Mohácsi Máté -„Ez a csapat meg tudja csinálni!„

Az első idei bajnokiját játssza csapatunk szombaton este a TLI - Alba Fehérvár ellen. A dupla mérkőzés előtt 15 órától véradást szervez, a Magyar Vöröskereszt a porta felöli edzőteremben. Aki részt vesz az akcióban és vért ad, az ingyenesen tekintheti meg a mérkőzéseket. 
Az alapszakasz felénél mindkét együttes 9-4-es mutatóval áll és csak a dobott pontok miatt áll előrébb a fehérvári együttes. Branislav Dzunic visszavágásra készül, mivel a nyitó fordulóban sikerült borsot törni az orruk alá. A találkozóra Mohácsi Mátéval készültünk, aki ebben az idényben remek formában játszik és nagy érdemei vannak a csapat sikeres szereplésében.

 

A szurkolók és szakemberek is azt mondják, az idei csapat kiválóan van összerakva. Te ott voltál tavaly is és itt vagy most is. Mi a véleményed az idei együttesről?

- Maximálisan egyetértek. Röviden fogalmazva, jobb játékosok alkotják szerintem az idei csapatunkat. Tamás remek keretet választott ki idén, és azt gondolom, elég hamar sikerült igazi csapattá válnunk, persze azért a győzelmek ezt erősen elősegítették. Hogy tavaly ez miért nem sikerült, annak rengeteg oka lehet, de azt a szezont tulajdonképpen el kell felejteni, illetve sokat lehet tanulni belőle.  Szerintem az emberi jellemet éppannyira fejlesztik a kudarcok, mint az esetleges sikerek.

 

Amikor kiderült, hogy Bencze Tamás lesz a vezetőedző, mit gondoltál, hogy fogadtad?

- Ez egy érdekes szituáció volt, mivel még sohasem dolgoztunk a korábbiakban együtt, ezért nyilván arra támaszkodott, amiket hallott rólam, illetve az előző szezonból meríthetett. Összességében viszont szerintem a hónapok során nagyon pozitív lett a viszonyunk, érzem, hogy bízik bennem, ő pedig látja, hogy mennyit tettem azért, hogy ez kialakuljon. Amikor elkezdődött a felkészülés, felvázolta, hogy miben szeretné, ha javulnék, fejlődnék a hetek, hónapok során, és azt gondolom ezeket sikerült is teljesítenem. A visszaigazolást pedig többször megkaptam tőle is, illetve talán a mérkőzéseken is látszott mindez.

 

Az idei szezonra egy másik Mohácsi Máté jött vissza a felkészülésre. Ezt te is így gondolod?

- Persze sok mindenben változtam, főleg azért mert rengeteg volt a motivációm. A nyarat végigdolgoztam, tudtam, hogy nem engedhetek meg magamnak még egy ilyen kisiklást sem egyéni sem csapatszinten, mint az előző szezonban. Tartoztam ennyivel magamnak és mindenkinek, aki tudta, hogy nem felejtettem el, kosárlabdázni. És persze meg akartam mutatni, hogy annak idején nem véletlenül látott bennem fantáziát a Zalaegerszeg. Illetve Tamás is mondhatta volna, hogy nem tart rám igényt, de nem mondta, ezért neki is bizonyítani akartam, hogy itt a helyem.

 

Kényszerűségből 4-est kellett játszanod, azóta viszont szárnyalsz ezen a poszton és kiválóan alakul a szezonod. Gondolom az önbizalmad is megjött?

- Szeretek négyest játszani. Tudatosan készülök rá a szezon elejétől, mert látni lehetett, hogy vékony lesz a center-rotációnk, és erre jöttek még a sérülések is. Az ellenfelek nagy részénél jól ki lehet használni az alacsony négyes posztot, de épp a következő Albacomp elleni mérkőzésen azért nem lesz egyszerű. De hát ilyen az, ha egy csapat „smallball”-t játszik, van benne némi kockázat.

 

A csapat jól szerepel és egy Nyíregyházi győzelemmel zárta az alapszakasz első körét. A következő ellenfél szombaton az Alba Fehérvár. Milyen mérkőzésre számítasz?

- Szóval ,már ahogy utaltam rá, nagyon nehéz meccsre számítok. Az Albacomp 5 amerikaival, magyar válogatott játékosokkal gyakorlatilag 8-10 egyforma képességű játékossal érkezik. Plusz még ugye meg is vertük őket idegenben, ezért biztosan vissza akarnak majd vágni. Ami viszont a mi malmunkra hajthatja a vizet, a csapatmunka ereje, illetve a hazai pálya, közönség segítsége. Emellett kell, hogy mindenki játsszon, illetve 4-5 jó teljesítmény ahhoz, hogy nyerjünk. Nem mi vagyunk feltétlenül az esélyesek, de idén sok borsot törtünk már a nagyok orra alá, és ha okosan játszunk, akkor meglehet még egy nagy skalp idén.

 

Mire lehet képes az idei ZTE és mit vársz magadtól a folytatásban?

- Azt gondolom, most már teljesen reális az elvárás a 8-ba jutásra. Ez az alapvető célunk. Persze ha ugyanennyi meccset nyerünk az alapszakasz második felében is, akkor még a felsőház is meglehet a középszakaszban, de ez egyelőre még nagyon messze van. Ehhez mindennek klappolnia kell, és persze mindenkinek szinte végig egészségesnek kell lennie. De a realitás talaján maradva, a playoff az elsődleges cél, onnan felfelé pedig szerintem minden ajándék, bár hozzáteszem, ebben a csapatban bármi benne van. Magamtól hasonló teljesítményt várok, mint eddig, de mindig lehet hova fejlődni. A hullámvölgyek lecsökkentése fontos. Krapic visszatérésével biztosan kevesebb játékpercem lesz, de ez nem is baj, szerintem jól kiegészítjük egymást. Szeretnék ugyanígy hasznára lenni a csapatnak.

 

A Magyar Kupában is érdekeltek vagytok, ahol a Sopronnal kezdtek. Örültök a sorsolásnak? 

-Nem egy rossz sorsolás ez, de azért a Sopron nem gyenge csapat, akárhogyan is, de ugye kikaptunk tőlük idén. Persze kaphattunk volna papíron erősebb gárdát is, de hogyha kupadöntőt akarunk játszani ahhoz bárkit is, de meg kell verni, a döntőben meg bármi történhet, legyen így! Ez a csapat meg tudja csinálni!

 

 

A találkozó 19 órakor kezdődik a Városi Sportcsarnokban. Minden szurkolót várunk, hogy harcoljuk ki az újabb győzelmet!

 

Zalakerámia ZTE KK- TLI-Alba Fehérvár
Jv: Kapitány Gellért, Söjtöry Tamás, Praksch Péter (Páli Kálmán)

 

Hajrá fiúk, hajrá ZTE!

 

2016. január 15. Zalakerámia ZTE KK

Megosztás