Utánpótlás értékelés

Folytassuk az értékelést és vegyük sorra a különböző korosztályú csapatok teljesítményét! Kovács László utánpótlás szakágvezető értékel:

- Haladjunk az idősebbektől a fiatalabbak felé! Az U20-as csapat a középmezőny végén fejezte be a bajnokságot. Érdemes tudni, hogy a kimondott élmezőnytől eltekintve, ez a korosztály meglehetősen – úgymond – szedett-vedett. Az idősebb játékosok már a felnőtt csapat tagjai, ezért szereplésük a felnőtt csapat előmérkőzéseként játszott U20-as meccsen bizonytalan. A többi játékos közül legtöbben – mint nálunk is – eggyel fiatalabb korosztályból „játszanak föl”. Nekik viszont a saját korosztályuk bajnoksága a fontosabb, az U20-at jó felkészülési mérkőzésnek tekintik a játékosok és az edzők is. A csapat edzője Kis Attila volt.

A junior (U18-as) csapatunk a 13. helyen végzett. Ehhez megnyerték a régiós bajnokságot, majd több kiemelt csapatot megelőzve jutottak el az országos „B” döntőig. Akár előbbre is végezhettek volna, ha az első mérkőzésen nem a későbbi győztes, külföldi játékossal is felálló Szolnokkal kerülnek össze. Elért helyezésük azonban nagyjából reálisnak mondható, és annál inkább dicséretes, mert az 1999-ben született ellenfelek ellen egy kivételével 2000-ben született játékosaink küzdöttek. Ennek tudatában a következő idényre még jobb eredményben bízunk. Erre az is alapot ad, hogy az idény során a csapat mentalitásában jelentős pozitív változást érzékeltem. A csapat edzői Gellér Sándor és Kis Attila voltak.

A kadett (U16-os) csapat az idény elejétől fogva a legjobb 16 csapat között, a kiemelt bajnokságban játszott. A nyugati csoportban magabiztosan szerezte meg a második helyet, és gondolatban már a döntő dobogóján láttuk a csapatot, amikor gyors egymásutánban a csapat három válogatott játékosa megsérült, és több hétre kidőlt a csatasorból. Így a középszakaszban a tabella elejéről a végére csúszott a csapat, és a nyolcas döntőbe kerülésért is selejtezőt kellett játszania. A sérültek visszatértek, bár közel sem a sérülés előtti formájukban. A csapatjáték sem állt össze újra. Ez elég volt a döntőbe jutáshoz, de a korábbi célhoz nem – végül a hatodik helyen végeztek. Bár ezzel az idény legeredményesebb zetés csapata lettek, a sikeres első félév eredményeinek tükrében maradt egy kis hiányérzetünk. A csapat edzője Bodrogi Csaba és Vertetics István voltak.

A serdülő (U14) „A” csapat fordított pályát írt le, mint a kadettek. Kenguru és gyermek korosztályban nem értek el országos szintű eredményt. Azóta viszont elszántan és nagy odafigyeléssel edzenek, ami az idény folyamán is megfigyelhető folyamatos fejlődést eredményezett. Fegyelmezett, egységes játékot mutatva közel kerültek az országos döntőhöz is. Bár ez végül nem sikerült, és végül a 10. helyen végeztek, minden dicséretet megérdemelnek. Edzőjük Bödör Ferenc és Büki Tamás voltak.

A serdülő „B” csapatban a korosztály egy évvel fiatalabb játékosai szerepeltek. Feladatuk az volt, hogy felkészüljenek a következő idényre, amikor ők lesznek az „A” csapat. Ezt a célt teljesítették: játékuk a regionális bajnokságban folyamatosan javult, a fizikai-technikai felmérésen is az egyik legtöbbet fejlődött csapat voltak, és, ahogy említettem, a Diákolimpián országos bajnoki címet is szereztek. Edzőjük Hanzséros Alajos és Németh Csaba volt. 

A gyermek (U12) és kenguru (U11) csapat szerepelt a legeredményesebben: mindkettő veretlenül zárta az évet. Képzésük a képzési terv szerint, bizonyos területeken azt megelőzve halad. E két korosztály versenyrendszere sajátos, eltér az idősebbekétől. Például abban, hogy a bajnokságaik lezárulnak a régiós döntőkkel, és a régiós bajnokok egymás elleni mérkőzéseit nem játsszák le. Ezért szerepelt a „holtversenyben” kifejezés a csapateredmények felsorolásánál a gyermek és kenguru csapat helyezésénél. Mindkét csapatot közösen készítették fel Ambrus Péter és Halász Gergely edzők.

Végezetül lássunk két táblázatot, amelyek az egyesületek helyezéseit mutatják az egyes korosztályokban, valamint a korosztályok eredményeit egyesületi szinten összesítve. Az utánpótlás bajnokságok során elért eredmények – bár hosszú távon másodlagosak az élvonal számára és szintjére nevelt játékosok számához képest – rövidtávon visszajelzést adnak elvégzett munkánk minőségéről.

* A helyezési számok összesítésénél nem vettük figyelembe az U20-as eredményeket, mivel nem minden egyesület indított csapatot (pl. a Rátgéber és Zsíros Akadémia) – ez azonban csak az utánunk álló csapatok helyezésén változtatott volna egy-két helyen.

Reméljük a 2017/2018-as szezon is hasonló jóeredéyneket és további előrelépést tartogat az utánpótlásunk számára!

2017. július 22. Zalakerámia ZTE KK 

 

Megosztás