Társasági adóról

Kedves Asszonyom/Uram!

 

Engedje meg, hogy néhány mondatban felhívjam figyelmét egy olyan társasági adó optimalizálási lehetőségre, mellyel az Ön cége egyrészt pénzügyi előnyöket, másrészt egy nemes cél támogatását is elkönyvelheti egyidejűleg.

 

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: TAO tv.) 22/C §. rendelkezik a látvány-csapatsportok támogatásának adókedvezményéről, amely értelmében a Támogató a TAO-tv.-ben meghatározott mértékben csökkentheti társasági adóját. Az adókedvezmény a látvány-csapatsport támogatását biztosító támogatási igazolás alapján vehető igénybe. A látvány-csapatsport támogatását biztosító támogatási igazolás kiállításáról, felhasználásáról, a támogatás elszámolásának és ellenőrzésének, valamint visszafizetésének szabályairól szóló 107/2011. (VI. 30.) Korm. rendelet rendelkezik.

 

A társasági adóról szóló törvény, illetve a látvány-csapatsportágak támogatásáról szóló kormányrendelet lehetőséget biztosít arra, hogy különböző, köztük a kosárlabdátgazdasági társaságok oly módon támogassanak, hogy az számunkra nem jelent többlet anyagi ráfordítást, hiszen azt az államháztartás részére befizetendő társasági adójukból fizetik ki. 

 

A támogatási rendszer által a gazdasági társaság az adófizetési kötelezettsége terhére adja át a támogatás összeget, melyért „cserébe” adó-, és adóelőleg fizetési kedvezményben részesül.

 

Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy a támogatásért cége adókedvezményben részesül, ezért reklámfelületet, megjelenést a sportszervezetek nem biztosíthatnak. A támogatási rendszer a támogató részére elsősorban adókedvezményt nyújt, azonban lehetőség van a klasszikus szponzorációval járó megjelenés biztosítására és az adókedvezmény érvényesítésére is.

2013. évben induló sportfejlesztési programok támogatása esetén az adózó a támogatási igazolásban meghatározott összeg (vagyis a támogatás), rá vonatkozó adókulccsal számított értéke legalább 75 százalékát köteles szponzori vagy támogatási szerződés keretében a támogatás adóévében a sportszervezetnek vagy az adott sportág országos sportági szakszövetségnek befizetni, amely sportágát az adókedvezmény alapjául szolgáló támogatásban részesítette.

 

Az adókedvezmény számítását (10%-os TAO kulcs esetén) az alábbi példával szemléltetném:

Adóalap

100 000 000 Ft

Adó (10%)

10 000 000 Ft

Felajánlható támogatás (adó 70%-a)

7 000 000 Ft

   

Új adóalap

93 000 000 Ft

Új adó

9 300 000 Ft

Egyesületnek utalandó:

7 000 000 Ft

NAV-nak utalandó:

2 300 000 Ft

Kiegészítő (szponzori) támogatás:

525 000 Ft

Adómegtakarítás:

175 000 Ft

 

Mindezekre tekintettel arra kérjük Cégük vezetését, hogy amennyiben módjuk van arra, hogy egyesületünket támogatni tudják befizetni való társasági adójuk terhére, kérem, szíveskedjenek egy időpontot biztosítani számomra abból a célból, hogy röviden bemutathassuk a vonatkozó jogszabályi kereteket, illetve megismertessem Önöket programunkkal. Elérhetőségeink lent megtalálható.

 

Amennyiben a társasági adó terhére nyújtott támogatás mellett is szponzorálná Klubunkat - a fentebb ismertetett lehetőségek mellett – biztosíthatja cége számára a megjelenést különböző felületeken (sportcsarnok, edzés és mérkőzés felszerelés, csapatbusz stb.) anyagi támogatásért cserébe.

 

Ebben a konstrukcióban támogatása adóoptimalizáló és egyben hatékony marketing eszköz is.

A támogatási rendszer által lehetősége nyílik cége vállalati társadalmi felelősségvállalási (CSR) tevékenységének fejlesztésére is. Cégünk segítséget nyújt abban, hogy ne csupán szponzoráció és támogatás, hanem valódi CSR tevékenység legyen az együttműködés eredménye, a versenyképesség és a megbízhatóság növelése érdekében.

 

Zalaegerszeg, 2014.november

 

Üdvözlettel:                                                                            

                               Podlovics Péter

                                 (ZTE KK Kft.)

 

 

 

 

 

 

Elérhetősegeink:

 

E-mail:

 

ztekosarlabda@gmail.com

ztekosar@zalaszam.hu

 

Telefon:

 

06 92/310-780

06 20/506-4060

 

Posta:

 

ZTE Kosárlabda Klub Kft

8900 Zalaegerszeg

Stadion u. 3.

Megosztás