"Kosárlabdát az egerszegi sulikba!" - Zrínyi Gimnázium

Nagy szeretettel fogadta az érkező 3 játékost (Donald Copelandet, Puszta Dávidot és Dorenzo Hudsont), Kis Attilát és Dallos Ádámot a patinás gimnázium igazgatója és tanárai, a diákok pedig saját sütésű édességekkel várták az először az iskola klubhelyiségébe igyekvő kék-fehér küldöttséget. A rögtönzött angol órát Karvalits Levente moderálta, de a diákok is kitűnő nyelvhelyességgel és nagy érdeklődéssel szálltak be az óra menetébe, ahol játékosaink a magyarországi életről, kosárlabdáról, családról szóló kérdéseket kaptak. Donald Copelandről megtudhattuk, hogy New Jerseyben gyerekkorában már volt egy magyar nemzetiségű tanára, Zo Hudson elmondta, hogy reményei szerint decemberben családja is meg tudja látogatni, Puszta Dáviddal pedig a srácok a szünetben egy "komplett NBA-analízist" végeztek.


A második órában Kis Attila utánpótlásedző, valamint Szekér Gábor vezetésével egy rögtönzött edzést tartott a gimnázium legtehetségesebb fiú-lány kosaras palántáinak részvételével csapatunk, az edzői-instruktori teendőkből Zo Hudson is alaposan kivette a részét.

A közel 2 órás program során a diákok és az egész intézmény professzionális vendéglátásban részesítette csapatunkat, remélni tudjuk, hogy mi is hasonlóan jó vendéglátónak bizonyulunk pénteken, amikor is az egész gimnázium tanulóit ingyenes belépési lehetősggel várjuk a ZTE-Pécs meccsre.

A rendezvényről rövid beszámoló készült a ZTV jóvoltából:


A Zrínyi Miklós Gimnázium és a kosárlabda kapcsolata

Gimnáziumunk, amely 1895-től városunk első középfokú oktatási intézménye, már alapítása óta jelentős szerepet játszik városunk sportéletében. A múlt század elejétől részesei voltunk városi atlétikai és tornaversenyeknek, részt vettünk a labdajátékok zalaegerszegi meghonosításában, akár a labdarúgásról, röplabdáról, vagy kosárlabdáról van szó. 1949-ben labdarúgó csapatunk az országos döntőben szerepelt és csak pénzfeldobással szorult a második helyre. A döntő után két héttel kosárlabdacsapatunk bronzérmes lett az országos döntőn. Ezek voltak a labdajátékokban az első jelentős sikereink, amelyeket szerencsére még sok követett.
Ezekben az években az az Ostoros Károly volt iskolánk testnevelője, akinek köszönheti városunk a kosárlabdázás meghonosítását. Nevét városunk első sportcsarnoka őrzi.

Az évek során testnevelőink jó érzékkel mindig megtalálták azokat a sportágakat, amelyek népszerűek lettek tanítványaink körében és sikereket is eredményeztek. Hagyományosan népszerű volt iskolánkban mindig is az atlétika, a kosárlabda és a labdarúgás sportág, legnagyszerűbb sikereink színterei. Atlétikában a gimnázium első évétől folyamatosan eredményesek vagyunk, első iskolai aranyunkat is atléták szerezték, 1936-ban, és az utolsót is a tavalyi évben.
Labdarúgásban a már említett 1949-es siker mellett voltunk a 60-as években bronzérmesek és ötödikek is, és a 2000-es évek elején 3. helyezettek.

A kosárlabda az atlétika mellett a legnagyobb hagyományokkal rendelkező legkedveltebb és legeredményesebb iskolai sportágunk. Az 1949-es bronzérem után az 1956-os évben lány kosarasaink 2. helyezettek lettek, a 60-as évekből is van egy fiú bronzérmünk, a 2000-es évek elejéről pedig két lány 5. helyünk.

A sportágak tanításának iskolánkban nem az eredményesség a legfőbb célja. Mindenkori testnevelőinknek a hitvallása az volt, hogy minél több sportág megismertetésével sikerélményhez juttassák tanítványaikat és a sport, a mozgás szeretetére tanítsák őket.

A Zrínyi Miklós Gimnázium „tanulós iskola”, a cél innen a minél erősebb főiskola, egyetem. Mivel diákjaink célja a továbbtanulás és nem az élsport, ezért a 2000-es évektől az amatőr sport felé irányítottuk figyelmünket. Az amatőr diákolimpiákon azok a tanulók indulhatnak, akik nem egyesületi versenyzők, vagy már legalább két éve abbahagyták a versenyszerű sportolást. Az eredményeink azt bizonyítják, hogy jól döntöttünk, ez a mi igazi profilunk. Immár több mint 10 éve, három sportágban is az országos döntő résztvevői vagyunk, kézilabdázásban, röplabdázásban és kosárlabdázásban is.

Legnagyszerűbb eredményeink is a kosárlabdázáshoz kötődnek. A lányok néhány évvel ezelőtti 4. helyezése a legszebb eredmény, de további három alkalommal is az országos döntő résztvevői lehettek.

Fiú csapatunk igazi sikersorozatot tudhat magáénak, kétszer lettek másodikak, egyszer bronzérmesek, kétszer ötödikek az országos döntőben az utóbbi tíz évben.

Tanulóink nagy szurkolói a ZTE kosarasainak, legutóbbi bajnoki címünk alkalmával legalább 50 bérletesünk volt.




A fényképeket a Zrínyi diákja, Paulovics Zoltán készítette:
 



 



 



 



 




További képek a Facebook-on: http://www.facebook.com/media/set/?set=a.479119345461991.110910.139525396088056&type=3



Zalakerámia ZTE KK; Dallos Ádám
 

Megosztás