Győzelemmel tért vissza a csapatkapitány

Zalakerámia ZTE KK – Naturtext SZTE Szedeák 76-66 (16-15, 22-23, 23-8,15-20)
Zalaegerszeg, Városi Sportcsarnok, 1300 néző
Jv: Papp, Pálla, Vida (Várhalmi)

 

Zalakerámia ZTE KK: Kinney 24/12, Govens 18/9, Mohácsi 12, Kerpel-Fronius 2, Pantelic 15/9, csere: Gáspár 3/3, Czinger -, Velkey 2, edző: Bencze Tamás

 

Naturtext SZTE Szedeák: Moravcsik 6, Ciric 6/3, Molnár 4, Armelin 13/9, Watkins 23, csere: Kiss 8/6, Brkic 6 edző: Nicola Lazic 

 

Óriási taps fogadta a bemutatásnál az egykori zalaegerszegi, most a Szeged csapatát irányító Nicola Lazicsot, de ennél is nagyobb taps és hangrobaj fogadta a január óta először pályára lépő csapatkapitányt, Gáspár Dávidot. A vendégek keretéből hiányzott a sérüléssel bajlódó Juhos és Jereminov, míg nálunk Krapic volt az egyedüli maródi. 

 

Watkins kosarával indult a mérkőzés, amire Kinney válaszolt. A második percben Pantelic kapta el a fonalat és előbb egy duplával majd egy hárompontossal jelezte ki az úr a háznál (7-4). Az 5. percelején újabb Pantelic hármasánál a közönség hangja is megjött (12-8). Armelin próbálta elvenni a szurkolók kedvét, aki gyors egymásutánban öt pontot szerzett és a vendégek átvették a vezetést (12-13). Moravcsik pontjaival már háromra nőtt a szegedi előny (12-15). A negyed hajrájában Mohácsi fordított. előbb egy duplát hintett, majd az utolsó pillanatokban egy labdát csent és teljesen egyedül ziccerezhetett. Így egy pontos előnnyel várhattuk a folytatást (16-15). 

 

Govens egy hárompontossal, majd Kinney egy duplával hozta hangulatba a közönséget (21-15). Brkic egy közelivel válaszolt, amire Kinney újabb hármast hintett (24-17). A lendület alább hagyott é a Szeged rendezte sorait és próbált zárkózni. A 14. percben Kiss Zsolt hármasánál kettő pontra olvadt az előnyünk (26-24). Kerpel-Fronius Balázs büntetőivel araszolgattunk felfelé, majd a 17. percben Watkins duplájánál újra egyenlő lett az állás (30-30). A következő percben igazi hármas párbajt láthatott a publikum Előbb Gáspár Dávid szerezte meg első pontjait egy távoliból, amire Armelin válaszolt. Kinney hármasára ismét Armelin húzott egy újabb hármast (36-36). A hajrában Kinney szerzett vezetést csapatunknak, amit Watkins egyenlített ki, így a félidőre semmis sem dőlt el (38-38). 

 

A félidőben ismét megrendeztük a Zalakerámia dobójátékot, ahol négy fiatal közül Nagy Márton vihette haza a ZTE ajándékcsomagot.

Remekül kezdtük a harmadik negyedet Govens, majd kétszer Kinney is hármast hintett (47-38). Watkins a 22. percben szerezte csapata első kosarát, majd rögtön még egyet (47-42). Kicsit ponttalanná váltunk, de szerencsére a szegediek sem céloztak pontosan. A negyed felénél Mohácsi csent labdát és indította Pantelicset, aki pontosan ziccerezett, majd megfordult a helyzet és a center adta vissza a kölcsönt Mohácsinak, aki szintén nem hibázott (51-44) Lazic mester időt kért. A játék képe nem változott a szusszanásnyi szünet után. Jól védekeztünk és az ellenfél palánkja alatt is jól lepattanóztunk. A 27. percben Govens büntetőivel és Mohácsi duplájával már 11 ponttal vezettünk (55-44). Brkic harcolt meg egy kosárért, majd Velkey sasszézott ziccerig (57-46). Az utolsó percben Mohácsi hozta kihagyhatatlan helyzetbe Pantelicet. Majd újra Pantelicsé volt a főszerep, aki remekül védekezett és indította Mohácsit aki Govens-nek tette fel alle up-ra, aki nem hibázott. Megérdemelten jött is a vastaps a közönségtől. 

 

 

Tizenöt pontos vezetésről folytatódott a mérkőzés a záró negyeddel. Az első percben Czinger lépet rosszul, de szerencsére nem történt baja a center térdének. A másik oldalon Watkins szerzet kosarat, majd a bónuszbüntetőt is bedobta (61-49). A 32. percben Mohácsi szerezte a negyed első zalai pontjait. A következő támadásból Molnár szerzett estében kosarat a támadóidő lejártának a pillanatában, majd Pantelic egy távolival válaszolt (66-51). A 35. percben Kinney passzolt remekül Govenshez, aki nem hibázott. A Szegedben Watkins pontjai tartották a lelket. A mérkőzés 36. percében Ciric talált be távolról, akinek ez volt az első kosara a találkozón (68-58). Bencze Tamás időt kért. Négy perc volt vissza a mérkőzésből, amikor Ciric újabb kosarat szerzett és így nyolc pontra csökkent a távolság a csapatok között. Ciric büntetőjével és Watkins centergóljával öt pontra fogyott az előnyünk (68-63). Valamivel több, mint két perc volt hátra, amikor Govens büntetőzött pontosan (70-63). A Szeged mindent megpróbált és Kiss hármasával négy pontra felzárkózott (70-66). Govens utolsó másodperces hármasával némileg megnyugodhattunk (73-66). Az utolsó perc elején Kinney ziccerezett, majd Pantelic osztott ki egy blokkot Armelinnek. Lazic mester időt kért. A szegedi támadás nem sikerült, sőt Mohácsi labdát csent és Govenst indította, akivel szemben szabálytalankodtak. Az amerikai egy büntetőt értékesített és így tíz egységre ugrott a különbség az eredményjelzőn, ami egyben a végeredményt is jelentette. 76-66.

 

Igazi csapatmunka volt a győzelem, kiváló egyéni teljesítményekkel. Ki kell emelni Kinney teljesítményét, aki remekül célzott távolról és jól bontotta meg a vendégek védelmét. Pantelic igazi vezére volt a csapatnak, hiszen megalkuvást nem tűrő védekezésével nagyban hozzájárult a sikerhez. Külön ki kell emelni Mohácsi Máté hasznosságát, aki pontjai mellett védekezésben is kimagaslót nyújtott. A siker egyik kulcsa volt, hogy sikerült kivenni a szegediek rutinos játékosát, Ciricet a játékból. 

 

Statisztika:
Kinney: 24/12 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz, 5 kiharcolt fault, 27 VAL
Pantelic: 15/9 pont, 10 lepattanó, 4 szerzett labda, 5kiharcolt fault, 3 blokk, 33 VAL
Mohácsi: 12 pont, 7 lepattanó, 4 szerzett labda, 5 gólpassz, 19 VAL

 

Edzői nyilatkozatok:

 

2015. november 8. Zalakerámia ZTE KK

Megosztás