Óriási fordulat! Nagy győzelmet aratott a ZTE a Körmend ellen

Zalakerámia ZTE KK – Egis Körmend 82-76 (13-30, 17-17, 15-18, 37-11)

Gumiflex 45. Göcsej Kupa, döntő – Zalaegerszeg, 350 néző

ZTE: Graham 12, Kusnyer 24/18, Mohácsi 2, Healy 23/3, Tamir 8. Csere: Czinger -, Kertész 2, Gáspár 3/3, Darling 5, Velkey 3/3.

Körmend: Govens 8/6, Lemon 20/3, Ferencz 3/3, Tóth N. 7/3, Bell-Holter 6. Csere: Latinovic 13/9, Popadic 5/3, Sonyák 3/3, Török R. 11/3.

 

Zalai statisztikai érdekességek:
Legtöbb IBM: Healy 31, Graham 27, Kusnyer 17
Legtöbb gólpassz: Graham 11
Legtöbb lepattanó: Healy 14, Graham 9

 

Jobban kezdett a Körmend, már 0-6-ra is vezettek a vasiak, amikor Kusnyer szokás szerint kezdésként távolról betalált. Nem ment azonban ezután sem a Zetének, 3 kihagyott büntető is jelezte, hogy ez nem feltétlenül a zalaiak napja lesz. A vendégek viszont pontosak voltak távolról is, és védekezésben is aktívabb volt a tengerparti szerelésben dirigáló Mitchell edző csapata. Semmi nem sikerült a kékeknek, míg a vasiak a negyed slusszpoénjaként közel félpályáról is betaláltak Popadic révén (13-30).

 

A második negyedben sem változott jelenősen a játék képe: 4 perc után Darling könnyű kosarával érte el első pontjait a ZTE (15-35). A játékrész végére kezdett összeállni a hazaiak védekezése, ám ekkor mindig jött egy szerencsés/demoralizáló vasi kosár. Küzdött a ZTE, a sokat hibázó Graham is kezdett magára találni és Healy vetődéses labdaszerzését Kertész passza után épp az amerikai fejezte be, ám a félidei különbség még így is jelentősnek tűnt (30-47)

 

A folytatásban is próbálkozott közelebb kerülni a ZTE, de egy-egy szép támadásra mindig volt válasza a Körmendnek, így a záró negyedre is maradt a meggyőző vendég vezetés, a zalaiak a negyed utolsó percében három ziccert is hibáztak (45-65).

Egy Kusnyer tripla, majd Healy indulás és indulásból Velkey tripla: 8-0-ás futással máris 53-65-re zárkózott a Jimenez alakulat és időt kért az amerikai edzőkollega. Nem állt meg azonban a ZTE és 17-0-ás futás után majd' felrobbant a csarnok. Török Rolland kiállítást érő mozdulata megtorlatlan maradt, majd egy teljesen egyértelmű zalai kézről kimenő labda a körmendieket sújtotta – a vasiak kispadja reklamálásért technikait kapott. Graham forintos labdájával Tamir egyenlített, majd a 36. perc után már 69-67-re a ZTE vezetett! 74-69-nél az extázisban pörgő Kusnyer kegyelemdöfést vitt be volt csapatának, ellenállhatatlanul dobott és küzdött a sok helyen és sokak által leírt amerikai-magyar játékos. Gáspár is egy távolit jegyzett és az óriási küzdőszellemről tanúbizonyságot tévő Zalakerámia ZTE KK igazi csapatmunkával egy elveszettnek hitt mérkőzést nyert meg. Lekli József hiányában ez egy apró, ám biztató jel lehet a jövőre tekintve!

 


A torna MVP-je a jászberényi Ware lett.
A legjobb középjátékos Polster Péter emlékdíjat a körmendi Tóth Norbert kapta.
A legtöbb pontot szerző játékos Zelko Zagorac (Grosuplje) lett.
A legjobb irányító díját Justin Graham kapta a Zalakerámia ZTE KK csapatából.
Dr. Villányi Antal különdíját pedig a zalaegerszegi közönség érdemelte ki.

 

A Göcsej Kupa győztese a Zalakerámia ZTE KK lett.
A 3. helyért: Soproni Sördögök – GE Grosuplje 61-64
Az 5. helyért: MAFC – Jászberényi KSE 71-85
A 7. helyért: Veszprémi Kosárlabda Klub – Bajai Bácska FKE 57-84

 

A ZTE-Körmend döntő a körmendiek jóvoltából (MTE TV) újraélhető itt:

 

(Az emlékezetes utolsó negyed 18 perc 30 másodperctől kezdődik.)

 

Fotó: Bálizs Zsuzsa, bb1.hu
Zalakerámia ZTE KK; Dallos Ádám

Megosztás