Igazi triplaspecialista érkezik!

Egy éves szerződést kötött a Zalakerámia ZTE KK az amerikai-magyar hátvéddel, a 28 éves 196 cm magas E.J. Kusnyerrel, aki az előző szezont Körmenden töltötte.

 

A ZTE új szerzeménye 2010-ben végzett az amerikai egyetemi bajnokságban szereplő Mercer University-n, ahol a konferencia második legjobb kinti dobójaként fejezte be egyetemi pályafutását, 107 értékesített távoli dobással.

Profi karrierjét Hollandiában kezdte, majd az USA-ban és Kanadában, illetve 2013 nyár végéig az ausztrál első ligában játszott. Utóbbi helyen, a Kilsyth Cobras csapatánál közel 30 meccsen 19,1 pontot (41,8% mezőnyből, 40,5% hárompontosból, 85,3% büntetőből), 4,3 lepattanót, 1,1 gólpasszt átlagolt, ő volt a bajnokság legjobb triplavetője. Az idei szezonban érkezett Körmendre, majd magyar útlevelét megkapva nem-légiós státuszban erősítette a vasiakat. 28 mérkőzésen viszonylag kevés játékidővel (11,1 perc meccsenként) 5,86 pontot átlagolt, hárompontosok tekintetében pedig ismét a bajnokság legjobbja lett (95/43, 48%-os pontosság).

3-szor játszott 20 percél többet egy meccsen: Nyíregyházán 22 pont (9/7 sikeres hármas), a Pécs ellen 20 pont (8/6 sikeres hármas) szerepelt statisztikai lapján.

 

Kusnyer személyében 2-es és 3-as poszton bevethető, kiemelkedő dobókészségű kosaras érkezik a ZTE-hez, E. J. augusztus elején már a csapattal kezdi felkészülését Zalaegerszegen a 2014/2015-ös szezonra, honosított játékosként nem a 3 fős légiós-kontingenst gyarapítja.

 

 

Raúl Jimenez így vélekedett a ZTE új igazolásáról:

- E.J. személyében olyan kinti dobónk lesz, amilyen nem volt a legutóbbi szezonban. 50% körül dobott távolról, de ha mélyebben nézzük ezt a statisztikai mutatót, akkor megállapítható, hogy a lényegesebb és hosszabb periódusokban még magasabb volt ez a szám. Vele bővülnek opcióink: hely jut a magas embereknek és a jól egy-egyezőknek – magasabb szintre léphetünk támadásban. Meg akarja mutatni, hogy minőségi játékperceket tölthet a parketten egy győzelemre törő csapatban – nagyon örülök megszerzésének, jó tagja lesz a ZTE-nek!

 

 

E.J. Kusnyer a szerződés aláírása után nyilatkozott honlapunknak:

 

- Kérlek, mutasd be karriered eddigi állomásait!
- Pennsylvaniaban nőttem fel és a Mercer University-re kerülve megtanultam önálló életet élni, és rengeteg ismerettel gyarapodtam. A korábban Szolnokon játszó James Florence volt a csapattársam, utolsó évben megnyertünk a konferenciát, én pedig az egész egyetemi bajnokság második legjobb tripladobója lettem. Nagyszerű edzőnk volt, bizonyítja ezt, hogy idén márciusban volt csapatom kiverte a Duke-ot a legjobb 64 között, ezzel az egész sorozat legnagyobb szenzációját okozva.


- Majd következett Hollandia…

- Igen, csak pár meccset játszottam Rotterdamban, de nagyon megbántam, hogy a csapat, ügynököm és köztem lévő félreértés miatt távoztam. Majd otthon a WBA nyári ligáját megnyertük és én tavaly ősztől Kanadában játszottam. 45 pályázóból kerültem a szűk keretben, majd decemberben elengedtek. 2013 januárjában az akkor induló ausztrál első ligába szerződtem.


- Nézve a számokat mondhatjuk azt, hogy ez a távoli kaland sikerült a legjobban?
- Abszolút. Ausztrália gyönyörű, az emberek barátságosak, jó edzőm volt és sokat játszhattam, nagyon boldog voltam.

- Alig, hogy vége lett a szezonnak, már következett legutóbbi állomáshelyed, Körmend. Hogy értékeled első magyarországi szezonodat?

- 3 napot voltam Ausztrália után otthon, és már utaztam is Körmendre. Az útlevél kérelmem már korábban elindult, és októberben kaptam meg a papírokat. Ami a Körmendet illeti: csapatként nem értük el azt, ami bennünk volt, és rám is talán ugyanez elmondható, volt pár jó pillanat, pár jó meccs, de szerettem volna többet játszani. Természetesen elfogadtam az edzői döntéseket, és próbáltam még keményebben dolgozni, hogy bizonyíthassak legközelebb.


- Említetted a magyar útleveledet: ez egy adminisztratív művelet volt csupán, vagy vannak magyar gyökereid?
- Apai ágon vannak magyar gyökereim, a dédapám és dédanyám születtek és éltek itt. Majd a nagyszüleim az első világháború idején mentek Amerikába, apám már ott született, de ő nem tud magyarul. Nagyszüleim viszont most is folyékonyan beszélik a nyelvet, pár szót tanultam is tőlük. Nyilván Körmenden is próbáltam minél többet felszedni, „beszélek kicsi madjar” és „sokat értek”. De beszélni sajnos nem igazán tudok.


- Mit tartasz erősségednek és mi az, amiben fejlődni szeretnél?
- A dobókészségem és a keménységem, kemény munkamorálom az, amit ki szoktak emelni. Gyengeségnél pedig a védekezés, illetve fürgeség, de ebben sem tartom magam kirívóan gyengébbnek, de tény, hogy itt kell fejlődnöm sokat.


- Nem hosszabbítottak szerződést veled Körmenden, miért a ZTE mellett döntöttél?

- A szezon során négyszer játszottam a Zalaegerszeg ellen, mindannyiszor keményen és csapatként küzdöttek. Szimpatikus volt ez, és az is, hogy szurkolóik otthon és idegenben is kitartottak csapatuk mellett. Először a ZTE vette fel velem a kapcsolatot, és noha voltak már érdeklődök is, de Jimenez edző nagyon pozitív volt, bíztatott, hogy segítségére lehetek a csapatnak, és tetszett a csapat infrastuktúrája valamint a vezetők hozzáállása is, akik minden kérdésemre gyorsan reagálva, nagy törődésről biztosítottak engem és ami nagyon fontos: a családomat is. Ezek ismeretében nagy örömmel és várakozással tekintek első egerszegi szezonomra.


- Mit vársz magadtól és a csapattól?

- Minden egyes játékos bajnokságot és kupát akar nyerni. Persze ehhez fokozatosan kell fejlődni, meccsről-meccsre haladni, majd a rájátszásba jutni. Jó csapattag szeretnék lenni, támadásban és védekezésben is a csapat hasznára lenni és teljesíteni azt, amit Jimenez mester kér tőlem. Ha számszerűsíthető konkrétumra gondolsz, akkor pedig a védjegyemnek tekinthető távoli dobásokban legalább 40 % feletti mutatót akarok elérni.


- Mivel telnek most a napjaid?
- Lányom, Eva Grace születése után nincs igazán szabadidőm, de rengeteg örömöt okoz az új jövevény. Egyébként 16 hónap után vagyok újra Amerikában, most épp Houstonban, a feleségem szülővárosában, és minden nap profi kosarasokkal edzek, kondizom, és a következő másfél hónap is ennek jegyében telik majd, augusztusban jó kondícióban szeretnék Zalaegerszegre érkezni.


- Milyen becenéven szólítanak leggyakrabban?

- Amerikában az „ny” betűvel mindenkinek meggyűlt a baja, így leginkább „Kuss”-nak hívtak. A keresztnevem E.J., ez az Ernest John rövidítése. A John Jánosnak felel meg, így Körmenden sokszor szólítottak Janinak, de úgy hallottam, ez a név már foglalt a csapatban, így lehet új becenevem születik majd. Kíváncsian várom, csakúgy mint a szezont és a közös munkát a ZTE-vel!

 

Fotók: bb1.hu, vasnepe.hu, Facebook
Zalakerámia ZTE KK; Dallos Ádám

 

 

Megosztás