Mohácsi Máté a Zalakerámia ZTE KK új játékosa

A napokban 24. életévét betöltő, Nyíregyházáról érkező 194 cm-es bedobó-hátvéd kétéves szerződést írt alá a Zalakerámia ZTE KK csapatához.




Máté a nyírségiek saját nevelésű játékosa, noha játszott a B-csoportos Nagykállóban – már 2009-ben bemutatkozott az élvonalban –, az igazi áttörés azonban a 2010/11-es szezonban következett: fiatal kora ellenére hamar az NYKK meghatározó magyar játékosa lett, és évről évre javított szinte minden statisztikai mutatóján. Nem csak triplából, de betörésből is egyre veszélyesebb lett. A legutóbbi szezonban 23 évesen a liga egyik legeredményesebb magyar játékosává lépett elő, nem hiába álltak sorban érte a legnagyobb hazai klubok is. Máté azonban maradt Nyíregyházán, folytatta és idén sikeresen be is fejezte tanulmányait a Debreceni Egyetem jogi karán, a napokban is államvizsgájára készül. A jelenleg futó szezon nem úgy sikerült neki, ahogy eltervezte, klubja szerződést is bontott vele a ZTE elleni play out csata előtt.

 

Mohácsi Máté elmúlt négy szezonja az A-csoportban:

2010–11: 24 meccs; 25,0 perc, 7,1 pont; 3,7 lepattanó
2011–12: 26 meccs; 31,6 perc; 11,7 pont, 3,6 lepattanó
2012–13: 27 meccs; 33,1 perc; 15,8 pont, 4,6 lepattanó
2013–14: 31 meccs; 31,0 perc; 9,1 pont, 3,1 lepattanó


 


A 2012/2013-as szezon legszebb pillanatai Mohácsi Mátétól


Máté neve többször is felmerült a felnőtt válogatottban, ám eddig csak utánpótlás szinten viselhette a piros-fehér-zöld mezt, nem is eredménytelenül: 2008-ban az U–18-as válogatott egyik legjobbja (7 meccs: 11,3 pont, 6,3 lepattanó), majd 2009-ben és 2010-ben is az U–20-as válogatottban kap helyet a B divízióban előbb Zalay Zoltánnál, majd Zsoldos Andrásnál. 2011-ben a Debreceni Egyetem hallgatójaként Zoran Kmezics Universiade válogatottjának tagja volt, és játszott Kínában a hosszú idő után ilyen versenyen induló magyar csapatban.
 

Raúl Jimenez így kommentálta Mohácsi Máté érkezését:


– Mohácsi egy fiatal, de már sok rutinnal rendelkező játékos, akinek voltak igazán jó szezonjai is. Úgy gondolom, karrierjében képes még fejlődni, tehetségével, energiájával, szorgalmával képes segíteni a ZTE csapatát, a tárgyalások során bizonyságot nyerhettünk arról, hogy elhivatott a munka iránt. Máté több poszton is használható: egy magasabb felállásban az úgy nevezett 2-esen is használható, és bevezethető fő posztján, a 3-ason is. Az elmúlt évek során megmutatta azt is, hogy 4-esen is be tud segíteni vészhelyzet esetén, de talán erre nem is lesz szükség. Az viszont látható, hogy több feladatot is el tud látni, így a lehetőségeink vele mindenképpen nőnek. Jól dob és védekezik, labda nélküli mozgásban is kitűnő, a játékot is jól olvassa. Tudjuk, hogy több csapat is szerette volna megszerezni őt, nagyon örülök, hogy „Moha” végül a mi szakmai ajánlatunkat fogadta el.

 


Mohácsi Máté a ztekosar.hu-nak adott nyilatkozatát ma este olvashatják.

 


Fotók forrása: bb1.hu (Gémesi Balázs), szon.hu, Facebook, zaol.hu, Fiba
Zalakerámia ZTE KK; Dallos Ádám

Megosztás