Ne sajnáld a Zetét !

A ZALAKERÁMIA ZTE Kosárlabda Klub ügyvezetője, vezetőedzője, sportigazgatója és az elnökség valamennyi tagja szükségét érezte, hogy Doleschall Miklós nyilatkozatára reagáljon. 

 

A Klub tulajdonosai és vezetői az elválás során Doleschall Miklós ügyvezetővel kifejezetten abban állapodtak meg, hogy a válás körülményeiről elsősorban Doleschall Miklós érdekében – figyelemmel fiatal korára és eljövendő életpályájára – részletekbe menően nem nyilatkoznak. Ezen megállapodást a volt ügyvezető inkorrekt módon felrúgta, ezért a klub vezetői kénytelenek tiszta vizet önteni a pohárba. 

 

Doleschall Miklós ügyvezetővé választását követően a legfontosabb feladat a csapat első osztályban maradásának elérése volt, amely feladat során a volt ügyvezető jó munkát végzett, amelyért a Klub a mai napig köszönettel tartozik. 

 

Az első osztályú tagság megőrzését követően egy új korszak, az építkezés korszaka kezdődött a klub életében, amelynek során a volt ügyvezető a klub működési elveit nem volt hajlandó elfogadni. 

 

A Klub sportszakmai kérdései tekintetében - így a játékoskeret kialakításánál - a vezetőedző és a sportigazgató álláspontja alapján születik a döntés, az ügyvezető a döntés végrehajtásáért felel. Az elnökség kizárólag abban az esetben nyilvánít véleményt, amennyiben a sportszakmai döntések költségvonzata túllépi a klub által meghatározott költségvetési keretet. Doleschall Miklós a Klub tulajdonosai által is jóváhagyott működési modellt nem tudta elfogadni, folyamatosan akadályozta a sportszakmai vezetés döntéseinek végrehajtását. Az ügyvezető több alkalommal felülbírálta a sportigazgató és a vezetőedző szakmai véleményét, döntését. Sokat elárul a kialakult helyzetről, hogy az általa minden áron vezetőedzőnek tervezett Milos Sporar helyett szerződtetett Bencze Tamás vezetőedző bemutatkozó sajtótájékoztatóján az ügyvezető „éppen a Klub érdekében tárgyalt Budapesten”.

 

A kialakult helyzetet tovább nehezítette az a körülmény, hogy a Klub építkezésének alapkövét, a 2015-2016 évi költségvetési tervet a volt ügyvezető 2 hónap munkája után sem tudta olyan állapotban prezentálni, hogy az érdemi tárgyalásra alkalmas legyen. További jelentős gondot okozott az a körülmény, hogy nem készült marketing koncepció, az ügyvezető még megbízást sem adott az e vonatkozású dokumentáció elkészítésére, viszont folyamatos és hosszadalmas szakmai viták zajlottak a sportszakmai vezetés és az ügyvezető között, amelynek eredményeként a tulajdonosok által is elvárt koncepció helyett kizárólag egy kiszemelt, magyar játékos leigazolására került sor. 

 

Az ügyvezető a vezetőedző és a sportigazgató (mindketten egykori sokszoros válogatottak és a szakmai munka felelősei) véleményét figyelmen kívül hagyva maga látott hozzá a játékos keret kialakításához, ami valóban okozott némi zavart. 

 

A Klub vezetői ma is úgy gondolják, hogy azonos feltételek esetén a Klubhoz kötődést kell előnyben részesíteni. 

 

Sajnálatos módon a kialakult helyzet már egyértelműen gátját képezte a játékoskeret megfelelő kialakításának, így a tulajdonosok – a többszöri eredménytelen egyeztetések okából - kénytelenek voltak az ügyvezető váltás mellett dönteni. 

 

A Klub vezetői rögzítik, hogy a Klub gazdálkodása stabil. Az új ügyvezető által elkészítendő pontos költségvetési terv ismeretében ezen megállapítás számadatokkal is alátámasztásra kerül, és biztosak abban, hogy a tulajdonosok időben és jó döntést hoztak és szavaztak bizalmat egy új ügyvezetőnek, aki számviteli végzettsége, sportszakmai tapasztalata és a költségvetési tervezésben végzett korábbi munkahelyi tapasztalatai alapján olyan klubmodellt fog vezetni, olyan szerethető csapatot fog kialakítani, amely megfelel a szurkolók jogos elvárásainak. 

 

A Klub vezetői kifejezetten azért kívánták álláspontjukat a jelen közleményben rögzíteni, hogy tiszta vizet öntsenek a pohárba és elejét vegyék a találgatásoknak. 
Ezen nyilatkozattal a ZALAKERÁMIA ZTE KK részéről az ügyvezető váltással kapcsolatos helyzetértékelést lezártnak tekintjük. 

 

Stárics Kornél ügyvezető 
Bencze Tamás vezetőedző
Bodrogi Csaba sportigazgató
Dr. Gyimesi Endre elnök 
Dr. Kelemen Péter elnökségi tag
Dr. Bárdos László elnökségi tag 

 

2015. július 21. Zalakerámia ZTE KK

Megosztás