Könyök utca

Fortress Jászberény - Zalakerámia ZTE KK 83-73 (27-13, 22-14, 21-23, 13-23).

NB I-es férfi kosárlabda-mérkőzés, középszakasz. Jászberény, 700 néző. Jv.: Benczúr, Szabó G., Minár.

Jászberény: Szögi (4), Soós (19), Markovics (17/3), Horti (2), Sundov (9). Csere: Lázár (10), Savic (12/12), Varga (-), Mladenovics (4), Dukic (6) Vezetőedző: Srdjan Antics.

ZTE: Boston (8), Gáspár (9/3), Plumb (21/6), Safford (-), Lekli (10). Csere: Kámán (6/3), Koma (-), Kertész (4), Kovács (5/3), Velkey (10/3).

 

17-18 fokos terem, és foghíjas lelátó fogadta a csapatokat. A hazaiaknál a megszokott forgatókönyv szerint Raivio és Dramicanin nem játszott, ám a zalaiaknál már játékra jelentkezett Safford. Nem sok idő jutott neki… Egy mérkőzésen 50-100 esetben előforduló palánk alatti pozíciófogás során a játékvezető szerint a ZTE amerikaija szándékosan könyökölt és azonnal kiállította Saffordot. A hazai szurkolók és játékosok is döbbenten nézték a bírói ítéletet, ritkán látni olyat, hogy egy békésen csordogáló meccsen sem esés, sem reklamálás, sem vér, sem indulat nem előzte meg egy ilyen döntést.

Persze ez nem indok arra, hogy a ZTE támadójátéka és védekezése is szétesett. Márpedig ez történt – a jászberényiek tetszés szerint érték el kosaraikat: Markovics palánk alatt és középtávolról is eredményes volt, jól használta ki testi adottságait, Savic pontosan célzott kintről, és Lázár is ficánkolhatott a klasszikus center nélküli ZTE ellen. A kék-fehérek pedig gyakorlatilag már az első félidőben elvesztették a mérkőzést (20. perc: 49-27).

 

Lényegesen a folytatásban sem változott a játék képe, a kispadról érkezők se adtak új lendületet a Zalakerámiának. A ZTE küzdőszelleme ugyan nem lankadt, de a finesz hiányzott, és sokszor a pontosság, koncentráció is. A végelszámolásra már csak a különbség maradt kérdéses: itt Gáspárék azonban jól hajráztak, Velkeyt pozitív értelemben paprikázta fel, hogy Markovics két könyököse megtorlatlan maradt a bírótrió által, és egy 10-0-s rohanással 10 pontos különbségre „kozmetikázott” a helyenként pozíció nélküli (4-es és 5-ös posztot is nélkülöző) ZTE.

 

A zalaiknál nem akadt jó egyéni teljesítmény, mint ahogy csapat-szinten sem muzsikált jól az együttes. Egyedül a küzdőszellemet nem érheti panasz, ami alapnak jó lesz a vasárnapi Körmend elleni rangadóhoz, de pontosságban (28/17-es büntetőarány nem elfogadható) és szervezettségben szükség lesz javulásra, hogy újra rangadót nyerjen a ZTE!

 

Raúl Jimenez: Sajnos nagyon rosszul reagáltunk a meccs eleji váratlan eseményre. Előfordulhat máskor akár sérülés vagy bármi más is, kettőzött erő bevetése és koncentráció a helyes válasz ilyenkor. Justin esete az orrom előtt történt. Mindenki ismeri Saffordot, mindenki tudja, hogy milyen lelkületű kosárlabdázó. Senki nem gondolhatja, hogy előzmény nélküli volt a reakciója. 2-szer megütötte őt Sundov, és sajnos Justin felült a provokációnak. Nem volt jó válasz ez, azonban a ligában bízom, hogy belátó lesz, meghallgatja a játékvezetőket, akik utólag beismerték, hogy lehet az előzményeket nem vették figyelembe. Sajnos ez a meccsünk részben ráment erre, de nem tudom elképzelni, hogy komplexen vizsgálva a történteket eltiltással sújtsák játékosunkat. Azonban nem szabad kifogásokkal takaróznunk: rosszul játszottunk és javulnunk kell – ezen dolgozunk már holnaptól, hiszen a Körmend ellen vasárnap már győzni szeretnénk!

 

Zalakerámia ZTE KK; Dallos Ádám

Megosztás