeztetni kitartó szurkolóinkat; s Bencze Tamás is bízott abban, hogy a múlt heti, Pécs elleni harcos játék ezúttal sikerrel is párosul majd.

 

Zalakerámia ZTE KK – Naturtex SZTE-Szedeák 106-99 (18-29, 24-28, 36-25, 28-17)


Zalaegerszeg, 1000 néző, Jv: Praksch Péter, Csabai-Kaskötő Brigitta, Goda László Várhalmi Zsolt)

Zalakerámia ZTE KK:  Doktor 9/3, Johnson 38/12, Williams 30/12, Szabó 2, Agafonov 20 Csere: Gulyás 7/3, Djuric -, Simon -, Bagó - Edző: Bencze Tamás

Naturtex-SZTE-Szedeák: Milisavljevic 12/6, Kerpel-Fronius G. 7, Balmazovic 40/18, Krapic 15/6, Asbury 22 Csere: Kerpel-Fronius B. 3/3, Olasz -, Polányi -, Vágvölgyi - Edző: Andjelko Mandic

A vendégcsapatban négy egykori játékosunkat is ismerősen üdvözölhettük. Bencze Tamás első egerszegi szezonja idején, négy évvel ezelőtt Ante Krapic, Stefan Balmazovic, Kerpel-Fronius Balázs, valamint Olasz Ádám is nálunk pattogtatott, s tagja volt az 5. helyezést elérő gárdánknak.

A kezdőben ezúttal Doktor Péter és Szabó Zsolt kapott helyet magyarjaink közül. A Szeged kezdte jobban a mérkőzést, sajnos gyorsan tízpontos hátrányt szedtünk össze Stefan Balmazovic remeklése révén. „Balma” pár perc alatt három trojkát is berámolt,

a szegediek egyre inkább elhúztak. Szabó Zsolt harcolt meg egy támadólepattanóért, majd szerzett egy duplát, majd Gulyás Milán tett fel szépen egy labdát, ám sajnos kérészéletű volt a felzárkózásunk. Krapic saroktriplájával megint tízzel járt előrébb a Mandic-legénység. Egy véleményes fújás után – Djuricot gyötörték meg a palánk alatt ziccerdobás közben, ám a játékvezetői trió máshogy látta az esetet, az ellentámadásból pedig ismét Krapic volt eredményes távolról – hiába háborgott joggal a közönség, nem változott a sípmesterek véleménye. Extázisban dobta a hármast a Szeged délszláv különítménye, az első negyedben 60%-al céloztak távolról. Nálunk Reggie Johnson talált be többször is, ám ő sem tudta megakadályozni, hogy 10 perc után 18-29 legyen az állás.

Balmazovic igazán hazai pályán érezte magát,16 pontig jutott 10 perc alatt, közte 4 triplával. A második játékrészben Kerpel-Fronius Balázs is trojkával kezdett, Bencze Tamás egy perc után máris időkérésre kényszerült. „Használjátok a faultokat, üssetek oda!“- szólította fel társait Szabó Zsolt csapatkapitány az időkérésnél. Krapic újabb trojkája viszont azt mutatta, továbbra sem „harapunk”. Az SZTE tartotta 15 pontos előnyét, sőt Balmazovic ötödik triplája után már 19 is volt a különbség. Fokozta a hazai gondokat, hogy Szabó Zsolt 4. faultját is megkapta, a Szeged pedig átlépte az 50 dobott pontot is. Doktor Péter harcosságával zárkóztunk, Doki előbb egy hármast dobott, majd egy 2+1-es akcióval faragott a hátrányon. Hátravolt azonban még a feketeleves: Milisavljevic dudaszavas triplája újabb tőrt döfött a zalai szívekbe, ami után Balmazovic hosszasan ünnepelte honfitársát. 57-42-re vezetett a Szeged a nagyszünetben, Balmazovic heroe-üzemmódban 17 perc alatt 28 pontig jutott, közte 5 hármassal. Nálunk hiába jutott 16 pontig Reggie és gürizett nagyot a palánk alatt Agafonov, védelmünk megint roppant szellős volt és a 10 hármas révén, amit kaptunk, nem sokan bíztak a fordításban. A nézőtéren el is hangzott, hogy „itt már csak a csoda segíthet...”
 

Feltűnő volt, hogy Bencze Tamás nagyon gyorsan, mindössze 6 perccel a szünet kezdete után már vissza is érkezett a kispadra – nyakkendője nélkül. Néhány perc múlva aztán egy egészen más szellemű csapat futott ki a pályára az öltözőből...



Ki más, mint Balmazovic pontjaival folytatódott a játék, ám ezúttal Dirk Williams is belelendült a pontgyártásba. Igazi dobópárbaj alakult ki a két légiós között, s szépen lassan kezdtünk közelebb zárkózni. Agresszívebben védekeztünk, s ezáltal ritmusosabb támadásokra is képesek voltunk. Reggie Johnson dudaszavas triplája azt jelentette, hogy lőtávon belül, tíz pontra jöttünk fel. Sajnos Szabó Zsolt kipontozódott, így Andriy Agafonovra egyre nagyobb szerep hárult, bár az ukrán center is három hibánál járt már, a palánk alatt határozott volt; 10 lepattanóig és 8 kiharcolt faultig jutott a meccs során. Bár ismét ellépett 15 pontra az SZTE, Dirk Williams három remek saroktriplája után varázsütésre megváltozott a mérkőzés képe: a Szeged teljesen megzavarodott, még Balmazovics is dobásokat hibázott, amire korábban nem igazán volt példa. A 100 %-al dobó Gulyás Milán hármasa után időt is kért Mandics mester, hisz már csak hat maradt közte... Sőt, a negyed végén Reggie Johnson második hármasa után négypontosra olvadt a tiszaparti előny. 78-82 állt az eredményjelzőn, meg is jött a közönség hangja, látva a küzdést, egyből a csapat mögé állt a csarnok népe.

Krapic mindhárom büntetőjét helyére küldte, így indult a zárónegyed. A fiúk  azonban végre elkapták a fonalat támadásban, Dirk Williams begyújtotta a rakétákat és végigrohanva a pályán dobott ziccert. Méginkább megjött a közönség hangja, s robbant a csarnok, amikor Reggie Johnson hármasával először vezetettünk a 33. percben. Sőt, Dirk Williams szenzációs kosara után mindenki talpra ugrott a csarnokban, majd ismét a meccs egyik hőse, Reggie Johnson talált be távolról. Végre úgy játszott a csapat, ahogy azt mindenki várta a szezon kezdete óta, egy 16-7-es rohanással sokkolták a vendégeket a negyed első öt percében. Mandic ismét időt kért, ám a momentum már a miénk volt, s az utolsó négy percben a srácok már nem engedték ki a kezükből a nehezen megszerzett győzelmet. Szép jelenet volt, amikor Reggie Johnson forintos labdát adott Andriy Agafonovnak, aki könnyed ziccerrel talált be, majd szenzációsan játszó amerikai hátvédünk betörése után a százat is átléptük. Asbury kosaraival igyekezte tartani a lépést a Szeged, ám ő sem akadályozhatta meg, hogy a kétórás thrillert végül hét ponttal megnyerjük.

Több mint kétszáz pont született a két ellentétes félidőt hozó összecsapáson, melyen Balmazovic negyven pontja is kevés volt ahhoz, hogy a Szeged első idegenbeli sikerét megszerezze. A szerb játékos 13 faultot harcolt ki, s 14-szer állhatott a büntetővonalra; a második félidőben azonban már nem engedtük annyira érvényesülni, mint korábban. A Szeged megnyerte a lepattanócsatát, többek között Milisavljevic és Asbury dupla-duplájának is köszönhetően – a szegedi amerikai rengeteg szemfüles pontot szerzett a második esélyekből, - ám Agafonov is összeszedett 10 lecsorgó labdát. A fiúk végre megszerezték a hőn áhított hazai győzelmet, hiszen egy gyorsan felejthető 20 perc után 64 pontot szereztek a második játékrészben, közte 9 triplával. Dirk Williams és Reggie Johnson a 64-ből 48 pontot jegyzett, így elévülhetetlen érdemeik vannak sikerünkben. Az ihletett formában pattogtató Reggie volt a meccs embere, ám óriásit harcolt Andriy Agafonov is, aki mind mezőnyből, mind büntetőből alig tudott hibázni. Három légiósunk remek teljesítménye mellé felzárkózott a hasznosan beszálló Gulyás Milán; s bár az asszisztokkal elmaradt, fontos pontokat szerzett az első félidő végén Doktor Péter is. A mérkőzést tehát megnyertük, ám hosszú út áll még előttünk: nem oldottunk meg ezzel minden problémát, egyértelmű, hogy minél előbb szükség van egy megfelelő tudású irányítóra, hiszen bár kisemberünk, Reggie ezúttal emberfelettit „melózott”, csupán 50 másodpercet pihent az egész meccs alatt, ugyanezt Kecskeméten már valószínűleg nem fogja bírni... Szurkolóink a meccs végén állva tapsolták meg a csapatot – köszönet érte, - mely végre győztesen hagyta el a parkettet, köszönhetően annak is, hogy a második félidőben végsőkig bízott a győzelemben!


fotó/cikk: Bálizs Zsuzsa
2019.november.16. Zalakerámia ZTE KK 

Megosztás