Továbblépett a serdülő csapat

Az elmúlt hétvégén sorsdöntő fordulójához érkezett a serdülő bajnokság, sok-sok nagy csata után kialakult a legjobb 12 mezőnye. A ZTE KK A csapatának a versenykiírás értelmében mindenképpen a csoportja élén kellett végeznie, hogy továbbléphessen a szűkebb elitbe. Nem ígérkezett könnyűnek a feladat, mivel a Rátgéber László nevével fémjelzett pécsi akadémia, az utánpótlásban mindig tényező Nyíregyháza és  a rendező Újpest állt az egerszegi csapat útjába.

Az első mérkőzésen rögtön az egyik nagy esélyes pécsi csapattal kellett megküzdeni, ellenfelünk ügyesen szedte össze a környékbeli tehetségeket – Kaposvárról, Komlóról is érkeztek játékosok –, szerkezetben mindenképpen előnyben voltak. Szerencsére a srácok nem ijedtek meg ellenfelüktől, koncentráltan, óriási elánnal vetették bele magukat a küzdelembe. Sikerült labdákat szerezni, azokból viszonylag könnyű kosarakat elérni, de a felállt védelem ellen is hatékonyak tudtunk lenni. A második negyedben agresszívabb lett a Pécs védekezése, kellett idő, amíg a fiúk hozzászoktak ehhez, és amint rendeződtek a sorok újra visszaállt a 6-7 pontos különbség a két csapat között. A második félidőben folytatódott a nagy küzdelem, a Pécs foggal körömmel harcolt az egyenlítésért, viszont az egerszegiek csapatként küzdve nem adták olcsón a bőrüket. Mindkét fél sokat hibázott, de kék-fehér részről mindig volt egy-egy közbenyúló kéz, egy elcsípett lepattanó, kiharcolt hiba, szerzett labda és így az Akadémia nem tudott egyenlíteni. Támadásban, elsősorban Simó Bence és Kámán Kristóf által, folyamatosan érkeztek a pontok és valahogy a negyedek végét erőnlétben is jobban bírták az egerszegiek.  Az utolsó negyedben mindent egy lapra tett fel a Pécs, de jól reagáltunk le szinte minden változtatást, viszonylag higgadtak maradtak a fejek döntő szituációkban. Nagy adok – kapok jellemezte ezt a játékrészt, majdnem ötven pont született ebben a negyedben, a kívülállók izgalmas mérkőzést láthattak , a csapatokhoz közelebb állókat pedig a szívbaj kerülgette. Az utolsó percekben egyre többet hibázott ellenfelünk, a mieink viszont maradtak fegyelmezettek és jól is büntetőztek, ezzel megérdemelten nyerték meg ezt a rendkívül fontos, csoportdöntőnek beillő mérkőzést.

Főtábla, III. forduló
 ZTE KK/A  - Rátgéber Akadémia Pécs  79 - 72  (26-15, 16-18, 11-17, 26-22)
ZTE KK/A: Slezák B. 2, Lajos B. 4, Vargyai K. –, Kámán K. 19/6, Büki B. 4, Simó B. 36, Kovács B. 3, Fullér S. 4, Kóbor M. –, Szabó M. 7

Az esti mérkőzésen a délután könnyedén nyerő Nyíregyháza volt az ellenfél, már a bemelegítésnél látszott, hogy az első meccs sokat kivett a csapatból, bár folyamatosan vezetettünk, nagyon sokáig nem tudtuk tíz pont fölé növelni az előnyünket. Jóval több volt a hiba, mint délelőtt, a nyírségiek szívósan tapadtak. Kisembereik ügyesen mozogtak, sokszor kerültek helyzetbe, nagyon sok támadó lepattanót szereztek. Nehéz mérkőzés volt, tulajdonképpen a túlélésért játszottunk, szerencsére döntő szituációkban nem remegtek meg a kezek és ezzel kettőre növeltük a győzelmünk számát ezen a szombaton.

GKS Nyíregyháza/A – ZTE KK    76 - 92  (17-25, 16-19, 26-26, 17-22)
ZTE KK/A:Slezák B. -, Lajos B. -, Vargyai K. 4, Kámán K. 19/6, Békési P. 9, Büki B. 3/3, Simó B. 31,  Kovács B. -, Fullér S. 4, Kóbor M. –, Szabó M. 20, Lében Zs. 2

Vasárnap, az utolsó mérkőzés előtt egyszerű volt a szituáció, ha nyer a csapat mindenképpen csoportelső, ha kikap, akkor a vereség mértékétől függően második vagy harmadik, de tovább nem juthat. Görcsösen is kezdtünk, bár vezettünk néhány ponttal nem voltak megnyugtatóak a látottak, nagyon sok hiba jellemezte a játékunkat. Igyekeztünk a külső körülményektől függetleníteni magunkat, bár felkészültünk rá, ez ebben a periódusban nem mindig sikerült. Szeretném itt megjegyezni, egy-két vitatott esettől eltekintve, rendkívül korrekt játékvezetést kaptunk a két nap folyamán, a rendezés pedig példaértékű volt. A hibák ellenére is meg tudtunk azonban oldani fontos feladatokat, Békési Peti szinte levette az ellenfél legjobbját a pályáról, sok lepattanót és labdát szereztünk, de azért akadozott a gépezet. A második félidőre sikerült rendet tenni a fejekben, hirtelen összeállt minden és szinte átrohanva ellenfelünkön, 37 pontot szerezve ebben negyedben el is döntöttük a mérkőzést. Jó volt látni, ahogy kezdtek mosolygóssá válni a gyerekek a parketten, a kispadon, a szülők az oldalvonal mellett, minden játékos tudott játszani néhány percet, megérdemelték, hogy egy negyedet teher nélkül élvezhettek végig.

ZTE KK/A – Újpest - MT  94 - 69   (24-16, 17-18, 37-11, 16-24 )
ZTE KK/A: Slezák B. 8, Lajos B. 1, Vargyai K. 2, Kámán K. 22/9, Békési P. 6, Büki B. 3, Simó B. 35,  Kovács B. 2, Fullér S. 8, Kóbor M. 2, Szabó M. 5, Lében Zs. -

Bödör Ferenc: -Gratulálok a csapatnak és minden résztvevőnek, akik a jelenlétükkel segítettek minket. Örülök, hogy ez a csapat ilyen fontos három mérkőzést ennyire koncentráltan, nagyot küzdve, nem egyénieskedve, egymásért harcolva le tudott hozni, és ezzel kivívni magának a jogot, hogy ott legyen az ország legjobb 12 csapata között.

1. ZTE KK/A
2. Rátgéber Akadémia Pécs
3. Újpest - MT
4. GKS Nyíregyháza

A serdülő B csapat hazai pályán játszott a regionális bajnokság keretében. Két színvonalas és izgalmas, hosszabbításos mérkőzésen szerezték meg a forduló első helyét. 

Regionális bajnokság Alapszakasz III.

ZTE KK "B" - SOPRONI SI "B" 74-73 (17-15, 11-16, 20-14, 18-21, 8-7)
ZTE KK/B: Oswald D. 2, Szelestey Sz.-, Széll B. 4, Lang V. 4, Varga H. 33, Dinnyés B -, Fullér P. -, Hoffmann M. 4, Lukács B. 9, Köcse B. 4, Mészáros Á. 12, Óházy M. 2.

ZTE KK "B" - SZOMBATHELYI KA "B" 72-70 (16-17, 15-10, 15-15,19-23, 7-5)
ZTE KK/B: Oswald D. 2, Szelestey Sz -, Széll B.11, Lang V. 14, Varga H. 19, Dinnyés B. 2, Fullér P. 2, Hoffmann M. 2, Lukács B. 4, Köcse B.4 Mészáros Á. 10, Óházy M. 2

1. ZTE KK/B
2. Szombathelyi KA/B
3. Soproni SI/B
4. Szombathelyi Ifjú Sólymok

2016. április 22. Zalakerámia ZTE KK

Megosztás