Szoros végjátékban szereztünk előnyt a bajnokkal szemben

Zalakerámia ZTE KK – Szolnoki Olaj KK 79-76 (19-22, 16-14, 23-17, 21-23)
Zalaegerszeg, Zalakerámia Sport- és Rendezvénycsarnok, 
Jv.: Pálla Z., Papp P., Hegedűs T. (dr. Gencsev P.)

Zalakerámia ZTE KK: Ubilla 15, Norfleet 11/3, Benke 16/6, Szabó Zs. 2, Drungilas 14. Csere: Mohácsi 10/6, Kis 4, Wright 7. edző: Bencze Tamás

Szolnoki Olaj KK: Pavlicevic 16/12, Vojvoda 19/9, Barnies 11/3, Eilingsfeld 4, Andric 9. Csere: Borisov -, Popovic 8/6, Tóth 9. edző: Kmezic Zoran 

A negyeddöntő első felvonásának felvezetéseként a fiúk új, erre a mérkőzésre készített bemelegítő pólóban (városi címerrel és 770 felirattal ellátottal) futottak ki a parkettre, ezzel is emlékezve városunk első írásos említésének kerek évfordulójára. A bemutatást követően pedig Balaicz Zoltán polgármester köszöntő és egyben dicsérő szavaival adták át névadó szponzorunknak a Sport Mecénása Díjat, amelyet a Zalakerámia Zrt. elnök-vezérigazgatója Dr. Jaramani Rafik úr vett át a közönség ütemes tapsa közepette.

 

A találkozóra mindkét oldalon felépültek a betegek és így egy nehéz mérkőzés elé néztek a csapatok. Az első percek is ezt a tényt bizonyították, ugyanis pontatlanul céloztak a csapatok az első két percben. Az első pontokat Norfleet szerezte, amire Andric válaszolt. A folytatásban Drungilas kétszer is látványosan zsákolt. Nem hagyta magát leszakítani a Szolnok és a negyed felénél Vojvoda távolijával egy pontra zárkóztak (9-8). A negyed hajrájáig fej-fej mellett haladtak a csapatok, de valamivel mi jártunk előrébb. A negyed végén Tóth Ádám pontjaival fordított a bajnok, de Kis Raul remekül tette vissza Mohácsi lecsorgó dobását és újra egyenlő volt z állás. Az utolsó pillanatban szerzett hármasával Vojvoda tett róla, hogy ez ne így maradjon a sípszó pillanatában (19-22).

 A második negyed elején Pavlicevic hintett egy távolit, amire Drungilas egy közelivel felelt. Az első negyedhez hasonlóan most sem mentek a kinti dobások. Pavlicevic közelijével hat ponttal meglépett a Szolnok (21-27). Bencze Tamás időkérése felrázta a fiúkat és Benke hármasával és Ubilla duplájával egy pontra zárkóztunk (26-27). A negyed felénél Wright harcolt meg a palánk alatt a helyzetért és pontjaival visszavettük a vezetést (28-27). A vendégek készültek Ubillából és rendre jól védekeztek rajta, így irányítók nem jutott dobóhelyzethez sem. Az utolsó percben Mohácsi hármasával egy pontra zárkóztunk és Drungilas az utolsó pillanatban szerzett kosarával vezethettünk is volna, de a játékvezetők a videó bíró alapján nem adták meg a kosarat így egy ponttal a Szolnok vezetett a félidőben (35-36). 

A nagyszünet után Ubilla kapta el a fonalat és nem tudták tartani a vendégek. A vezérletével és pontjaival két perc alatt 7-0-át rohantunk (42-36). Szolnoki időkésést követően sem változott a játék képe. Jól védekeztünk és a dobásaink is ültek. A Szolnok hat perc elteltével Barnies jóvoltából szerezte első pontjait (44-38). Mohácsi és Ubilla pontjaival 12 pontos előnyt szereztünk (50-38). Újabb vendég időkérés után két gyors labdaszerzéssel zárkózott a Szolnok. Kizökkentünk a ritmusunkból és ezt a vendégek pontokkal büntették. A negyed végére öt pontot sikerült megtartanunk az előnyünkből (58-53). 

A záró negyed elején nem ízlett nekünk a vendégek védekezése, ami néhol a faulthatáron mozgott és kisebb hullámvölgybe kerültünk. A 33. percben Pavlicevic újabb hármasával kiegyenlített a bajnok (62-62). A mérkőzés hajrája egyre feszültebb volt és mindkét csapat nagyon akarta a győzelmet. A 37. percben előbb Norfleet hármasával, majd Mohácsi közelijével vettük vissza a vezetést (70-69). Az utolsó másfél percben Vojvoda ziccerére Mohácsi egy remek hármassal válaszolt, majd Andric kipontozódása után Ubilla büntetőivel négy pontra nőtt a különbség (75-71). Szolnoki időkérés után védekezésbeli hibánkat kihasználva Barnies egy távolival lőtte vissza csapatát a meccsbe (75-74). Most Bencze Tamás próbálta rendezni a fejeket, de sajnos Ubilla egy eladott labdájából Vojvoda ziccerezhetett és fordított a Szolnok (75-76). 30 másodperc volt hátra, amikor Benke büntetőzhetett és mindkettőt bedobva egy ponttal már mi vezettünk (77-76). A szolnokiak támadásánál Barnies hibázott, míg Ubillával szemben faultoltak és irányítónk nem hibázva alakította ki a végeredményt.

Egy végig izgalmas, igazi playoff mérkőzésen nagyon rossz távoli dobószázalékkal, de annál nagyobb szívvel sikerült előnybe kerülnünk a Szolnok ellen.  

Fotó: Bálizs Zsuzsa
2017. május 10. Zalakerámia ZTE KK 

Megosztás