Kovács Benedek Máté: Sok lemondással jár, de sok örömet is tartogat számomra a kosárlabda

Klubunk korosztályos válogatott tehetségének, Kovács Benedek Máténak mozgalmasan telt a nyár. Amíg az átlag diákok a vakáció heteiben pihennek, nyaralnak és élvezik a szabadságot, addig Benedek edzőtáborból edzőtáborba ment, és két nagy világversenyen is meghatározó játékosa volt a Váradi Attila irányította U16-os válogatottnak. Augusztus végétől már a felnőtt kerettel is készül a következő időszak kihívásaira.

Miért a kosárlabdát választottad? 

- Édesanyám vitt el az első edzésemre, ahol az edző mondta, hogy lát bennem fantáziát. 2012-ben eljöttünk Zalaegerszegre, azóta itt kosarazom, ahol Ambrus Péter volt az első edzőm. A magasságom mellett szorgalmasan dolgoztam és egyre jobb lettem. Idén az U16-os válogatottban szerepeltem a nyáron, ami igazán jól sikerült.

Sűrű volt ez a nyár számodra…

-Felejthetetlen lesz ez a nyár, hiszen két nagy tornán is képviselhettem az egyesületemet és a hazámat is. Igaz, nagyon hosszú felkészülés áll mögöttem, de az EB-n és az EYOF-on való szereplés minden percet megért. Ugye az utóbbi egy olimpiai rendezvény és egy kicsit belekóstolhattunk ebbe a világba.  Ha nem is leszek többet olimpián, akkor is egy maradandó élménnyel lettem gazdagabb. 

Benedek elmondta, hogy a Győri EYOF-on házigazdaként indulhattak, B divíziósként, míg az ellenfelek A divíziós csapattal érkeztek. 

-Úgy álltunk hozzá, hogy nem biztos, hogy a nyolcadik helynél jobbak lehetünk, de amikor megnyertük az észtek és az olaszok elleni meccset, és a hatodikak lettünk, mindenki nagyon boldog volt. Úgy érzem, sokat tanultunk és mindenképpen a fejlődésünket szolgálta ez a torna. 

Következett az EB…

-Nagyon tetszett Bulgária, és egy héttel több is volt, mint a győri torna. Automatikusan az első két csapat jutott be a csoportokból a legjobb nyolc közé, és ez nekünk négy győzelemmel és egy vereséggel sikerült. A negyeddöntőben már az volt a cél, hogy minél előrébb végezzünk. Most a hetedik hely jött össze, de ezzel is elégedettek voltunk. Az edzőink is örültek és mi is, így jó élményekkel gazdagodtunk. 

Milyen volt a csapat? 

-Ahogy haladtunk előre a nyárban, egyre jobban összekovácsolódott és összeszokott a csapat. A győri EYOF-on elért hatodik helyünk nagy önbizalmat adott a srácoknak és nekem is, és az EB-re már egy komplett, összeszokott csapattal mehettünk. 

Bulgáriában volt-e időd körülnézni, ismerkedni a kultúrával? 

-Volt kettő pihenőnapunk, és amikor a csoportmeccsek lezárultak, akkor a csapattal és az edzőkkel elmentünk egy városnéző sétára, és egy remek pizzát is elfogyaszthattunk Szófiában. 

Hogy élted meg ezt a két tornát, és hogy értékeled a teljesítményedet? 

-Az EYOF-on jobb volt a teljesítményem a statisztika szerint. Kevesebb volt a mérkőzésszám, és annyira nem fáradtam el. Az EB-n több volt a mérkőzés, de meglátásom szerint, és ebben az edzők is megerősítettek, hoztam egy nagyon jó átlagot és megbízhatóan teljesítettem. Utólag visszagondolva természetesen lehetett volna jobb is, de fontos volt számomra, hogy az edzők bíztak bennem és kezdő játékosként számítottak rám. 

A bulgáriai U16-os B divíziós Európa Bajnokságon átlagban 25.7 percet töltött a pályán, és ez alatt 10.4 pontot, 4.9 lepattanót és 1.1 gólpasszt átlagolt a 201 cm magas játékos. 

Miként váltatok el, mit mondtak az edzők a kontinenstorna után? 

-Az U 17-es korosztálynak nincs Európa-bajnoksága, így az U18-as a következő lépcső. Ebben az évben is többen már 17 évesen szerepeltek ebben a korosztályban, úgymond feljátszottak. Ez a célom a következő nyárra, hogy Székesfehérváron tölthessem a nyarat edzőtáborban az idősebbek között. 

A sport mellett a tanulás is remekül megy Benedeknek, és a közelmúltban egy nagyszerű elismerésben is részesült, ugyanis elnyerte a Magyar Köztársaság jó tanuló, jó sportolója kitüntetést. Ennek az elismerésnek a célja a tanulóifjúság ösztönzése a szellemi és fizikai képességek folyamatos fejlesztésére, a fair-play szellemének ápolása és az eredményes tanulásra és magasabb szintű sportolásra való ösztönzés. 

-Nagyon nagy elismerés számomra, hogy a sport mellett a tanulást is díjazták és ilyen jól megy együtt a kettő, remélem sokáig így maradhat. A 2015/2016-os évet értékelték, és úgy tudom, a Kölcsey Gimnáziumból nekem lett a legtöbb pontom a pályázók közül. Ebben a szezonban nyertük meg az iskolával a Diákolimpiát is. 

A válogatott után térjünk vissza Zalaegerszegre, itthon hogy sikerült az éved? 
 
-Az U16-os kadet korosztályban játszottam, ahol országos 6. helyet szereztük meg, de emellett az U18-as korosztályba is feljátszottam, ahol az országos 13. helyet sikerült elérnünk. Ez volt az utolsó kadet évem, amire örömmel gondolok vissza, és jövőre egy szinttel feljebb is szeretnék meghatározója lenni a csapatomnak.

Lehet, hogy buta kérdés, de ezek szerint a kosárlabda az életed? 

-Gyakorlatilag igen. Nagyon szeretném, ha a jövőben is ez a sport töltené ki a mindennapjaimat és mindenképpen ebben a közegben szeretnék dolgozni a későbbiekben is. Az eredményeim alátámasztják ezt, és az edzőim és a családom támogatását élvezve szeretnék élni a lehetőségekkel. Rengeteg lemondással jár ez, mind a családom, mind a magam részéről. Hozzám próbáljuk igaztani az életünket.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mit hozhat a jövő? 

-Először legyen meg az érettségim, aztán szeretnék a felsőoktatásban továbbtanulni. Ha lenne lehetőségem, egy európai egyetemen kipróbálnám magam, ez a fejlődésemet is szolgálná. De mindig csak a közvetlen célt látom magam előtt, és azt szeretném megvalósítani, azaz tanulok és kosarazok…

Hosszú távú célod tehát a profi kosárlabda, lehet az akár ZTE-ben is? 

-Az anyaegyesületem prioritást élvez és szeretnék bemutatkozni egyszer a felnőttek között. Hogy mit hoz a jövő, lesznek-e ajánlataim, ezt még nehéz megmondani, de továbbra is küzdeni szeretnék az égi színekért. 

Benedeknek nem kellett sokat várni a felnőtt csapatba való bemutatkozásra, ugyanis beszélgetésünket követően, - Bencze Tamás kérésére -, a felnőttekkel együtt készülhet a fiatal tehetség, és a Kaposvár elleni felkészülési találkozón már pályára is léphetett, szép számú közönség előtt. A bemutatkozás jól sikerült, mivel az utolsó percen belül egy remek hárompontost szerzett, amellyel eldöntötte a mérkőzést. 

Benedeknek sok sikert kívánunk és legyen az ő kitartása és akaratereje példa az utána jövőknek. Lehet álmodni, csak dolgozni kell érte!

Fotok: EYOF Győr, Bálizs Zsuzsa

2017. szeptember 12.  Zalakerámia ZTE KK 
 

Megosztás