Legyőztük a Brno-t az Alpok-Adria Kupában

Több mint két évtized után léptünk először parkettre hazai pályán nemzetközi mérkőzésen. Csapatunk az ellen a Brno ellen meccselt, akik eddig egy győzelemmel és egy vereséggel álltak csoportjukban. 

Zalakeramia ZTE KK- Egoé Basket Brno 88:70 (16:22 18:9 32:21 22:18)
Zalaegerszeg, 1200 néző. Jv: Kulcsár, Esztergályos, Németh P. (magyarok).

Zalakerámia ZTE KK: Ware 17/9, Thompson 22, Kis R. 2, Szabó Zs. 16, Agafonov 4. Csere: Papp 6/6, Gliebov 8/6, Durázi 7, Doktor 2, Gulyás 2, Bagó, Farkas A. 2. Edző: Bencze Tamás.

Egoé Basket Brno: Kozina 6, Farsky 6, Nehyba 14/12, Hrabovsky 4, Keely 18/9. Csere: Stegbauer 4, Duvell 7, Kereselidze 3, Jokl 6, Geiger 2, Vasat. Edző: Dejan Jakara.

Kipontozódott: Agafonov (23.), illetve Kozina (26.).

Bencze Tamás a találkozó előtt kiemelte, hogy nagy szerepet tervez a fiataloknak. Ennek tükrében Kis Raullal a kezdőben álltunk fel, s 7-2-vel indítottunk, ám a Brno gyorsan fordított, 14-9-re már a csehek vezettek. Sok hibát vétettünk védekezésben, jöttek is a faultok, a vendégek pedig sorra értékesítették a büntetőket. Keely gyorsindításos zsákolása után időt kért trénerünk, ám a negyedet így is a vendégek nyerték 22-16-ra. Nem játszottak elég keményen a fiúk, a vendégcsapat pedig jól használta ki hibáinkat.

Sajnos továbbra is pontatlanok maradtunk, azonban jött Bernard Thompson, akinek vezérletével – és zsinórban szerzett hat pontjával – előbb egalizáltunk 26-26-nál, majd a vezetést is átvettük. Durázi Krisztofer élményszámba menő blokkja után két büntetőt is értékesített, a félidő utolsó kosárat azonban Nehyba szerezte, így csak három egységgel jártunk előrébb a ZTE a nagyszünetben. Amerikai hátvédünk már ekkor 14 egységnél járt, Durázi pedig szorgalmasan gyűjtögette a pontok mellett a lepattanókat is.

A harmadik negyedben végre az történt, amit akartunk. Szabó, Agafonov, majd Thompson is betalált, ám Keely hármasaival tartották magukat a vendégek. Bár Agafonov 11 perc játékidő után kipontozódott, a lendületünk nem tört meg, mivel Thompson extra napot fogott ki, illetve Ware is beszórt két távolit. 66-52-re sikerült meglépnünk, nem is meglepő, hogy egyre jobb lett a lelátói hangulat, amire aztán a vendégek ki is tértek a sajtótájékoztatón.

Bencze Tamás, előzetes terveinek megfelelően egyre többet játszathatta fiataljainkat, akik meg is hálálták a bizalmat. Amikor már a húsz pontot is elérte a különbség, már csak magyar fiatalok voltak a pályán, joggal szólt is a „Ria, ria, Hungária!”. Bagó kivételével minden pályáralépő betalált tőlünk, a közönség pedig boldogan vette tudomásul, hogy 37 pontot szereztek a magyar játékosok a hazai 88-ból. Thompson mellett Ware és Durázi is nagyon hasznosan játszott, de Gulyás Milán is agilisan pattogtatott, 5 lepattanót is begyűjtve. Végig jól védekezett a ZTE, a játék minden elemében felülmúlva cseh ellenfelét.

A találkozót követő sajtótájékoztatón a vendégek csapatkapitánya és edzője is kiemelte, hogy még sehol nem tapasztaltak hasonlóan jó hangulatot és szurkolást az Alpok-Adria Ligában. A lefújás után a szurkolók már kicsit szombatra is „hangoltak”, a Falco ellen izgalmas derbire van kilátás Szombathelyen, ahol soha nem vár könnyű feladat csapatunkra. 

Bencze Tamás: -Mindkét célunkat elértük, vagyis sok lehetőséget kaptak a játékra a fiatalok és győztünk. Néhány hibát persze elkövettünk, az első negyedben még nem voltunk koncentráltak, de aztán szigorítottunk a védekezésen.

Dejan Jakara: -Gratulálok a ZTE-nek, amely egy kemény meccsen nyert. Mi a hazai bajnokságban a hét végén egy utolsó másodperces kosárral kaptunk ki, ami a fiúkon ezen a mérkőzésen is még érződött. A ZTE egyre agresszívebben védekezett és azt gondolom, hogy az Alpok Adria Ligában itt van a legnehezebb dolga az ellenfeleknek, hiszen igazi hazai hangulat uralkodik a csarnokban. Jól küzdöttünk, de kikaptunk, sok siker kívánok az egerszegi együttesnek.

Tudósítás és fotók: Bálizs Zsuzsa

2018. október 23. Zalakerámia ZTE KK 

Megosztás