Múltidézés -október

A felkészülési időszak az október elsejei Kaposvár elleni találkozóval ért véget. A KKK négy nappal korábban simán kikapott Fehérváron, ám Egerszegre egészen más mentalitással érkeztek Fekete Ádám tanítványai. Bencze Tamás főpróbának tekintette a somogyiak elleni találkozót az Alba elleni október 9-i idénynyitó előtt. 

 Nem volt könnyű az utolsó előkészületi meccs

Jól kezdett a ZTE, ám a Kaposvár ott folytatta, ahol az Alba elleni meccs utolsó negyedében abbahagyta: Hendlein, valamint a próbaidőn levő mackós center, Stainbrook vezérletével gyorsan faragtak a hátrányból. A 3. negyedben már nyolc ponttal is vezettek a somogyiak, amikor Velkey két triplájával adta meg a jelet a felzárkózásra. A Kaposvárról érkező Ubilla remekül mozgatta a csapatot, Norfleet, Mohácsi és Velkey trojkáit követően a büntetőpárbajban is jobb volt a hazai csapat, így az izgalmas végjátékot sikerült megnyerni. 

 

 

 

 

 

 

 

Velkey János triplái aranyat értek    -  Bencze Tamás tanácsai meghallgatásra találtak

A tíz felkészülési találkozóból csapatunk nyolcszor hagyta el győztesen a parkettet; a két fiaskó a Vasas elleni szoros, idegenbeli meccs, valamint az Oberwart ellen született. A sikerek jót tettek a csapategységnek, ám az igazán komoly magyar ellenféllel való összecsapás lehetősége elmaradt. 

 Sokan voltak kíváncsiak a felkészülési meccsekre 

Néhány nappal az idénykezdet előtt megszületett a döntés, hogy Jualian Norfleet lesz a szezon végig szóló szerződést kapott. Mentalitása, hozzáállása, valamint tudása is meggyőzte a szakmai stábot arról, hogy az amerikai játékos a csapat segítségére lehet, így ő viseli a négyes számú mezt a kk-fehéreknél a 2016/17-es bajnokság során. 

 Norfleet maradt a ZTE-ben

Az Alba ellen tv-s meccsen indítottuk a szezont; az M4 kérésére – erősen vitatható, a hazai kosárlabdában szokatlan időpontban, - vasárnap délben került sor a feldobásra, nem csoda, hogy a szurkolók drapérián, valamint egyéb módon is jelezték nemtetszésüket. (A későbbiekben a vasárnap közvetítések később kezdődtek.)

 

 

 

 

 

 

A szurkolók üzenete egyértelmű volt

 Bencze Tamás együttese teljesen új kezdőötössel vette fel a küzdelmet a szezonnyitón; a 3 légiós mellett Benke Szilárd és Szabó Zsolt lépett parkettre a feldobáskor.
A hazai b-közép rendőrségi utasításra költözni kényszerült megszokott helyéről, és a csapat mögött foglalt helyet, ám hangereje mit sem csökkent. Az első félidőben az Alba dominált: Ubilla révén ugyan zárkózni tudtunk, ám rengeteg volt a hiba, s a lepattanók is rendre az Alba játékosainál landoltak a fehérvári palánk alatt. Kikényszerített, ütemtelen dobásokra kényszerült a ZTE. A 25. perc tájékán ébredezni kezdtek a zalai játékosok, Benke és Szabó két lerohanás után csökkentette csapata hátrányát, és bár Taylor ismét betalált kintről, a ZTE egyértelműen felébredt. Ubilla triplájánál robbant a csarnok, majd a csapatkapitány, Mohácsi tört be kétszer eredményesen. Ubilla ismét betalált a 6,75-ö vonalon túlról, a nagyot küzdő Norfleet pedig egyenlített. Az Alba azonban nem veszítette el a fejét, ismét szereztek egy triplát a fehérváriak, majd egypontos előnyüknél Markovics is higgadtan célzott kintről. Egy perccel a vége előtt Benke triplája sajnos már a dudaszó után hagyta el kezét. A végén büntetőkkel növelte előnyét az Alba, Szabó duplája pedig már csak a különbség csökkentésére volt elég. 65-71 lett a végeredmény. Vígaszt jelenthetett azonban, hogy tizenhétpontos hátrányból sikerült felállniuk a bajnokság egyik esélyese ellen.

Nagy harc folyt a palánkok alatt – az Alba centerposzton a legerősebb


Bencze Tamás hajtós, végsőkig küzdő csapatot ígért erre a szezonra is mérkőzés utáni interjújában: “Az, hogy tizenhét pontos hátrányból visszatértünk, küzdenitudásunkat bizonyítja; azt továbbra is ígérhetem, hogy nem fogjuk olcsón adni a bőrünket. Köszönjük szurkolóink támogatását, hogy a nehéz percekben is mellettünk álltak..”

A szurkolók a nehéz percekben is a csapat mellé álltak

A 3X3-as világbajnokság miatt a ZTE számára tíznapos szünet következett a bajnokságban. Nem volt könnyű helyzetben vezetőedzőnk, hiszen két kulcsjátékosa, Kerpel-Fronius Balázs és Mohácsi Máté szinte azonnal elrepült Kínába, a 3X3-as vb-re.
Elsősorban a védekezésünk finomításán kellett még dolgozni. “Igyekszünk hasznosan tölteni a kieső időszakot, hogy mire a Szeged ellen legközelebb pályára lépünk, összeszokottabb és jobb legyen a játékunk” – ígérte a tréner. 

A Kínában zajló világbajnokságon a Bíró Olivér, Tomiszlav Ivosev, Kerpel-Fronius Balázs és Mohácsi Máté által alkotott együttes az első játéknapon előbb16-12-re kikapott a spanyoloktól, majd 14-13-ra legyőzte a lengyeleket. Ezt követően Romániát és a Fülöp-szigeteket is legyőzték Csirke Ferenc tanítványai, ám végül nem jutottak be elődöntőbe, miután 21-10-re kikaptak az Európa-bajnok, későbbi bronzérmes Szlovéniától a legjobb nyolc között. A Csirke Ferenc által irányított nemzeti csapat ezzel a hetedik helyen fejezte be a vb-t.

Sikeres volt a kínai torna

A Szeged elleni összecsapás nem ígérkezett könnyűnek, de arra talán kevesen számítottak, hogy Csiricsék a legvégéig szorongatják majd a sok hibával játszó csapatunkat. A vártnál nehezebben, 85-78-ra győzött a Zalakerámia ZTE KK, köszönhetően a rengeteg védekezési hibának, valamint a dekoncentrációnak. Nikola Lazics tanítványai dicséretet érdemelnek, hiszen óriási szívvel közel húszpontos hátrányt sikerült kis híján ledolgozniuk, s igencsak megszorongatták a ZTE-t, mely így megszerezte első győzelmét a bajnokságban, s készülhetett az ősi rivális MTE ellen.

 Kemény dió volt a Szeged

Telt ház és a remek hangulat fogadta a csapatokat az október 29-i Körmend-ZTE örökrangadón. Bár nem kezdett rosszul a ZTE, hazaiak a negyed végére tízpontos előnyt gyűjtöttek maguknak, amit könnyedén tartottak meg a játékrészben. A 2. negyed igazi "tűzijátékot" hozott, jó ideig úgy tűnt, hogy sikerül visszajönnünk a meccsbe, aztán elég volt egyperces rövidzárlat, és a Körmend ismét tetemes előnnyel folytathatta a játékot. Az utolsó negyedben Ubillának egy húzódás miatt egy időre le kellett lejönnie a pályáról, ami még tovább nehezítette a zalaiak dolgát. A Körmend közben volt, hogy 5 idegenlégióssal folytatta a játékot – ezt nem is hagyta szó nélkül a zalai szurkolótábor… A ZTE folyamatosan tapadt a Körmendre, a csapatok, valamint a szurkolók pedig mindent kiadtak magukból. A meccs végére azonban már nem maradt erő megújulni, így a vasiak hagyták el győztesen a parkettet, kiadva a feladatot a februári visszavágóra. 

 A szurkolók mindent megtettek a sikerért

 Drungilas küzd a körmendiek gyűrűjében

Az összeállítást és a fotókat Bálizs Zsuzsa készítette. 

2016. december 30. Zalakerámia ZTE KK

Megosztás