Gáspár Dávid: „nem streetballt játszik majd a ZTE!”

A szombati szezonkezdet apropóján a csapat korelnökét, a frissen csapatkapitánnyá újraválasztott Gáspár Dávidot kérdeztük várakozásairól.

 

- 14. felkészülésedet kezded meg Zalaegerszegen. Van-e különbség ezek között, miben volt más ez az idei?

- Annyiban mindenképp, hogy ez az összes eddiginél rövidebb volt. Ez nem jelenti viszont azt, hogy kevésbé intenzív, épp ellenkezőleg. Egészen az elmúlt hétig csaknem minden nap, (hétvégén is) napi kettő darab kétésfél-három órás tréningünk volt. Fizikálisan is nagyon nagy volt a megterhelés és mentálisan is, hiszen igen sok új taktikai elemet is gyakoroltunk. Szükség is volt erre, hogy az új sémák automatizmussá váljanak.

 

- Milyen játékot fog játszani az idei ZTE?
- Lerohanásokon alapuló gyors játékot szeretnénk játszani, mindezt észszerűen és kontrolláltan. Kívülálló számára ez sokszor tűnhet szervezetlennek, és nevezhetik streetballnak, de szó sincs róla! Ebben van koncepció és van rengeteg variáció a támadás-befejezéseinkre. Ha türelmetlenül játszunk és rossz a helyzetfelismerésünk, akkor valóban nem szép ez a játék, de a célunk, hogy ne legyen sok ilyen szakasz. Az eddigi edzőink (Völgyi Péter és a szerb szakemberek többsége is) többnyire a blokk-leválásokra (pick&rollra) alapozták a legtöbb sémát, ettől elég sokban különbözik Raúl Jimenez elképzelése. Több a gyorsindítás, az első helyzetből való vállalás, ha valaki elkapja a fonalat (avagy az angol terminusz szerint „on fire”), akkor neki több helyzetet teremtünk. Noha az eddig megszokottnál kevesebb edzőmeccset játszottunk, de a látottak alapján is sokkal jobban megoszlanak a terhek, sokkal kiszámíthatatlanabb csapat vagyunk (ennek a pozitív értelmében), mint korábban.

 

- Hogy érzed, milyen játékoskeret alakult ki?

- Edzőnk olyan új kosarasok leigazolását szorgalmazta, akiknek fekszik ez a stílus. Van ehhez a játékhoz nélkülözhetetlen nagyon jól lepattanózó játékosunk (pl.: Healy), extra dobónk (pl. Kusnyer), vagy jól betörő és egy-egyező irányítónk (pl.: Graham). Mindenkinek – a képzeletbeli 12. embertől kezdve a kulcsjátékosig – tisztázva van a szerepe és ezt mindenki ismeri is.

 

- Minden évben elhangzik az, hogy az eddigieknél is kiegyensúlyozottabb bajnokság következik? Igaz ez most is?
- Teljes mértékben! Én az eddigiek alapján látok 5 olyan csapatot, akik egyértelműen a mezőny első felében lehetnek, ilyen természetesen a Szolnok és a Paks, valamint az Alba és a Kecskemét és bizony én ide sorolom azt a Falco-t is, ahol fiatal és rutinos magyarok, honosítottak és külföldiek jó ötvözete van kialakulóban. És rögtön utánuk (velünk együtt) vannak olyan csapatok, mint a Sopron, Kaposvár, Körmend, Jászberény és a Pécs. Felsoroltam 11 csapatot, amelynek mindegyike teljesen joggal tűzheti ki a legjobb 8 közé jutást reális célként. De ki számított tavaly a Pécs menetelésére? Most gyengébbnek tűnik a Szeged, Nyíregyháza, MAFC trió, de nehéz jósolni – tényleg kiegyensúlyozott bajnokság elé nézünk, olyan apró nüanszokon múlhatnak helyezések, mint a sérülések, a kudarcok kezelése, öltözői hangulat, stb. De természetesen én is szeretnék a ZTE-vel 8-ba jutni.

 

- És mit vársz magadtól, milyen egyéni teljesítménnyel lennél elégedett?

- Védekezésben hullámzásmentes idényt, és támadásban is szeretnék egy jó átlagot hozni. Itt nem feltétlenül csak pontokra és dobásbiztonságra gondolok, hanem gólpasszokra, a védelem bontására is. Tavaly talán minden második meccsen sikerült ennek megfelelnem, idén mindenképp javulást várok magamtól.

 

- Az első állomás Nyíregyháza lesz szombaton 15:30-tól. Mit vársz attól a találkozótól?

- Az előbb vázolt célok alapján Nyíregyházán jó lenne nyernünk, de nem lesz egyszerű. Vannak sérültjeink, a hazai csapat pedig elég kiszámíthatatlan. Most igazolták le a korábban Sopronban megforduló Wise-t, ismerjük azt, hogy mire lehet képes egy frissen a csapatba „csöppent” amerikai: Doyne nem is tudom hányszor tréfált meg bennünket korábban, de hozhatok egerszegi példát is: anno Rashad Bell 15 órás repülőút után 35 pontjával szinte egyedül verte meg a Kecskemétet. Wise-on kívül még 3 szerb és fiatal magyarok alkotják ellenfelünket. Remélem téthelyzetben is pontosan tudjuk az edzői utasításokat végrehajtani, nehéz mindig az első meccs, vért kell izzadnunk, de bízom benne jól indítjuk a bajnokságot!

 

 

Fotó: Bálizs Zsuzsa, bb1.hu

Zalakerámia ZTE KK; Dallos Ádám

Megosztás