Mit várnak a ZTE szurkolói?

Számos szakmai okfejtés, statisztikai adat, újságírói vélekedés napvilágot látott már a hétvégén induló bajnokság erőviszonyairól, csapatokkal szembeni elvárásokról. Most 6 különböző ZTE-szimpatizánst kérdeztünk körbe 6 azonos kérdés mentén, hogy szakmai, vagy kevésbé szakmai véleményüket megosszák.
 

A részletes válaszokat ezúton is köszönjük, s bíztatunk mindenkit, hogy a ZTE fórumán, vagy Facebook oldalán fejtse ki gondolatait akár ugyanezen témakörökben.

 

A kérdések:

1. Hogy értékeled az átigazolási időszakot - nevek (és esetleg általad is látott felkészülési meccsek) alapján milyen csapat alakult ki? Kinek az érkezésének örülsz és kinek a távozását bánod?

2. Mit vársz a csapattól, milyen játékra, milyen stílusú kosárlabdára lehet képes ez az idei ZTE?

3. Mi lehet a csapat erőssége, látsz-e esetleg gyenge/gyengébb pontot?

4. Hányadik helyezés lehet szerinted reális ennek a gárdának, és mit remélsz Te?

5. Kinek a játékát, vagy milyen meccset fogsz kitüntetett figyelemmel követni?

6. Mit gondolsz a bajnokság erőviszonyairól? Hol lehet a ZTE helye?
 

 

Bognár Ferenc, a Torcida szurkolói csoport oszlopos tagja

 

1. Az első és legfontosabb dolog, csapatkapitányunk Gáspár Dávid megtartása volt, aminek legfőbb jelentősége a felkészülési meccsek alatt is mutatott játéka mellett, hogy összetartó erőt ad játékos-játékos, edző-játékos és nem utolsó sorban a csapat és a szurkolók között. Ilyen játékosok hiányában (sok) minden kiveszne ebből a játékból. A szurkolók többsége így néz Lekli Józsira is, aki biztonságot jelent a palánkok alatti harcban és nélkülözhetetlen tagja az idei Zalaegerszegnek is. A távozókat, akik sokat tettek a ZTE-ért mindig sajnálja az ember kiemelve Kámán Tamás hatalmas érdemeit! Mohácsi Máté leigazolása mindenképpen erősítést jelenthet, de az érkezői oldalon levőknek ott a bizonyítás lehetősége, ezért hogy kinek örülök igazán, majd csak akkor tudom megmondani, ha örömet okoznak.

 

2. Ami tavaly már körvonalazódott és az eddigi felkészülési meccseken is láthattunk: Raúl Jimenez egy hajtós, Magyarországon szokatlan és az ellenfél számára sokszor kellemetlen stílusú kosárlabdát játszat a csapattal. Az egyértelműen látszik, hogy ezzel sokszor meccseket lehet nyerni szinte bárki ellen. A fő kérdés az lesz, hogy mennyire lesz ez kiismerhető és mennyire találják meg az ellenszerét ellenfeleink. Az mindenképpen bizalomra ad okot, hogy a csapat tagjainak szerepe ebben a játékban jobban megoszlik és talán nehezebben kivédhető a stílus.

 

3. Az erősség pont a fentebb említett játék lehet. Ami látszik, hogy az igazolások is ennek szellemében történtek. Gyenge pont reméljük nem lesz, egy kérdés azonban sok szurkolóban felmerült, hogy a csapat tagjai ehhez a játékmódhoz szükséges nagyobb fizikális terhelést mennyire fogják bírni. Bízzunk benne, hogy pont a sérülések ellentétének segítségével, a kimagasló erőállapottal, a lehető legkevesebb sérüléssel hozzuk le a szezont.

 

4. Ilyen kérdésnél mindig Kisunyomi István barátom mondatai jutnak eszembe, aki minden évnek úgy vág neki, hogy „a nyolc az biztos, nagy a valószínűsége a négynek, de igazából döntőbe várom a csapatot, ahol ugye tudjuk, bármi megtörténhet”. Nos, én ennél egy picit óvatosabb lennék és szerintem a nyolcba kerülés már nagy fegyverténynek számítana az idei mezőnyben.

 

5. Én különösen kíváncsi leszek Velkey Janira, akinek pimasz de megbízható és egyre ponterősebb játékát szeretném élvezni. Emellett remélem Ej Kusnyernél egész szezonban kitart „a pillanat heve” és akkor akár sok holtponton is átlendítheti a csapatot. Szimpatikus volt még mentalitásban az eddig látottak alapján Nathan Healy és az irányító Justin Graham. A Torcida Zalaegerszeg most már lassan 25 éve a lehető legtöbb meccset megpróbálja kitüntetni a figyelmével, nem csak a rangadókat.

 

6. Nem lesz könnyebb bajnokság ez sem a tavalyinál, a nálunk eddig erősebb csapatok nem lettek gyengébbek idén sem, de reméljük, jobban fel tudunk zárkózni hozzájuk és Zalaegerszeg nem csak nevével, hanem eredményeivel is visszakerül oda, ahol a helye van a magyar kosárlabdában is: a legjobbak közé!

 

 

Horváth Zsófi, a ZTE NKK egykori válogatott centere, az egerszegi női kosárcsapat csapatkapitány

 

1. Én személy szerint sajnálom Kámi és Koma Dani távozását is. Mindketten olyan fajta játékosok,akiknek az én csapatomban helye lenne. Kámi az "ős"-zalaegerszegi, magyar "rutin róka", Dani pedig a csupaszív magyar játékos. Justin Safford játéka is nagyon fog hiányozni, mert összetett, képzett játékos volt, akit jó volt nézni játszani. Az új érkezőket még sajnos nem sok meccsen láttam, de mindenkiben felfedeztem pozitívumot. Nagyon tetszett Nate játéka a meccseken, a küzdése a lepattanókért! Kusnyer hihetetlen energiája is feltűnt, de igazából nem szeretnék külön beszélgetni a játékosokról, mert mint mondtam még nem láttam őket eleget játszani, hogy teljes képem legyen!

 

2. A csapattól természetesen agresszív játékot várok, úgy gondolom Jiménez edzőnél más nem is elképzelhető! Szerintem a csapatból hiányzik a kimondott 5-ös center, ezért emiatt kicsit alakulhat a játék képe a többi csapathoz képest, ahol minden poszton "klasszikus" játékosok vannak, de ez már az elmúlt évben is így volt és szerintem jól megoldották ezt a kérdést is.

 

3. Az erőssége szerintem az lehet a csapatnak, hogy sok játékos van és nagyon kemény munkát végeznek a fiúk nap mint nap! A sok játékos alatt azt értem, hogy minden poszton van több bevethető kosaras és így szerintem mindig lesz valaki, aki lendületet ad majd a csapatnak. Gondolok itt a magyar fiatalokra is: Kertire, Velkey Janira, Czingire és a többiekre, akik nem biztos, hogy rengeteget fognak játszani, de szerintem mindig oda fogják tenni magukat!

 

4. A helyezést illetően nem szeretnék komoly jóslásokba bocsátkozni. Én tényleg bízom a csapatban és nagyon szurkolok nekik! Ami biztos, hogy a Göcsej Kupa döntőjében megmutatták, hogy fáradtan, mélyről is hatalmas erővel, szívvel fel tudnak állni, ez nekem elég a támogatásukhoz!

 

5. Mindig nagyon szurkolok Kertész Daninak és ez idén is így lesz! De Gáspinak is szorítok minden meccsen külön, hogy jó ritmusa legyen, jól játsszon! De mindenki, aki pályára lép és szívvel játszik, az megkapja tőlem a tapsot, szurkolást! A meccseket mindet megnézem szívesen, mindegy ki ellen, de természetesen mindig várom, hogy jó hangulatú rangadók legyenek!

6. Sajnos az erőviszonyokat nem nagyon ismerem a férfi bajnokságban, még a nőivel sem vagyok teljesen tisztában! De remélem, hogy a csapat bejut a rájátszásba és minél előrébb végez, jó összecsapásokat hozva a szurkolóknak!

 

Kulcsár Szabolcs („Sas”) a ZTE KK törzsszurkolója hosszú évek óta

 

1 Az edzőmeccsek alapján nehéz megítélni, hogy mire lehetünk képesek, hiszen az erősnek vélt Sopron és a Körmend keretében is jelentős változások történtek azóta. Ennek ellenére a látottak alapján az kiderült, hogy nagyobb lett a variációs lehetőség, minimum van 10 olyan játékos, akit nyugodtan pályára lehet küldeni. Az igazolásokat tekintve Nathan Healy tűnik talán a legnagyobb erősítésnek, és örülök, hogy sikerült olyan képességű magyart is igazolni, mint amilyen Mohácsi Máté. Kovács Ádám távozásáért viszont nagyon nagy kár!

 

3. A csapat erőssége az lehet, amit már az előbb is említettem, hogy nem 5 emberből áll a csapat. Nem elég az ellenfeleknek csak pár emberből felkészülnie, hiszen a kispadról is jöhet (és reméljük majd jön is) olyan ember, aki képes lehet meccseket eldönteni.

 

4. Reálisan nézve, talán a 6-8. helyre érhetük oda a bajnokság végére. De nagyon jó lenne, ha az alapszakasz után nem a hátsó régióba tartozó csapatok ellen játszanánk, és jó túrának ígérkezne egy 3 napos kupahétvége is!

 

5. Ahogy minden magyar szurkoló elvárja, hogy „a románokat oda-vissza!” , úgy én is elvárom, hogy a „vasiakat oda-vissza!”

 

6. Az idei bajnokság lesz talán az egyik legkiegyensúlyozottabb. A Szolnok, Alba, Paks, Sopron, Kecskemét és a Falco is nagyon erősnek tűnik, és akkor még ott vagyunk mi, a Kaposvár és a Körmend. Úgyhogy erős és jó bajnokságnak nézünk/nézhetünk elébe, ahol remélhetőleg újra jelentős tényező leszünk mi is!

 

A kérdések (ismét):

1. Hogy értékeled az átigazolási időszakot - nevek (és esetleg általad is látott felkészülési meccsek) alapján milyen csapat alakult ki? Kinek az érkezésének örülsz és kinek a távozását bánod?

2. Mit vársz a csapattól, milyen játékra, milyen stílusú kosárlabdára lehet képes ez az idei ZTE?

3. Mi lehet a csapat erőssége, látsz-e esetleg gyenge/gyengébb pontot?

4. Hányadik helyezés lehet szerinted reális ennek a gárdának, és mit remélsz Te?

5. Kinek a játékát, vagy milyen meccset fogsz kitüntetett figyelemmel követni?

6. Mit gondolsz a bajnokság erőviszonyairól? Hol lehet a ZTE helye?

 

 

Bödör Emese, tanár – testvére (Bence) a ZTE bajnokcsapatának tagja volt, most a Pécs játékosa, de Emese így is igyekszik minden egerszegi meccsen jelen lenni és a ZTE-t bíztatni

 

1. A Göcsej Kupán látottak alapján szerethető csapatunk lehet ebben a szezonban is.

Koma Dani és Kámán Tomi távozását nagyon sajnálom, rutinjukkal hasznos tagjai voltak a ZTE-nek! A felkészülési meccseken Nathan Healy játéka nagyon szimpatikus volt, szerintem ő mindenképpen jó választás volt.

 

2. Futós, hajtós kosárlabdára számítok, egy olyan csapatra, amelyik bármikor kész „meghalni” a pályán.

 

3. Véleményem szerint az agresszív letámadás lehet a csapat erőssége, amivel sokakat megleptek tavaly is.

 

4. Ezzel a kerettel 5-8. helyre számítok. Úgy gondolom, ez reális elvárás, és a szurkolók is örülnének, ha újra play off-ba kerülne a csapat. De talán a legfontosabb, hogy jól érezzék magukat a pályán, minél több meccset nyerjenek és bárhol is végeznek, én szeretni fogom a csapatot.

 

5. Az előző két szezon során is úgy ültem a sportcsarnokban minden meccsen, hogy közben folyamatosan néztem a full courtot, hogy áll éppen a PVSK. Azzal, hogy az öcsém már fekete-fehér színekben játszik, a pécsi csapat is kiemelt figyelmet kap a családunkban. Sajnos Bencére most egy hosszabb kihagyás vár, ennek ellenére nyomon fogom követni a PVSK mérkőzéseit is.

 

6. Nehéz megjósolni, hogy ki fog bekerülni a legjobb 8-ba, erősödött a bajnokság, de Szolnok, Paks, Kecskemét és Székesfehérvár szerintem mindenképp a top-csapatok között lesz. Kíváncsian várom az újonc MAFC szereplését, hiszen egy hajtós, fiatal összetételű csapat az övék is.

 

 

Kosaras Klaudia, Budapestről is figyelemmel kíséri kedvenc csapatánál a történéseket, és mint alább is kiderül, nem csak a hazai meccsen buzdítja a ZTE-t

 

1. Összességében szerintem egy fiatal csapat állt össze, aki akár meglepetéseket is okozhat majd a bajnokságban, hiszen sok olyan játékosunk van, akiket a vetélytársak nem igazán ismernek (igazolt külföldiek, illetve fiatalok, akik eddig nem vagy csak keveset játszottak az első osztályban).

Természetesen vannak rutinos játékosaink is, Gáspi és Lekli Jocó személyében.

Lekli Jocó megtartásának örülök a legjobban az igazolások közül, már bizonyította, hogy kiváló, ponterős és jól védekező játékos, és nem utolsósorban nagyon erős küzdőszellemmel dolgozik. Ez a tulajdonság számomra nagyon fontos, mert lehet valaki bármilyen jó játékos, ha nem tud higgadt maradni, és fair módon küzdeni a csapatért, akkor pontokat/akár meccseket is veszíthet a csapat. Jocó igazi közönség-kedvenc volt és lesz idén is szerintem.

Örülök még Healy és Kusnyer érkezésének, előbbire nagyon számítunk a lepattanók szerzésében, utóbbi játékosra pedig főleg a hárompontos találatok megszerzésében.


2. Idén végre szerintem elég hosszú a cserepadunk (lekopogom, remélem, hogy mindenki egészséges marad), ezért az elmúlt két-három év csapataihoz képest pörgősebb, dinamikusabb játék várható, cserékkel, a padról frissen beszálló játékosokkal.


3. Lekli Jocóval kapcsolatban említettem a küzdőszellemet, de ez az idei csapatra összességében is igaz, ezt mutatta a Körmend elleni Göcsej kupa meccs is – 20 pontos hátrányból, a Körmend ellen, éppen Jocó nélkül... Nem sokan hittek abban, hogy sikerül, de végig higgadtak maradtak a srácok, és egy percig sem adták fel – egy ilyen gála nagyon jól esik a sikerre éhes zalai szurkolók lelkének. Ha már felkészülési meccsek, és erősségek: semmit nem szeretnék elkiabálni, de idén talán stabilan jönnek majd hárompontosok is. Kusnyer eddig zseniális, és nagyon bízok abban, hogy a tavalyi kedvencek is betalálnak majd többször távolról, Gáspira és Velkey-re gondolok elsősorban.


4. Ami reális és amit remélek, az egy és ugyanazJ, megyünk a legjobb 8-ba! Most elsősorban egy jó rajt kell, aztán később szükség lesz néhány bravúrra is, és utána viszonylag stabil teljesítmény. Nem lesz egyszerű, de ne feledkezzünk meg a közönségről sem! A tavalyi évben már voltak olyan meccsek, amiknek a hangulata a régi időket idézte (Körmend elleni meccs otthon, Alba elleni meccs idegenben), ha ezen az úton haladunk tovább, akkor reményeim szerint a csapatot négyszeres bajnok szurkolótáborként tudjuk majd segíteni.


5. Természetesen a Falco és Körmend meccseket várom a legjobban. Budapesten élő ZTE szurkolóként sajnos nem minden meccsre jutok el, és külön rossz az időzítése az említett rangadóknak, de mindent megteszek, hogy ott lehessek Egerszegen a szurkolótársaim között. A földrajzi távolság néha előny is, mert több lehetőségünk van eljutni vidéki meccsekre – különösösen a berényi és soproni utazásokat és meccseket kedvelem, de tavaly ott voltunk a nyíregyházi play-off meccsen is. Persze ilyenre idén nem szeretnék menni…

 

 

Benk Gábor nélkül tavaly nem igazán kezdődött hazai mérkőzés, idén sem lesz ez vélhetően másként. Külön öröm, hogy már nem csak New York Knicks-es relikviákban, hanem kék-fehérben is teszi mindezt.

 

1. A legfontosabb, hogy ne vállaljuk túl magunkat anyagilag. Így ha nem is (magyar szinten) top-játékosok érkeZTEk, de mindenképp erős a játékoskeret. Ami különösen tetszik, hogy mélyebb a keret, mint korábban és elég fiatal is. Az érkező játékosok közül külön senkit nem emelnék ki, elsőre úgy tűnik hogy a “hiányzó láncszemek a helyükre kerültek”. Minden poszton több használható/bevethető játékosunk van.

A távozók közül Kinter Gyuri, akarom mondani Justin Stafford elvesztését sajnálom, vezére volt a tavalyi csapatnak, egy ilyen vezér lehet hogy hiányozni fog idén…


2. Dinamikus, gyors kosárlabdát fogunk játszani, folytatódni fog a “Raul játék”. Úgy tűnik fizikálisan rendben leszünk, ez pedig döntő lesz a végjátékokban, arra számítok hogy több meccset meg fogunk fordítani a hajrában. A felállt védelem elleni játékra kíváncsi leszek, abban van mit fejlődnünk, arra is kíváncsi leszek hogyan készülünk fel arra, ha tördelni fogja az ellenfelünk a játékot - emékeZETEm szerint ez tavaly gondot okozott nekünk.


3. A mélyebb keret miatt én kevesebb hullámvölgyet várok, mint tavaly, egy meccsen belül és a szezonon belül is. A fizikai felkészültségről már előbb volt szó, amit még ki tudnék emelni, az a hozzáállás. Nem lesz elveszett labda, ebben biztos vagyok! Lepattanókban jobbak leszünk mint tavaly, a büntetőzésben viszont idén sem lesz TOP3-as csapatunk…


4. A kettő megegyezik: rájátszás. Reálisan 7-8. hely.


5. Meccs: a va(z)si rangadókat mindenképp, illetve ha lesz olyan szerencsénk, hogy az MKOSZ besorsol minket a Magyar kupába, akkor az összes kupameccset….

Játékos: két játékost emelnék ki: Gáspi es Velkey János.

Kíváncsi leszek, hogy Gáspi idén támadásban többet fog-e vállalni, ha nem is előszezon átlagokat hoz, de remélem hatékonyabb lesz.

Velkey (Füles) megoldási nagyon tetszenek, bevállalós és volt pár igen nagy zsugája tavaly is. Remélem még több lehetőséget kap. Tetszik a mezszáma is.


 

Zalakerámia ZTE KK; Dallos Ádám

 

Megosztás