Múltidézés-Szeptember

A hónap első napján megérkezett Emanuel Ubilla, valamint Adomas Drungilas, akiket egy nappal később követett Devon Moore is. A csapat első felkészülési meccsét az újonc Vasas ellen játszotta, itt már a teljes keret Bencze Tamás rendelkezésére állt. A félidei döntetlen állás után 16 ponttal győztük le a pasarétieket, 89-73 lett a találkozó végeredménye. „Elsőnek nem volt rossz, de a hibák tükrében jónak sem mondanám... Voltak jó periódusaink és azzal fordítottuk javunkra a mérkőzést; úgy érzem, a harmadik negyed volt a döntő. Ott egészen jól összeállt a védekezésünk és támadásban is megmaradt a ritmusunk.”

 Bemutatkoztak az új fiúk is

A hétközi bemutatkozás után szeptember 2. hétvégéjén Fürstenfeldben vett részt tornán a ZTE, ahol először a házigazdákat, majd a Falco csapatát győzték le, s így tornagyőztesek lettek. Mindkét  meccsen Drungilas vitte a prímet: a litván center az első találkozón 27, míg a tartalékos szombathelyiek ellen 17 egységig jutott. Védekezésünk  mindkát meccsen jól muzsikált, mindkét ellenfelünk mindössze 58 pontra volt képes. ZTE KK- Fürstenfeld 77-58, ZTE KK – Falco KC 68-58.

Drungilas volt az osztrák tornagyőzelem fő letéteményese

Szeptember 14-én ismét a Vasas volt az ellenfél, ezúttal Budapesten. Több hiányzónk is akadt, s bár a két együttes végig fej-fej mellett haladt - a nagyszünetben két ponttal a ZTE vezetett, - a végére ugyanezzel a különbséggel a Vasas nyert: 81-79 lett a végeredmény a pasarétieknek.

 Még bőven akadt megbeszélnivaló a taktikában

A találkozó után a szakmai stáb úgy döntött, Devon Moore nem kap végleges szerződést. A játékossal Stárics Kornél ügyvezető közölte, hogy a próbaidőn nem felelt meg, így a szerződése nem lép életbe. Bencze Tamás vezetőedző és a szakmai stáb a játékossal elégedett volt, viszont más stílusú játékosban gondolkodtak, így a csapat újabb légiós után kellett néznie.

 Devon Moore nem maradt Egerszegen

A következő felkészülési tornánk, a soproni Krasznai Kupán a két légióssal felálló ZTE kikapott az Oberwarttól, így elmaradt a hazaiakkal való megütközés lehetősége a torna 2. napján.  A 3. helyért rendezett találkozón: Arkadia Traiskirchen Lions- Zalakerámia ZTE KK 59-91. 

Szeptember 20-án, hat nap alatt, a Zalakerámia ZTE KK szakmai stábja megtalálta a keret megüresedett légiós posztjára a következő jelöltet a 188 cm magas, 25 éves amerikai hátvéd, Julian Norfleet személyében. Julian 2014-ben állt légiósnak és Európában próbált szerencsét. Svájcban a BC Boncourt csapatánál jól sikerült a bemutatkozása, ugyanis csapata meghatározó játékosa lett. Mutatói: 27 mérkőzés, 16.9 pont, 4.3 gólpassz, 3,4 lepattanó. A légióssal egy éves szerződést kötött a klub, 15 napos próbaidős opcióval.  Norfleet a Göcsej Kupa első napján érkezett, s máris egy kisebbfajta csetepaté kellős közepébe csöppent.

 

 

Norfleet a Göcsej Kupa alatt érkezett próbajátékra

Az ezúttal négycsapatos Göcsej Kupa első találkozóján – a Körmend és a Sopron eredetileg egymás ellen vívott volna csatát a nemzetközi kupában, így nem vállalták az indulást, míg több más NB1-es csapat ugyanerre a hétvégére szervezte kupáját - a Zalakerámia ZTE KK 86-72 arányban győzte le a szlovák Astrum Levice gárdáját. A lévai csapat az első félidőben nem volt egy súlycsoportban a ZTE-vel. A három magyarral a kezdőben felálló kék-fehéreknél elkapták a fonalat a magyar fiúk, Szabó, Velkey, majd Benke is eredményes volt. Sokat rotált Bencze Tamás, Mohácsi, majd Kis is pályára került, utóbbi rögtön egy alle-oop-al mutatkozott be: Ubilla adta fel neki a játékszert. A 16. percre valamennyi játékosát beküldhette Bencze Tamás, hiszen az előny húszpontosra rúgott. A meccs utolsó percében Olasz Ádám lett a főszereplő: a férfiasan kemény, de nem durva meccsen hirtelen elszabadultak az indulatok, amikor Olasz kicsit használta a könyökét, amit igencsak zokon vett az ellenfél egyik szlovák játékosa. Pillanatok alatt az egész zalai csapat a fiatal center segítségére sietett, de nem volt rest a Léva gárdája sem...

 Nem hétköznapi körülmények között zajlott a mérkőzés utolsó perce...

A 2. játéknapon a MAFC volt az ellenfél. A vendégeknél Kovács Ádám és a dupla-duplát elérő Poscic tették a legtöbbet a sikerért, míg az új mezüket ezúttal felavató, kékben játszó ZTE-ből Benke, Mohácsi, Velkey és a szintén dupla-duplát összehozó Drungilas volt dicsérhető. A kezdetben indiszponált és gyengén dobó Ubilla az első negyed után sokat javult, s kilencszer hozta kihagyhatatlan helyzetbe társait. 96-79 lett a vége, s a zárónapi, Vasas-ZTE KK összecsapás győztese lehetett a Göcsej Kupa idei győztese.

 Adomas Drungilasra ezúttal sem lehetett panasz

A Léva elleni tizennégy pontos siker után a MAFC-ot tizenhéttel múlta felül Bencze Tamás csapata, míg a Vasas két simának induló, majd szorosabbá váló összecsapáson nyert, így a Göcsej Kupa zárómeccse igazán izgalmas csatát ígért. A Vasas a házigazdához hasonlóan szintén két légiós szerepeltetett a torna jelentős részén, hiszen orvosi és szakmai stábjuk az első meccs után jobbnak látta az eleve sérülten érkező Thompson pihentetését. Az 5. percben pályára lépett a hazaiak új embere, Julian Norfleet, aki nagy tapsot kapot a publikumtól. Az amerikai bedobó rögtön két gólpasszal vétette észre magát, előbb Drungilasnak adott egy biztos kettest érő zsugát, majd Benkével dobatott egy sarkos triplát. A ZTE irányított végig a meccsen, kezdeti előnye végig kitartott. A végén az utolsó hármas, és ezzel a 100 pont ugyan nem jött össze, ám a teljesen megérdemelt tornagyőzelem igen.

 A Vasas elleni magabiztos siker tornagyőzelmet ért; Norfleet is bemutatkozhatott

Bencze Tamás így értékelte a tornát: “Kicsit talán túl „simán“ nyertük meg ezt a tornát, eredetileg több csapatot és erősebb mezőnyt terveztek erre a kupára, de sajnos a FIBA közbeszólt, így a Körmend és a Sopron sem tudott részt venni. Így kicsit sajnálom, hogy nem tudtuk igazán felmérni, hogy erős csapatok ellen hol tartunk, hiszen itt nem ütköztünk egész meccsen tartó ellenállásba, nem késztettek minket arra, hogy a maximális koncentrációt ki kelljen hoznunk magunkból. Helyén kezeljük ezt a sikert, és nagyon örülünk neki, de ne feledjük el, hogy mindhárom meccsen már a félidőre megvolt az előnyünk, a harmadik negyedben pedig a több, mint tízpontos vezetésünk.”

 Tornagyőztes a ZTE – a képen Kuszler Gábor gyúró a Göcsej Kupával

 Szabó Zsolt és ifjú rajongói

A torna legjobbjai – köztük Benke Szilárd és Emanuel Ubilla

Az összeállítást és a fotókat Bálizs Zsuzsa készítette. 

2016. december 29. Zalakerámia ZTE KK

Megosztás