Justin Graham a ZTE új amerikai irányítója!

Hosszas tárgyalássorozat után (hivatalosan augusztus 8-án /pénteken/ 13 óra 35 perckor) megegyezett a Zalakerámia ZTE KK új irányítójával: a 26 éves, 193 cm magas amerikai Justin Graham 1 évre írt alá a zalaegerszegi kék-fehérekhez.

 

Graham 2006-tól 2011-ig az amerikai egyetemi bajnokság első osztályában (NCAA) szereplő San Jose State kezdő irányítója volt. Csapatának történelmében elsőként ő vezette újoncként a gólpassz listát, majd második évében konferenciájának élmezőnyében volt gólpasszok és szerzett labdák tekintetében is. 2011-ben egy négyszeri hosszabbításos (a Boise State ellen 102-101-re végződő) mérkőzésen 29 ponttal érte el karriercsúcsát, majd később több összecsapás győztes kosara is az ő nevéhez fűződött. Konferenciájában vezette az assziszt rangsort, az év csapatába és az év védekező ötösébe is beválasztották.

 

2011-ben kezdődő első profi éve nem sikerült túl jól: az olasz elsőosztályú Vanoli Cremonában a próbajátéka után nem hosszabbították meg szerződését, majd az NBA Development Ligájában 39. helyen választotta a Bakersfield Jam, ahol 5 mérkőzés után lesérült.

 

2012 szeptemberétől azonban nem hagyott ki mérkőzést: ekkor szerződtette az Inter Bratislava, ahol bajnokságot és kupát nyert (40 mérkőzés: 10,0 pont, 5,8 lepattanó, 2,4 gólpassz, 1,2 labdaszerzés, 66,9% kétpontos), majd a legutóbbi 2013/2014-es szezonban megismétlte ezt, és a rövidre sikerült bajnoki döntő MVP-je lett, Szlovákiában az év játékosává és az év irányítójává választották (40 mérkőzés: 12,9 pont, 7,4 lepattanó, 2,8 gólpassz, 1,8 labdaszerzés, 68,8% kétpontos).

 

Justin Graham kommunikációs alapdiplomája után 2013-ben mester képesítést is szerzett kineziológia területén, a ZTE együtteséhez augusztus közepén csatlakozik.

 

 

Graham a harmadik olyan külföldi játékos a klub történetében, aki a szlovák bajnokságból érkezik: Sejo Bukva közvetlenül a Prievidza csapatából érkezve Zalaegerszegen kezdte meg hosszú és eredményes magyarországi karrierjét, míg Lorenzo Williams is két évet kosarazott Pezinokban.

 

 

Raúl Jimenez edzőt is megkérdeztük a ZTE új játékosáról, akinek kulcsszerepet szán a spanyol mester:

- Graham személyében olyan játékost igazoltunk, aki sok aspektusban a csapat segítségére lehet: pontszerző, jó passzolókészséggel bír, képes gyorsabb valamint lassabb tempójú, kontrollált kosárlabdára is. Átlag feletti lepattanózó és a magasságával, fizikai paramétereivel irányító poszton gondot okozhat ellenfeleinknek. Kiváló védő, aki olyan tekintetben is erősségére lehet csapatunknak harmadik európai szezonjában, amiről a statisztikai lapok nem feltétlenül árulkodnak.

 

Justin Graham a ztekosar.hu oldalának adott interjúját a későbbiekben olvashatják.

 

Fotók forrása: Inter Bratislava Facebook
Zalakerámia ZTE KK; Dallos Ádám

Megosztás