Lekli József jól érzi magát a ZTE-nél

36 meccs – 13,4 pont; 7,5 lepattanó; 20,8 VAL. Ez Lekli József idei teljesítménye számokban. Mégsem elégedett teljesen saját maga,- és legkevésbé saját csapata teljesítményével. Hogyan értékeli a szezont, mit vár következő zalaegerszegi évétől a Zalakerámia ZTE KK és a bajnokság egyik legkiegyensúlyozottabb magyar játékosa?


- Kezdjük a végén a leltárt! Hogy sikerült a bajnokság zárása, az utolsó Play-out kör?
- Mondhatom, hogy jól sikerült, egy nehéz hazai meccset nyertünk meg, majd idegenben is győztünk, ami sajnos nem volt jellemző ránk az egész szezonban. Mindezt egy olyan Nyíregyháza ellen, amelyik nem rossz csapat. De talán mi most erősebbek voltunk. Az itthoni szoros meccs hibáit ki tudtuk küszöbölni és egy jó első félidőt követően el is dönthettük volna végleg a meccset és a nem várt párharcot, ám megbomlott az egység, egyénieskedtünk és nem váltottunk ritmust. A végén szerencse is kellett, de összességében örültünk, hogy győzelemmel zártuk ezt a bajnokságot, így kicsivel jobb lehetett a szánk íze.

- Mit gondolsz, ez a szájíz miért olyan keserédes? Hol ment félre valami – milyen szakaszokra osztanád Te ezt a bajnoki szezont?
- Jól kezdtünk, a 4-1-es start azt vetítette előre, hogy kitűzött céljaink reálisak és azt el is tudjuk érni. Nem jött jól a jó formában lévő Plumb sérülése, nem tudtuk megfelelően pótolni. Ekkor nem találta magát Boston sem, a beugrók sem tudtak élni a lehetőségekkel, mi meg sorra szenvedtük el a vereségeket. A következő 10 mérkőzésből 9-et elbuktunk, csak a Kecskemétet tudtuk hazai pályánkon megverni. Különösen fájóak voltak a hazai fiaskók: a Nyíregyháza, Kaposvár, majd Völgyi Petivel az utolsó meccsünk, a Sopron elleni. Jött az edzőváltás, a következő szakasz, ami pozitívan sült el, jól reagált az egészen új szemléletre a csapat. Az újdonság varázsa azonban sokakban elkopott, idegenben továbbra sem ment, és noha a középszakaszt jól kezdtük, ám a végén ott is rosszul zártunk. A Jászberény elleni utolsó középszakasz meccs után mindenki egyfajta letargiába került, szégyelltük, hogy osztályozóra kényszerülünk. De ott már tényleg muszáj volt nyerni, örülök, hogy ezt a lehető leggyorsabban le tudtuk zárni. Összességében nyilván sokkal jobb szezonra számítottam – remélem, jövőre tudunk javítani!

- A csapat értékelésen túl, milyennek ítéled egyéni teljesítményedet?
- Amiért szerződtem, azt egyénileg tudtam hozni: a ZTE ígéretének megfelelően jóval több játéklehetőséget kaptam, mint korábban Fehérváron. Úgy érzem nagyon sok szeretetet kaptam mind a klubtól, mind a nézőktől. Lehettem volna még jobb, de teljesen elégedetlen sem vagyok. Szeretném nyilván a következő szezonban feljebb tornászni mind a pont-, mind a lepattanó átlagomat, de sokkal fontosabb, hogy csapatként jobban szerepeljünk. Szeretném, ha a ZTE-vel Play Off-ba jutnánk!

- Visszatérve a mögöttünk hagyott bajnoki szerepléshez: mi az, amit elfelejtenél és mi az, amire szívesen fogsz emlékezni?
- A Szombathely és a Jászberény ellen elvesztett középszakasz meccsek élénken élnek bennem most is, azokat szívesen kitörölném. Amire talán legjobb szívvel emlékszem, az a Körmend elleni hazai, nagy arányú sikerünk. Telt ház volt, remek hangulat, nekem és az egész csapatnak jól ment.

- Mi szólt a maradás mellett, miért döntöttél úgy, hogy jövőre is a ZTE játékosa leszel?
- Jól érzem magamat Zalaegerszegen - én és a feleségem is. Kedvesek az emberek, a szurkolók, megtaláltam a számításomat, játéklehetőséget kapok. Tetszik a spanyol edző által vezetett szakmai stáb és elképzelés – tehát a jón nem kell változtatni. Voltak érdeklődők, de nem akartam elmenni és viszonylag hamar meg tudtam egyezni a vezetőkkel.

- Mi lesz a nyári menetrended?
- Egyelőre még Zalaegerszegen maradunk, aztán vár rám egy könyökműtét és a hosszú szezon után a térdemet és az egész testemet is pihentetni kell. Minden bizonnyal augusztusban már megújult kis csapatunkkal kezdődik az alapozás, illetve erre az időszakra várjuk a babánkat is. Nem lesz unatkozós ez a nyár sem!

 


Velkey János mellett tehát Lekli József is biztosan tagja lesz a ZTE következő évi keretének. A következő évi edző, Raúl Jimenez így nyilatkozott játékosáról:

- Józsi csapatunk egyik legjobb játékosa volt a szezonban. Dacolt rengeteg sérülésével és fájdalmával, harcolt minden egyes meccsen és példát mutatott munkában és küzdeni akarásban. Januári érkezésem óta végig megbízható, kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott, az utolsó meccseken lepattanózásban is javult. Néha talán elfeledkezünk róla, de az elmúlt két szezonban nem nagyon pihenhetett a klub és válogatottbeli meccsek és edzések miatt. Ez főleg egy magasembernek nehéz feladat. Biztos vagyok benne, hogy épülő csapatunknak fontos láncszeme lesz, és nagyon örülök, hogy számíthatok rá jövőre is!

 

Fotó: ZTE, Bálizs Zsuzsa
Zalakerámia ZTE KK; Dallos Ádám

 

Megosztás