Múltidézés-November

A kínai világbajnokság kapcsán elhalasztott Szolnok elleni találkozóval indult a hónap; tavaly majdnem ilyenkor a ZTE egy országos egyesnek hitt meccsen győzte le a bajnokot, s ez ezúttal sem volt másképp! A Vojvoda nélkül felálló Ivkovics-legénység ellen jól kezdtek Mohácsiék,  a csk duplájával az első negyedet 26-21-re nyerték. Benke Szilárd és Szabó Zsolt is bizonyította, hogy jó ötlet volt a leigazolásuk, a fiatal bedobó harmadik triplájával héttel is vezettünk, a félidő vége azonban az Olajé lett, s 20 perc után 3 ponttal náluk volt az előny. Közben elveszítette centerét az alföldi gárda, az ex-zetés Tóth Ádámnak egy ártalmatlan szituációban kifordult a bokája és nem tért vissza a pályára. Pontgazdag találkozó volt, mindkét fél 50% fölötti mezőnymutatót produkált. A nagyszünet után rákapcsolt irányítónk, Emanuel Ubilla is, majd Szabó Zsolt termelte a pontokat, így már nyolccal is vezettünk. A zárónegyedben megremegtek a szolnoki kezek, James Kinney büntetőket is rontott, Kerpel-Fronius viszont pont, hogy belelendült: labdát szerzett, majd jegyzett egy triplát, így tovább nőtt a Zete-előny. A végén hat ponttal, 91-85-re nyert Bencze Tamás együttese. 

"Nagyon-nagyon örülök, mert ez a meccs visszaadta a hitemet, hogy meg tudják csinálni a játékosok azt, amit megbeszélünk, igaz, hogy a Szolnok ebben nehéz partner volt és nagyon jól játszottak." - értékelt Bencze Tamás a ZTE edzője.

A bajnokverés után igazán remek hangulatban készült a csapat a másik alföldi csapat, a Kecskemét elleni idegenbeli találkozóra. A bács-kiskun megyeiek ellen is szépszámú szurkolótábor érkezett, a budapesti ZTE-hívek mellett Zalából is érkezett egy csapat drukker. Szabó-show-val indult a találkozó, egy brutális egykezes zsákolása után egy duplát is a helyére tett a Zalában gyorsan népszerűvé vált “Szöszi”. Ubilla vette kézbe az irányítást, 12-0-at rohant a ZTE, Mohácsi távolról, Czinger és Ubilla közelről volt eredményes, 12-25-nél ismét időt kellett kérnie a KTE-nek. Használt a fejmosás, a ZTE pedig elveszítette a fonalat, ám egy pontot megőrzött előnyéből a nagyszünetre. Karahodzsics ragadta magához a kezdeményezést, teljesen kiegyenlített lett a találkozó, 45-45-ről futottak ki a csapatok a zárónegyedre. A Kecskemét távolról teljesen betlizett, Ubilla viszont kintről és közelebbről is  tarthatatlan volt, a végén kulcspillanatokban pedig Szabó Zsolt kétszer is beköszönt a palánk alól. A ZTE sikerében oroszlánrészt vállalt a 30 pontig jutó Emanuel Ubilla, ám a többi 38 pontot magyarjai szorgoskodták össze, Nem véletlenül dícsérte őket Bencze Tamás a találkozót követően: “Örülök a győzelemnek, kemény, férfias meccs volt. Gratulálok a Kecskemétnek is, nagyon nehéz mérkőzés volt, apró dolgok döntöttek. Centereink fault problémái miatt küzdöttünk, annak köszönhetjük a győzelmünket, hogy a magyarjaink jól teljesítettek. A magyar játékosainkra eddig is nagy hangsúlyt fektettünk, és a jövőben is fontos számunkra hogy jól szerepeljenek.”

 Ubilla volt a ZTE vezére Kecskeméten

 A szurkolók végig buzdították a csapatot

Nem véletlenül dícsérte őket Bencze Tamás a találkozót követően: “Örülök a győzelemnek, kemény, férfias meccs volt. Gratulálok a Kecskemétnek is, nagyon nehéz mérkőzés volt, apró dolgok döntöttek. Centereink fault problémái miatt küzdöttünk, annak köszönhetjük a győzelmünket, hogy a magyarjaink jól teljesítettek. A magyar játékosainkra eddig is nagy hangsúlyt fektettünk, és a jövőben is fontos számunkra hogy jól szerepeljenek.”

 Kijárt a dícséret vezetőedzőnknek is

 A szurkolók sokáig éltették a fiúkat az újabb idegenbeli diadal után

 Sokat tett hozzá a magyar mag

 Volt mit elemezni a találkozó után – edzők „akcióban”

Az örömteli novemberi hírek közepette derült égből villámcsapásként érkezett 14-én este a hír, miszerint Velkey János elhagyja a csapatot. Az üggyel kapcsolatban ügvvezetőnk, Stárics Kornél így nyilatkozott: “Velkey János ügynöke a múlt hét végén közölte velünk, hogy szeretnék Jani szerződését felbontani, mivel a B-csoportban szeretné folytatni pályafutását. Megmondom őszintén nagyon váratlanul ért a megkeresés… Ezek után a szakmai stáb megvitatta az ügyet és próbáltunk mihamarabb közös álláspontot kialakítani. Ha valaki máshol képzeli el jövőjét, ott mi nem szeretnénk akadályokat felállítani. Jani kicsivel több, mint három évet töltött el zalai színekben, ami alatt megkedvelték szurkolóink. A következő Kaposvár elleni mérkőzésen már nem fog pályára lépni, az utolsó mérkőzését a Kecskemét ellen játszotta. Személy szerint remélem, hogy ezzel Jani jó döntést hozott, és egyben további sportsikereket kívánunk neki!” Jani a Debrecen csapatába igazolt a több játéklehetőség reményében, s a másodosztályban igyekszik minél előrébb végezni a hajdúságiakkal. 

 Velkey Janit sokan megszerették Egerszegen

Velkey János így búcsúzott első NB1-es klubjától és annak szurkolótáborától, ahol gyorsan népszerű lett és számos barátra tett szert: “Nagyon szépen köszönök mindent! Nagyon sokat tanultam itt rengeteg barátra tettem szert! Nagyon megszeretem a várost és az embereket! Sokszor vissza fogok térni ide, hiszen sok minden köt Egerszegre. Rengeteg barátot szereztem, akikkel mindig is tartani fogom a kapcsolatot! Nagyon hálás vagyok a Velkey családnak, rokonjaimnak, akik mindig mindenben támogattak és segítettek! Itt talaltam rá a szerelmemre, akivel már majdnem a kezdetek óta együtt vagyunk! Nagyon szorítok továbbra is a ZTE-nek, ez nem kérdés! Követni is fogom ha tehetem élőben is a meccseiket! Hajra ZTE! Köszönök szépen mindent!  ”

Igazi ZTE-szív dobogott benne...

November 20-án egy nem mindennapi találkozóra került sor a Városi Sportcsarnokban. Még az évtizedek óta meccsre járók sem gyakran láttak olyan fordítást, amit Baki Gergely és társai produkáltak csapatunk ellen. 19 ponttal sikerült elhúzni remek játékkal az első 3 negyedben, Szabó, Benke és Norfleet is ponterősen kosarazott, olajozottan működött a gépezet, semmi nem utalt az utolsó 5 perc történéseire. Extra napot fogott ki a néhány éve még nálunk pattogtató egykori bajnokcsapat-tag, Baki Gergely, aki ezen az estén egyszerűen nem tudott hibázni: tíz dobásából mindössze egy tévesztett célt. A hazaiak előnye egyre fogyott, köszönhetően annak, hogy egyszerűen elfelejtettek védekezni Norfleeték - a Kaposvár pedig sokkal jobb csapat annál, hogy ne kapott volna vérszemet... Lefagyott a hazai csapat: képtelenek voltak betalálni, a végén pedig már szerencséjük sem volt. A KKK játékosainak minden bejött, a gálázásnak induló 4. negyed rémálommá vált Zalában. Az első negyedben mindössze hét pontig jutó Fekete-sereg 41 pontot dobott a zárónegyedben, s ami még döbbenetesebb adat: a 35. percben még 15 ponttal vezetett a ZTE, s innen fordított a KKK. 

 A tekintetek mindent elárulnak...

Nem csoda, hogy Bencze Tamás sem látott gyakran ilyen ambivalens találkozót: “Soha nem éltem még át hasonló negyedik negyedet... Egyszer pozitív irányban igen, de ez most egészen más volt... Gratulálok a Kaposvárnak, mert bár a megbeszéltek szerint 3 negyeden keresztül kontrolláltuk a mérkőzést, s egészen jól védekeztünk, ők nem adták fel. Minden jól alakult, egészen a záró tíz percig, amikor valami eltört. Próbáltunk belenyúlni a meccsbe, védekezésváltásokkal, cserékkel, ám semmi nem sikerült. Sajnos az időkérésekkel sem tudtuk megállítani az ellenfél rohanását a találkozó végjátékában. Sajnálom szurkolóinkat, mert ők sem azért jöttek, hogy mindezt át kelljen élniük, de nem is volt benne a találkozóban, hogy így alakul a vége... Hiába hangsúlyoztam a srácoknak közel húszpontos vezetésünknél, hogy vége akkor van egy találkozónak, amikor lefújják, sajnos nem sikerült a győzelem. Nagyon kiegyenlített ez a bajnokság; topcsapatok ellen és velünk egy szinten levők ellen is csak maximális koncentrációval lehet nyerni – negyven percen keresztül ott kell lenni fejben a siker érdekében, különben nem győzhetsz - s ezt ma saját bőrünkön éreztük. Ez lehet a győzelem kulcsa a továbbiakban is: nem elég harminc perc jó játék, végig ott kell lenni fejben. “

 „Nem elég harminc perc jó játék, végig ott kell lenni fejben. “

Sok idő nem volt a kesergésre, hiszen 4 nappal később érkezett a bajnokság meglepetéscsapata, a Pécs. Ezúttal nem bízott semmit a véletlenre a ZTE, igazi csapatként fektette kétvállra Csirke Ferenc együttesét, s a sikerben ismét oroszlánrészt vállalt a később több médium, valamint a szurkolók által is november legjobb játékosának választott  Emanuel Ubilla. Drungilast igencsak aprította a 21-es mezben 21 pontig jutó Sejfic, a litván magasember fájós kézzel is bedobta a lehetőségeit. A hatalmasat küzdő, dupla-duplát szerző Szabó Zsolt vezetésével a kék-fehérek magabiztosan győztek, végig kontrollálva a meccset. “Ez egy nagyon-nagyon kemény meccs volt, végig ott motoszkált a fejekben a múltkori meccs, ezért is fontos lélektanilag ez a győzelem. Önbecsülésünk, valamint szurkolóink miatt is lényeges volt ez a siker.” – értékelt vezetőedzőnk. 

Szabó Zsolt, a legek ura

 Gólöröm kék-fehér módra (Vajon ki rejtőzik a törölköző mögött?)

 Megvan az ötödik!

 Kijárt a pacsi litván centerünknek, nagyot küzdött

 Egységben az erő – ezúttal végig koncentráltunk, nem is maradt el a siker

 Emanuel Ubilla, november legjobb játékosa  

Légiós irányítónk mellett Benke Szilárd is meghívót kapott a Tüskecsarnokban megrendezett All Star-gálára, s ha már ott járt, “Szili” meg is nyerte a hárompontosdobó-versenyt. A két egerszegi csatáját hozó döntőben Mészáros Richárd volt az ellenfele, s bedobónk remekül célzott távolról, s egy ponttal győzedelmeskedett. A Kelet – Nyugat All-Star Gálát végül 138 – 127 arányban Nyugat csapata nyerte, melyben egyaránt 4-4 triplát hintett két játékosunk. Ubilla 12, míg Benke Szilárd 16 pontig jutott végül, s remekül érezték magukat. A gálát csapatunk több játékosa is a helyszínen tekintette meg; a 17 év után ismét EB-résztvevő felnőtt válogatott mellett elismerésben részesült a kínai világbajnokságon eredményesen játszó 3x3 válogatott is, Mohácsi Mátéval, valamint Kerpel-Fronius Balázzsal soraiban. 

A jellegzetes Ubilla-tripla – Benke Szilárd koncentrál...

 ... majd fogadja a jól megérdemelt gratulációkat

 Szilit is köszöntötték a válogatott elismerésekor

 3X3-as válogatott díjazottjaink, Mohácsi Máté és Kerpel-Fronius Balázs

Az összeállítást és a képeket Bálizs Zsuzsa készítette. 

2016. december 31. Zalakerámia ZTE KK

 

Megosztás