Graham alig várja, hogy Magyarországon legyen

Justin Graham a Zalakerámia ZTE KK új játékosa, az amerikai irányító csapatunkban a nyári szezon első külföldi státuszú kosárlabdázója. Justin 10 napon belül csatlakozhat társaihoz, most még az USA nyugati partján készül harmadik európai szezonjára; az eddigi karrierútjáról - elsőként amatőr éveiről - kérdeztük.

 

- Az egész életem az elejétől kezdve kosárlabdával telt – mindkét szülőm és lánytestvérem (a képen jobbra) is egyetemi szinten kosarazott, én olyan 8 évesen kezdhettem el. Óriási élmény volt a San Jose State színeiben játszani, négy évig a kezdő ötös tagja voltam, egyszer a csapatunk nagyon közel volt az NCAA March Madness-éhez is.

 

- Hogy alakult a profi karriered?
- Az első évem tanulságos volt, megismertem, hogy mivel jár ez az élet, milyen buktatói vannak. Az elmúlt két szezon viszont nagyon sikeres volt az Internél. Kétszer is nyertünk bajnokságot, kiváló játékosokkal kosárlabdázhattam, és nagyon élveztem a munkát Meleshenko edzővel.

 

- Milyen érzés volt ennyi siker után otthagyni Pozsonyt? Olvasva a közösségi oldalakat, kizárólag pozitívan emlékeznek rád, és nagyon sajnálják távozásodat.

- Ennyi siker után nehéz a távozás, különösen igaz ez az Inter Bratislavára, ahol a valaha volt legjobb csapattársaim lehettek, a vezetőség korrekt volt és a szurkolók nagy támogatást adtak mindig.

 

- Miért a ZTE-t választottad következő állomáshelyednek? Kérted-e esetleg ismerősök, barátok véleményét?

- Nagyon sokat segített, hogy többször is beszéltem Jimenez edzővel, aki vázolta a csapat céljait, és hogy ebben nekem milyen feladatokat, szerepet szán. A magyar bajnokságról túl sokat nem tudtam, persze kutakodtam és láttam, hogy több csapat is nemzetközi kupában indul. Ezen túl még beszéltem Greg Somogyival is, akivel idén május végén edzettem együtt többször is Amerikában.

 

 - Kizárólag a statisztikai mutatóidat nézve nem derülhet ki tisztán, hogy melyik a Te igazi pozíciód. Hol érzed magad leginkább otthon?
- Amerikában végig irányító voltam, míg az Inter Bratislava csapatában inkább 2-es és 3-as. De Szlovákiában is előfordultak kényszerhelyzetek, sérülések, s ekkor voltam 1-es, sőt 4-es poszton is. Teljesen mindegy nekem a pozíció, szeretek a csapat hasznára lenni, bárhol legyek a pályán és bármi legyen a feladatom.

 

- Mit tartasz erősségednek, esetleg gyengédnek, van-e esetleg példaképed kosárlabdában?
- Néhol kiegyensúlyozatlan vagyok, ebben fejlődnék, de ezt mindig egyensúlyozom azzal, hogy nem alkuszom meg, végsőkig harcolok a pályán és igyekszem atletikusságomat kihasználni. Több olyan játékos van, akit igazán kedvelek és szüleimen túl példakép lehet például az egykori Suns-os Steve Nash, Goran Dragic, Steph Curry, Russ Westbrook, vagy éppen a spanyol Sergio Llull.
 

- Mit csinálsz leginkább, ha nem a kosárlabda köti le az idődet, van-e esetleg már most terved az aktív élsport utáni éveidre?

- Kineziológia mellett sport menedzsmenten végeztem, nem szakadnék el a sporttól és legszívesebben az egyetemi bajnokságban lennék edző. Ami a hobbijaimat illeti: imádok olvasni és otthon barátaimmal egy könyvklub tagjai vagyunk. Egy-egy kedvenc könyvet nem tudok kiemelni, de tetszett mostanában a Végjáték, A Wall Street farkasa,  Where Men Win Glory, Tizenegy gyűrű, vagy a Boys Will Be Boys. Emellett szeretek kosárlabdát nézni és követek pár sorozatot, úgy mint a Homeland, Archer, A trónok harca, A liga, vagy például a Kártyavár című TV showkat.

 

- Mivel telnek most a napjaid?
- Nagyon izgatott vagyok az új lehetőség miatt és várom, hogy Zalaegerszegre érkezzek. Nagyon szeretném meghálálni a bizalmat, örülnék, ha mindenkinek tetszene a játékom, és ígérhetem, hogy a pályán a győzni akarásomra soha nem lesz panasz.

 

 

 

Hajában az ereje?

 

Justin Grahamnek szinte védjeggyé vált a sportpályákon nem túl gyakran látott, viszonylag hosszabb haj. A Contra Costa Times című lap 3 évvel ezelőtti cikkében Graham édesanyját is idézve megemlékezett, hogy noha a játékosnak volt rövidebb haja is a főiskolára kerülésekor (lásd a képen), de az elég furcsán nézett ki-  15 hónapig utána nem is ment fodrászhoz. Miután pedig kiderült, hogy a viltigo nevű rendellenessége miatt helyenként pigmenthiányos a bőre, és ezáltal nagyobb az esélye napon a bőrrákra, így hivatalosan is zöld lámpát nyert a fodrásszal való spórolása. De az „igazi” választ a bulvárkérdésre maga Justin mondta: „Nekem így tetszik, szimpátiát pedig a személyiségemmel és a teljesítményemmel szeretnék nyerni…”

 

 

 

 

Fotók forrása: Inter Bratislava Facebook
Zalakerámia ZTE KK; Dallos Ádám

Megosztás