Újabb csoda! Idegenben is legyőztük a Körmendet

EGIS Körmend- Zalakerámia ZTE KK 76-81 (16-23, 24-25, 17-21, 19-12)
Körmend, 2000 néző
JV: Benczur, Boros, Tőzsér (Forrai)

EGIS Körmend: Petty 26/9, McKinney 14/6, Ferencz 4, Channels 17/3, Duinker 5/3 csere: Farkas 2, Lakosa 6/3, Tóth 2, edző:Teo Cizmic

Zalakerámia ZTE KK: Kinney 17/12, Govens 17/12, Mohácsi 3/3, Kerpel- Fronius 12/6, Pantelic 9/3, csere: Balmazovic 15/6, Velkey 5/3, Fekete 3/3, edző: Bencze Tamás

A mérkőzés előtt és a bemutatáskor egymásnak feszült a hazai és a vendég szurkolótábor megadva az alaphangot a 116. örökrangadóhoz. A piros-feketéknél Dickerson nem játszott, míg nálunk az új fiú, Balmazovic készen állt a harcra. 

ZTE vezethette az első támadást és Pantelic mindjárt egy távolival indított. Az első perc végén Petty szépített, majd Mohácsi hintett egy újabb távolit (2-6). Magas hőfokon játszottak a fiúk és a harmadik perc elején Kerpel-Fronius egy palánk alóli duplával növelte az előnyünk. A 4. percben Duinker közelijére Kinney triplával felelt, majd Govensnek is elsült a keze. Fel is zúgott a 10-10 rigmusa a népes zalai szurkolóktól (4-14). A 6. percben Govens újabb hármasánál Cizmic mester időt kért (6-19). A rövid szünetről egy Petty hármassal tért vissza a Körmend (9-19). McKinney egy újabb hármassal csökkentette a különbséget (12-19). Két perc volt hátra a negyedből, amikor Bencze Tamás a pályára küldte Mohácsi helyén az új légiósunkat Balmazovicot. A negyed hajrájában Petty pontjaival araszolt közelebb a Körmend (16-21). Fél perccel a vége előtt Velkey szerzett egy közelit, de a plusz büntetőt sajnos kihagyta (16-23). 

Ponttalan körmendi dobással kezdődött a második játékrész. Majd Velkey hintett egy újabb hármast, amire Lakosa egy közelivel válaszolt (18-26). A frissen pályára lépett Fekete Viktor sem akart kimaradni a triplaszórásból és gyorsan szerzett egyet (18-29). A faulthatáron védekezett mindkét együttes. Channels ziccerére Govens ismét hármassal válaszolt, majd Channel újabb duplájánál Bencze Tamás időt kért (22-32). Másfél perces kosárcsendet tört meg Petty két sikeres büntetője, majd válaszként Kinney extra távolról szerzett újabb hármast (a kilencediket). Ferencz duplájára Kerpel –Fronius egy duplával kontrázott (26-37). A Körmend időt kért. A pihenőről visszatérve Lakosa szerzett egy hármast, majd egy jó védekezés után Petty ziccerezett könnyedén és még Govens faultja után egy büntetőt is értékesített (32-37). Egy kicsit megtört a ritmusunk ezért vezetőedzőnk időt kért. Egy pontatlan hazai támadás után Kinney szerzett szorongatott helyzetből hármast, majd Kerpel-Fronius egy duplát leindulásból (32-42). A hazaiakban Petty tartotta a lelket, míg nálunk Kinney már a negyedik hármasát süllyesztette el a körmendi kosárban (34-45). A félidő hajrájában igazi triplapárbajt láthatott a közönség. Mckinney távolijára Kerpel-Fronius válaszolt, majd a záró momentum Petty-é lett egy újabb hármassal (40-48). 

Mindkét együttes kapkodva kezdett. Channels ziccerezett remekül, míg nálunk Kinney-vel szemben támadót fújtak (42-48). Petty hármasával három pontra zárkózott a Körmend (45-48). A 22. perc elején, egy vitatható szabálytalanságot reklamált Bencze Tamás és ezért Benczur játékvezető technikaival sújtotta a ZTE kispadját. Petty kihagyta a büntetőt és a bónusz labdából sem tudott kosarat szerezni a hazai együttes. A ZTE továbbra is kapkodva játszott és nem találta a Körmend kemény védekezésének a kulcsát. A 23. perc végén Balmazovic első zalaegerszegi kosarainak örülhettünk (45-50). Az új légiósunk belejött és egy remek duplával növelte pontjait (45-52). Kezdett kizökkeni a ritmusából a Körmend, míg a mieink magukra találtak főleg védekezésben. Balmazovic elkapta a fonalat és bemutatta, hogy tud hármast dobni. Pontjaival visszaállt a tíz pontos különbség a javunkra (45-55). A 26. perc elején Govens is szerzett egy triplát (14.), majd Duinker is válaszolt eggyel (48-58). Channels büntetőből szépített, majd Kinney passzából Pantelic ziccerezett (50-60). A 28. percben Tóth büntetőjére Govens kettővel felelt és őriztük a megszerzett előnyünk (51-62). A negyed hajrájában Balmazovic középről volt eredményes (51-64). Balmazovic újabb hármasára ezúttal Channels felelt, majd egy labdaszerzés után könnyedén ziccerezett (57-67). A végére maradt még két Govens büntető és egy elhibázott Petty dobáskísérlet (57-69). 

Egy elhibázott hazai távoli után Govens hármas kísérletét Balmazovic tette vissza (57-71). Kapkodtak a hazaiak, de nekünk sem sikerült minden. A 33. percben Petty faultjával bónuszba kerültünk, Kinney csak egyet értékesített a két büntetőből (57-72). A negyed felénél McKinney és Channels duplájára Kerpel-Fronius egy triplával felelt (61-75). A 35. perc végén Petty két büntetőjével közelített a Körmend, amire Bencze Tamás időt kért (63-76). A hazaiak próbáltak zárkózni, de mindig valamilyen hiba csúszott a játékukba. A 37. percben Govens kipontozódott és McKinney két büntetőjével közelített a Körmend, majd egy röpke kihagyás elég volt, hogy McKinney egy elcsent labdából indulva zsákoljon (67-76). Bencze Tamás érezte, hogy kell a pihenő. A Körmend letámadott és labdát szerzett és McKinney újabb duplát jegyzett (69-76). Nagyon nehéz végjáték következett. Channels büntetőzhetett Pantelic szabálytalanságát követően és öt pontra hozta fel a hazaiakat (71-76). Másfél perccel a vége előtt Balmazovic nagyon fontos védőpattanót szerzett, majd Channels szabálytalansága után büntetőzhetett, míg az amerikai kipontozódott. Egyik büntető sikerült, míg a hazai oldalon Farkas szerzett egy duplát, de a büntetőzés nem ment neki (73-77). Az utolsó percen belül Pantelic büntetőzött pontosan Teo Cizmic pedig időt kért (73-79). A Körmendet szorította az idő és eladták a labdát, amiből Kinney indult és zsákolt (73-81). Lakosa egy büntetőt értékesített, míg nálunk Balmazovic egyet sem. A hazai oldalon hármassal próbálkoztak, de végül Ferencz neve mellé csak egy dupla került (76-81). 11 másodpercre voltunk ekkor a győzelemtől! Lakosa ziccert hibázott és ez megpecsételte a Körmend sorsát. A ZTE beállt a MAFC és a Paks mögé, akik a Szentélyben tudtak nyerni. Ráadásul nekünk oda-vissza sikerült!

Teo Cizmic: – Nagyon rosszul kezdtük a mérkőzést, nem sikerült felpörögnünk. Az ellenfél sokkal jobban dobott, mi sajnos támadásban és védekezésben is sokat hibáztunk. A vereség ellenére elégedett vagyok játékosaim hozzáállásával, mert az utolsó percekben is küzdöttek.

Bencze Tamás: – Fontos találkozót nyertünk meg, végig vezettünk és kontrolláltuk a játékot. Igazi csapatként harcoltunk, ebben a lelkes közönségünk is sokat segített. Örülök annak is, hogy a presztízscsata ellenére sportszerű volt a mérkőzés.

Bravó fiúk! 

Folytatás szombaton a Kecskemét ellen!

Fotók: Bálizs Zsuzsa

2016. március 2. Zalakerémia ZTE KK 

Megosztás