Kovács László a ZTE KK utánpótlás vezetője

Közel két hónapja már Kovács László irányítja a Zalakerámia ZTE KK utánpótlását, a 2014/2015-ös szezon már teljes egészében az ő irányelveinek megfelelően alakul majd.

Nem új a feladat az évtizedek óta a ZTE kötelékében dolgozó szakembernek, hiszen a ’90-es évek végétől közel 8 szezonon át volt felelős az utánpótlás szakágért, majd 2003-2005 között a zalaegerszegi felnőtt csapatot is irányította. Elkötelezett és megalkuvást nem tűrő nevelőmunkája eredményeként tanítványai közül többen is NB I-es játékosok lettek.

 

Kovács Lászlót honlapunk a legfontosabb célokról kérdezte:

 

- Az előző évek utánpótlás szakágvezetőinek munkája számos vonatkozásban hozott jelentős előrelépést utánpótlás nevelésünk területén. Ezekre az alapokra építve szeretnénk egységes szemléletet, egymásra épülő munkát megvalósítani kollegáimmal. Az utánpótlás koncepció alapján egységes követelményrendszer lesz edző és játékos felé. Az utánpótlásban résztvevő gyerekek sokkal több visszacsatolást kaphatnak technikai- és taktikai fejlődésükről, a fizikai felmérések eredményeit pedig akár a 15 évvel ezelőtti eredményekkel is összevethetjük, hogy adott életkorban ki hol tart az akkori Gáspár Dávidhoz, vagy a többi egykori utánpótlásjátékoshoz képest.
 

Fontos előrelépésnek tartom, hogy a felnőtt csapat erőnléti edzője, másodedzője és egészségügyi csapata (orvosa és gyógytornásza) közvetlenül is részt vesznek az utánpótlás játékosokkal folyó munkában.


Az edzőképzés, önképzés területén is egyre több feladattal igyekszünk előbbre lépni. És, ahogy az edzőknél, úgy a játékosok esetében is a tudatosság növelése az egyik célunk. Ennek érdekében erősíteni szeretnénk a játékosok elméleti képzését is, felhasználva ehhez a korszerű technikai eszközöket is.


Egyesületünknek még sosem volt annyi játékosa, mint amennyi most van, és még tovább is szeretnénk bővíteni utánpótlás bázisunkat. Játékosokkal és edzőkkel is. Célunk az is, hogy megtaláljuk és figyelemmel kísérjük a Zalaegerszegen kívüli tehetséges gyerekeket is, és legkésőbb középiskolás korukba lépve bevonjuk közülük a kosárlabda iránt érdeklődőket a rendszeres edzésmunkába.


A most biztosítottnak látszó anyagi lehetőségek fényében a koncepció közép-, és hosszú távú lehetőségeket kínál, szeretnénk ennek megfelelni és folytatni, illetve felülmúlni a régi sikereket. A ZTE utánpótlásának edzői csapata a jelenlegiek mellett (Rózsás Gábor, Kovács László, Halász Gergő, Ambrus Péter, Bödör Ferenc, Hanzséros Alajos, Bodrogi Csaba, Kis Attila) tovább bővülhet.

 

 

A hosszú évek után megalkotott ZTE utánpótlás koncepció bevezető fejezetéből ehelyütt is megmutatunk egy részletet:

 

Az utánpótlás-nevelés stratégiai ágazat a sportban. Eredményessége vagy eredménytelensége csak több év után érzékelhető, értékelhető. Legalább 4-6 évre kell meghatározni a célokat és az oda vezető utat. Ez nem azt jelenti, hogy nincsenek megoldásra váró konkrét feladataink, melyeknek végrehajtása azonnali, vagy rövid időn belüli előrelépéshez vezet.


1.    Tisztában vagyunk azzal, hogy az egyesületünkben sportoló gyerekek nagyon kis arányban jutnak el az NB-I-es szintig. A többi játékosunkkal kapcsolatban is elsődleges fontosságú feladatunk a sport nevelőeszközeinek tudatos alkalmazásával a gyerekek egészségi állapotának és teljes személyiségének sokoldalú, folyamatos fejlesztése.

2.    Azok az utánpótlás játékosaink, akikből nem lesz profi játékos, sportot, kosárlabdát szerető, és iránta elkötelezett felnőttekké válnak, akik nézőként, szponzorként, játékvezetőként, edzőként, leendő játékosaink szüleiként segíthetik sportágunkat, egyesületünket.

3.    Bármennyire fontosak is az előző két pontban említett feladataink, utánpótlás-nevelésünk eredményességének mércéje mégis az, hogy tudunk-e minél több, minél magasabb képzettségi szintű játékost nevelni a felnőtt, első osztályú csapat számára.

4.    Az NB-I-ig el nem jutó játékosainknak ebből a szempontból is fontos szerepe van, hiszen a végül kiemelkedővé váló játékosokat is csak csapatban, mégpedig fejlődési ingert és versenyhelyzetet nyújtó, erős ellenfelekkel játszó csapatban lehet hatékonyan és sokoldalúan képezni.

5.    Fontos számunkra, hogy az országos utánpótlás versenyeken eredményesen szerepeljünk. Ez azonban elsősorban nem cél, hanem eszköz számunkra, mely számos vonatkozásban hozzájárul munkánk hatékonyságához:
-    Az eredményes szereplés pozitív visszacsatolást, megerősítést jelent a játékosok és az edző felé is, hogy az elvégzett munka jó úton indította el a játékosok fejlődését. Ezzel erősíti a játékosok és szülők bizalmát az edző irányába, és egyúttal motivációt is biztosít a következő időszakra.
-    A versenyzés önmagában is örömöt szerez a gyerekek többségének. Ha ez eredményességgel is párosul, az olyan sikerélményt jelenthet számukra, amely lendületet, kedvet ad a további munkához.
-    Jó ellenfél ellen játszani az egyik leghatékonyabb edzésmódszer.
-    A lehető legerősebb ellenfelek ellen játszani azért is fontos, mert az ilyen mérkőzések adják a legjobb alkalmat a játékosok tudásának felmérésére, láthatják, miben járnak előbbre, vagy miben vannak lemaradva az ország többi – legjobb – játékosához képest.
-    Az összehasonlítási lehetőség különösen fontos a helyi „sztároknak”, vagyis a saját csapatukban kiemelkedő játékosoknak, akik elbizakodottá, önelégültté válhatnak, ha nem találkoznak méltó ellenfelekkel, akik további munkára ösztönözhetik őket. Ez különösen fontos, mivel éppen azokról a gyerekekről van szó, akik a jövő játékosai lehetnek.
-    A versenyhelyzet lélektani, fizikai feldolgozását is meg kell tanulni, be kell gyakorolni. Ez csak versenyhelyzetben lehetséges, éppúgy, mint a játékrutin megszerzése. Minél tovább jut egy csapat a versenyrendszerben, annál több mérkőzést játszik, és annál magasabb szinten gyakorolhatja ezeket.
-    Egy adott korcsoportban az ország élvonalába kerülő játékosoknak lehetősége van a korosztályos válogatottba kerülésre, ahol még magasabb színvonalú munkára, tanulásra, edzésekre és mérkőzésekre nyílik lehetősége.
-    Egy országos döntő az adott korosztály szakmai csúcstalálkozója, ahol az edzők is tudnak egymástól tanulni.
-    Tetszik vagy nem tetszik be kell látnunk két dolgot: 1. Kevesen tudják, hogy melyik első osztályú játékost hol nevelték. Másként fogalmazva, az utánpótlás-nevelő egyesületek munkáját általában a versenyeredmények alapján ítélik meg. 2. A tehetséges gyerekek „nem mindig” ott születnek, ahol utánpótlás-nevelő egyesület van, vagyis fontos eleme az eredményességnek az, hogy mekkora körből tud beiskolázni az egyesület.

Azt a következtetést kell levonnunk ebből, hogy a versenyeredményesség szükséges tényező ahhoz, hogy egyesületünk utánpótlás-nevelő munkája régió- és országszerte ismert és elismert legyen, és ezáltal vonzó legyen a tehetséges fiatal játékosoknak.

...

 

 

 

Zalakerámia ZTE KK; Dallos Ádám

Megosztás