Kezünkben volt a meglepetés

Zalakerámia ZTE KK – PVSK Panonpower 71-78 (23-25, 18-15, 14-18, 16-20)
Zalaegerszeg, Városi Sportcsarnok
Jv: Györffy P. A., Makovsky Sz., Balog Gy. (Benczur)

 

ZTE KK: Dzambics 9/9, Mohácsi 6, Panic 20/9, Tamir 18, Cohadarevics 16 Csere: Velkey -, Fekete -, Czinger 2, Kertész –Edző: Milos Sporar

 

PVSK: Nelson 19/3, Pahlmblad 13/6, Bíró -, Budimr 23/6, Horti 4 Csere: Halász 5, Harazin 11, Sztojanovics -, Somogyfoki 3, Edző Csirke Ferenc

 

Négyes győzelmi sorozat után érkezet Zalaegerszegre a Pécs, míg nekünk a Körmend elleni méretes zakót kellett feldolgoznunk. A bemelegítésnél kiderült, Lekli lába nem jött rendbe, így civilben követhette végig társai játékát, ahogy Ilic is, aki Dzambic felépülésével szorult ki a keretből. Először mutatkozatott be hazai pályán Cohadarevic és Panic is. 

 

A szokatlan időpont miatt szinte csak a legkitartóbb szurkolók jöttek el megnézni csapatuk játékát és a késői időpont egy kicsit a csapatokra is rányomta a bélyegét. Tamir kosarával a ZTE szerezte meg a vezetést, de senki sem gondolta volna, hogy három percig egyik csapat sem lesz képes pontot szerezni. A csendet Budimir törte meg egy duplával. Az ötödik percben Nelson távolijára Dzambic válaszolt és nálunk volt az előny (8-7). A nyolcadik percig felváltva estek a kosarak és hol itt, hol ott volt az előny. Az utolsó percben Panic egyenlített a büntetővonalról, de a vezetést mégis a vendégek szerezték meg Somogyfoki duplájával (23-25).

 

A rövid pihenő után a találkozón először pályára lépő Czinger egyenlített (25-25). A pécsiek nem találták a ritmust és Mohácsi duplája, majd Panic távolija ötpontos előnyhöz juttatta csapatunkat (30-25). Öldöklő csata folyt a palánkok alatt a lepattanókért, amelyek megszerzésében, ebben az időszakban jobban jeleskedtek a fiúk. A negyed felénél újra Tamír dobott fontos pontokat és 34-29-re elhúztunk. A vendégoldalon Budimir tartotta a lelket csapatában. A negyed végére kicsit fáradni látszott csapatunk és a sok hiba miatt egy pontra felzárkózott a nagyszünetig a Pécs (41-40). 

 

Jó ritmusban kezdtük a második félidőt. Tamir és Panic duplájával növeltük előnyünket.  A következő percek az izraeli- magyar fiúról szóltak, hiszen előbb kihagyott két büntetőt, majd egymást követően bevert két remek duplát (49-40). Csirke Ferenc, a vendégek mestere időt is kért. Kicsit megtorpantunk támadásban, míg a Pécs kezdett felzárkózni (49-46). Sporar mester összerántotta fiait az időkérést követően és szorosabbra fűztük a védekezésünket. Mindkét oldalon rengeteg pontatlanság volt. Jó volt látni, hogy nem létezett elveszett labda, és a palánkok alatt is harcoltak a fiúk. A 27. percre Coharadevic és Mohácsi büntetőivel mozdultunk el a holtpontról (52-46). De elég volt egy kis figyelmetlenség és előbb Pahlblad dobott egy hármast, majd Harazin egy 2+1-el egyenlített (52-52). A hajrában egyre idegesebbek lettek a csapatok. Panic büntetőivel továbbra is vezettünk (55-54). Az utolsó percben előbb Harazin, majd Nelson talált be közelről és így hárompontos hátránnyal fordulhattunk a záró negyedre (55-58). 

 

Hazai és vendégoldalon sem sikerült pontosan befejezni az első támadást, majd Panic hozta kihagyhatatlan helyzetbe Cohadarevicet (57-58). A 33. percben Nelson előbb büntetőzött majd egy indítást követően egy duplával növelte csapatának pontjait. Fáradni látszottak a fiúk és egyre pontatlanabbak lettek a dobásaink. A vendégek pedig kegyetlenül kihasználták a hibáinkat. A 34. percben Harazin kosaránál Sporar mester időt is kért (57-63). Sikerült rendet teremteni a fejekben és Dzambic passzából Tamir volt sokadszorra eredményes, majd a bónuszként járó büntetőt is bedobta (60-63).  Azonban nem sikerült tartósan kizökkenteni a baranyaiakat a ritmusukból. A 35. percben Harazin volt eredményes, majd Mohácsi tört be erőszakosan a palánk alá és talált be a pécsi gyűrűben. A plusz büntetővel pedig két pontra zárkóztunk (63-65). Négy perc volt hátra, amikor Budimir vette kezébe a karmesteri pálcát és büntetőivel, öt ponttal meglépett a Pécs (63-68). A hajrára Cohadarevic kipontozódott,  így a palánkok alatt csökkentek az esélyeink. Nelson betöréseire nem tudtunk gyorsan reagálni és rendre csak faulttal sikerült megállítanunk az amerikait. A 38. percben Dzambic dudaszó pillanatban értékesített hármasával zárkóztunk (66-69). A vendégtámadásból Halász tört be és szerezett kosarat, plusz egy büntetőt is kapott ajándékba (66-72). Az utolsó percben próbáltuk tördelni a játékot, de sajnos a dobásaink sikertelenek voltak. A vendégek könnyű kosarakkal növelték előnyüket. A végén Tamir duplája és a lefújás pillanatában esett Panic hármas már csak kozmetikázta az eredményt (71-78). 

 

Három negyeden keresztül feledtetni tudtuk az elmúlt mérkőzésen mutatott játékunkat, de a fontos pillanatokban nem céloztunk pontosan és gyermeteg hibákat követtünk el. Ellenfelünk nem játszott jól, sőt mondhatni talán a leggyengébben játszott ebben a szezonban. Volt lehetőségünk többször elhúzni, de nem tudtunk élni a kínálkozó lehetőségekkel. A végére a fiúk elfáradtak és nem tudtak megfelelően koncentrálni. Ami bíztató, hogy a palánk alatti csatát toronymagasan megnyertük. 

 
 
 
 
2015. január. 25. Zalakerámia ZTE KK

 

Megosztás