„Senkinek nincs bérelt helye…”

13 edzésnapon már túl van a Zalakerámia ZTE KK, amely már közel egy hete teljes kerettel készül. Raúl Jimenez vezetőedzőt kérdeztük az eddigi tapasztalatokról.

 

Hogy értékeled a ZTE nyári átigazolási piaci tevékenységét? Mennyire vagy elégedett a végeredménnyel?

- Úgy gondolom, hogy kiegyensúlyozott játékoskeretünk lett, elégedett vagyok. A kollégákkal együtt mindent megtettünk, hogy a lehető legjobb keretet állítsuk össze. Néhány játékos leigazolását nem engedhettünk meg magunknak, és nekem -edzőnek- el kellett fogadni azt, hogy vannak határaink, amit nem léphetünk át, hogy ne csak fényes jövőnk és bombaerős keretünk, hanem jelenünk is legyen.

 

- Játékosok kiválasztásánál mi volt a legfontosabb szempont az anyagiakon túl?

- Leginkább az, hogy ki akar hozzánk csatlakozni, egy nagy múltú együtteshez, ahol a munkában hisznek. Személyesen beszéltem mind az előző idény játékosaival, mind a kiszemeltekkel illetve végül az érkezőkkel is, és vázoltam a munka mennyiségét és ritmusát, hogy amennyiben ebben nem kíván partner lenni, akkor válaszhasson más egyesületet.

 

- Milyen kosárlabdázók érkeztek a ZTE-hez?

- Szakmai szemszögből olyan játékosok, akik sokoldalúak és több poszton is bevethetőek. Energikus játékosok, akik képesek védekezni, gyors kosárlabdát játszani és támadó repertoárban valami olyat felmutatni, ami nem volt birtokunkban az előző szezon során.

 

- Sok szurkoló és szakember is úgy vélekedik, hogy a láthatóan növekvő számú, gyorsan honosított kettős állampolgárságú játékos nem tesz feltétlenül jót a magyar bajnokságnak, a magyar kosárlabdának. A ZTE-nél is most 2 ilyen kosaras van, de sok más csapatnál és évek óta jó utánpótlással rendelkező műhelyekben (Körmenden, Szombathelyen) még ennél is több dupla-útlevelű játékos kapott szerződést. Mi van e trend hátterében?

- Más csapatokról, azok indítékairól nem tudok véleményt alkotni. Én szeretném, ha a 12 legjobb magyar játékos lenne a csapatunkban, akkor nem kéne alkalmazkodnunk semmihez, semmilyen szabályhoz sem. De természetesen ez a ZTE-nek elérhetetlen, nincs meg rá az anyagi fedezetünk. Van a magyar játékosoknak egy másik csoportja is, aki ugyan egyáltalán nem a liga meghatározó játékosai, ám szintén irreális fizetési igénnyel lépnek fel. Nem gondolom, hogy klubunknak túl kéne fizetni bárkit is, mindenkinek annyit szabad kapni, amit megérdemel, amire teljesítménye jogosítja – nem többet, nem kevesebbet. Ebben a helyzetben, a nagyon szűk és kevés kosarast felvonultató magyar piacon kívül másban is kell gondolkodni. Mivel a kosárlabda egy határokon átívelő játék, és vannak olyan kosarasok, akik szívesen jönnek és akarnak teljesíteni, harcolni – így megadjuk nekik a lehetőséget. Ha a mi hazai, fiatal játékosaink a lehető legjobb, elérhető külföldiek ellen kosarazhatnak, akkor ezáltal ők és a magyar kosárlabda is fejlődhet. És mint az élet minden területén – azok, akik nem elég jók, azoknak még többet kell dolgozni és jobban teljesíteni, vagy más utat választani.

 

- Milyen állapotban érkeztek meg a felkészülés kezdetére a játékosok?

- Azok alapján, amit én látok a pályán, illetve az erőnléti edzőnk riportjában olvashatok, megállapíthatom, hogy a játékosok többsége megcsinálta teljesen azt az egyéni „házi feladatát”, amivel nyári pihenőre ment. Volt, aki jó és volt aki jobb kondiban érkezett vissza, de senki nem „aludta végig a nyarat”.

 

- Véglegesnek tekinthető-e a keret, vagy várhatóak még változások?

- A kosárlabda ugyanúgy működik, mint az élet. Az élet egy folyamatos try-out, egy folyamatos próbajáték. Ha nem dolgozunk megfelelően, ha nem teszünk meg mindent munkánk során, ha nem harcolunk, nem teljesítünk, ha nem a csapatot kezeljük az első helyen, akkor nincs garantált jövőnk. Senkinek! Ha gyárban, irodában, vagy bárhol dolgozol, és ezt nem teszed megfelelően, akkor problémáid lehetnek. Ez nem lehet másként a kosárlabdában sem. Tehát ezek alapján is mindenki próbajátékon van a ZTE-nél, senkinek nincs bérelt helye. De optimista vagyok és remélem, hogy nem kell szerződést bontanunk senkivel sem.

 

- Mi a terv az elkövetkezendő 6 hétben?

- Folyatatjuk a munkát, jövő héten már edzőmeccset is játszunk. Megyünk lépésről-lépésre, hogy kész legyünk az október 11-ei rajtra.

 

- Rivális csapataink 10-12 edzőmeccsel készülnek, míg a ZTE csak 5-6 alkalommal lép pályára. Mi ennek az oka?
- Valószínűleg végül 6-7 meccsünk lesz, de úgy gondolom, hogy ez elegendő mennyiség. Szerintem nincs szükségünk 12 mérkőzésre (ami gyakorlatilag az alapszakasz meccseinek felét jelenti), és a játékosoknak „éhesnek” kell lenni a szezon kezdetére.

 

- Mi lehet a ZTE célja jövőre?

- Mivel még sok csapat kerete ki sem alakult, így hosszú távra jósolni elég nehéz még. A célunk, hogy a legmagasabb szintet ostromoljuk. Minden nap jobbak akarjunk lenni, és a legjobbunkat nyújtsuk minden edzésen.

 

 

- Tudtad követni a magyar válogatott játékát az EB-selejtezők során?
- Igen, láttam a magyar csapatot Kecskeméten és éreztem a kiemelt érdeklődést is. Jól teljesítettek a magyarok, és biztosan sokan drukkoltak annak, hogy kijusson a nemzeti együttes, nagyon közel volt hozzá a csapatunk. Biztos vagyok benne, hogy a munkát folytatva hamarosan újra világeseményre kvalifikálhatja magát Magyarország.

 

- Pár napja szülőhazád, Spanyolország ad otthont a világ kosárlabda elitjének, és naponta zajlanak a világbajnokság küzdelmei. Mennyire tudod követni az eseményeket, és mit vársz a favoritnak tartott két csapattól, azaz a hazaiaktól és az amerikaiaktól?

- Próbálom minden nap az utolsó összecsapást elkapni és végignézni, valamint legalább néhány negyedet utólag bepótolni az aznap korábban kezdődőekből is. Spanyolország és az USA eddig magas szinten teljesít, otthon mindenki kettejük döntőjét várja, de nem szabad azért még olyan csapatokat sem elfelejteni, mint Argentína, Görögország, Brazília és a többiek. Mindegyikük top játékost és kitűnő keret vonultat fel. Nagyon örülök Szenegál eddigi jó szereplésének is, az afrikai kosárlabda már az ajtón kopogtat, ezt szövetségi edzőként személyesen anno Elefántcsontpartban is tapasztalhattam.

 

 

Fotó: Bálizs Zsuzsa

Zalakerámia ZTE KK; Dallos Ádám

Megosztás