Nate Healy a ZTE új „négyese”!

Pár nappal az irányító Justin Graham, és a bedobó Cole Darling leigazolása utána még a felkészülés kezdete előtt megtalálta utolsó láncszemét, azaz erőcsatárát is a Zalakerámia ZTE KK csapata: a 24 éves 201 cm-es, 100 kg-os amerikai Nathan Healy ugyanúgy szezon végéig lesz a kék-fehérek játékosa.

 

Healy a magasan jegyzett NCAA-s Appalachian State University játékosaként végzett 2013-ban, ahol az iskola történetének 4. legtöbb meccsen résztvevő játékosa volt. (Ezen a listán több kategóriában egyébként együtt szerepelt azzal a Chad McClendonnal, aki Magyarországon több csapatban, így 2002-ben a ZTE-ben is megfordult, és kiemelkedőt nyújtott hazánkban és egyetemén is.).

 

Nate évről-évre több játéklehetőséghez jutott, 2009-től kezdve évente átlag 8, 16 majd 18 percet kapott edzőjétől, míg végzős szezonjában 35 percet töltött a parketten, mind a 31 meccsen kezdő erőcsatára, legjobb pontszerzője (14,5), legjobb lepattanózója (7,7), legpontosabb büntetődobója (80,3 %) és blokkolója volt az Appalachiannak, meccsenként 1,7 triplát szerzett (38,5 %-os hatékonysággal) és mezőnyből is jól célzott (48,4 %). A konferencia legjobban védekező játékosának választották, és kiemelkedett pályán kívül is: 2300 diáktársa közül neki volt a legjobb tanulmányi átlaga, Academic All-America elismerésben részesült.

 

 

Jó amerikai „pedigréjének” köszönhetően nem hiába igazolta le a korábbi lengyel kupagyőztes Polpharma Gdanski, ám a lengyel elsőosztályban 3 meccsen összesen 40 percet kapott és 2013 novemberében a holland legmagasabb ligába igazolt. A Leeuwarden egyik legjobbja lett: 26 meccs, átlag 30,3 perc, 16,5 pont, 7,3 lepattanó, meccsenként 2 sikeres hármas (35,7 %-os hatékonysággal), 2 gólpassz, 1,6 labdaszerzés, 53,9 % mezőnymutató.

Hollandiában a bajnokság 3. legjobb pontszerzője, és 6. legjobb lepattanózója lett, a bajnokság 2. legjobb csapatába választották.

 

 

Nate Healy-nek több ajánlata is volt, végül a ZTE-nél folyó szakmai munkát választotta. Leigazolására azután került sor, miután hosszas tárgyalássorozat után nem sikerült megegyezni a tavalyi szezonból Justin Safforddal. Így az is eldőlt, hogy a ZTE-nél teljesen új légióstrióval vágnak neki a bajnokságnak.

 

 

Raúl Jimenez edőt kérdeztük a ZTE új játékosáról:

 

- Healy leigazolásával tovább bővült repertoárunk: külső dobásainak és egy-egyezéseinek köszönhetően mások számára is megnyílik a tér. Agresszív lepattanózó és védekezésben is nagy segítségünkre lehet különböző pozíciókban.

 

- Felmerülhet a kérdés, hogy Nate Healy mennyiben tudja majd pótolni a tavaly jól teljesítő Saffordot?

 

- Nem titok, hogy próbáltuk megtartani tavalyi játékosunkat, ám a realitások alapján egy jól sikerült egyéni szezon után nem sok esélyünk lehetett erre. Miután bizonyossá vált, hogy újraigazolása nem valósulhat meg, természetesen nem a helyettesét kerestük (hiszen csak egy Safford létezik), hanem a számunkra elérhető legjobb játékost. Tudom, nagy a kísértés az összehasonlításra, és ez jó is a szurkolóknak és az újságíróknak, de mi olyan játékost kerestünk ezután, mint Nathan, és remélem, hogy a várakozásokat valóra váltja és tudása legjavát nyújtja majd Zalaegerszegen.

 

 

A tervek szerint a Zalakerámia ZTE KK a jövő heti ráhongoló munka végére már teljes lehet, addig megérkeznek az amerikai játékosok.

 

Zalakerámia ZTE KK; Dallos Ádám

Megosztás