Győzelem vérrel és verejtékkel

Zalakerámia ZTE KK - Alba Fehérvár 74-71 (22-18, 20-24, 11-20, 21-9)

Zalaegerszegi Városi Sportcsarnok, 1400 néző; Vezette: Pálla Z., Söjtöry T., Boros T. (Parádi)

 

Zalakerámia ZTE: Graham 8, Kusnyer 6/6, Mohácsi -, Healy 18/3, Lekli 13/3 Csere: Gáspár 20/9, Darling 6, Kertész 2, Velkey 1, Czinger -, Kerkai -.

Alba: Tóth P. 5, Kromah 24, Kovács Á. 8, Melvin 14, Djapa 11/3. Csere: Csorvási M. 4, Supola 5, Juhos -.
 

Gyászszünettel kezdődött a Zalakerámia ZTE KK 2014/15-ös szezonjának első mérkőzése (mely technikai okok miatt csak az első időkérésnél derülhetett ki): nyáron 10 éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt Jámbori Szabolcs, a ZTE utánpótláscsapatának tagja. Szabolcs klubunk „Dobd a kosárba” elnevezésű programjában szerepelt, majd pályára lépett a kenguru korosztályos bajnokságban a ZTE színeiben is.

Hosszan tartó, türelemmel viselt betegség után 48 éves korában távozott tőlünk Polster Péter, a kék-fehérek kétszeres bajnok, Pro Urbe díjas kosárlabdázója, majd az elmúlt 10 évben klubunk gyúrója.

 

Triplazuhataggal kezdett a ZTE: Kusnyertől nem ismeretlen ez a műfaj, de a hosszú sérülés után visszatérő Leklitől furcsa volt ez a műsorszám, ez volt a zalaiak egyik közönségkedvencének első hármasa kék-fehér színekben. Graham fájdalmai miatt cserét kért, de irányítója nélkül is tartotta a vezetést a zalai csapat (19-12), s ez a negyed végéig sem változott, hiába a magyar pályán ritkán látható sebességgel vágtató Kromah számtalan szép dulpája (22-18).

A második negyedben már 11 játékos (!) is pályára lépett a Zetében, erős iramot diktált Jimenez edző csapata, ám sokszor még a szervezettség és koncentráció hiánycikk volt. Healy harcos és ponterős játékával majd Gáspár triplájával már 12-vel is vezetett a ZTE az esélyesebb Alba ellen, ám újra Kromah volt elemében és a vendégek egy 10-0-ás rohanással egalizáltak félidőig (42-42).

Rossz sorozatát a harmadik negyedben is folytatta a ZTE, az első akciókosár is csak a 6. percben esett, míg az Alba kemény védekezése labdaszerzéseket és könnyű kosarakat is ért. Három alkalommal zárta a fehérvári csapat 2+1-es kosárral a lerohanását, a negyed végi 53-62-es eredmény, és a hazaiak utolsó 10-15 perces játéka nem sok jót sejtett.

Hiába a gyengébb játék, a sok hiba - a ZTE ezen a napon sem adta fel, csúsztak-másztak játékosai. A palánk alatt határozottabbak lettek Lekliék, nem ismertek elveszett labdát és 61-64-re zárkóztak fel. A végjáték kulcsszereplője pedig a 16 lepattanóig és 18 pontig jutó, láthatóan végkimerültség határán mozgó Nathan Healy volt és Gáspár Dávid, aki kétszer is betalált a hárompontos vonalon túlról. Az amerikai hiába hagyott ki két büntetőt a végjátékban, de ez már nem számított – nagy pofon után győzött a ZTE egy élcsapat ellen!

 

Az Alba 30 perc jó védekezés után a záró negyedben összeesett, bután játszott és egy talán általuk már megnyertnek vélt meccset bukott el. A ZTE-re talán pont az ellenkezője igaz: egy győzelmet nem kell megmagyarázni, de annyiban talán mégis: ha gyengébb játékkal egy erős(ebb) csapatot is képes legyőzni egy gárda, az nagy erőt adhat a folytatásra. A folytatás sem ígérkezik egyszerűnek: szerdán Jászberényben lépünk fel, majd 2 hazai csúcsrangadó következik: előbb október 27-én (hétfőn) a Falco, majd október 31-én (pénteken) a Körmend érkezik Zalaegerszegre.


Sajtótájékoztató a mérkőzés után Marcell Tenterrel, Raúl Jimenezzel és Gáspár Dáviddal:

 

 

Fotó: Bálizs Zsuzsa – bb1.hu
Zalakerámia ZTE KK; Dallos Ádám

Megosztás