ZTE: Eredményesség és fiatalítás

Bencze Tamás – az elhúzódó tárgyalásoknak köszönhetően némi késéssel –, végül szerdán késő este írta alá kétéves szerződését a Zalakerámia ZTE KK csapatával. Nem anyagi kérdések miatt volt a csúszás, hanem kölcsönös garanciákat szerettek volna a felek; hiszen mint dr. Gyimesi Endre elnökségi tag is hangsúlyozta, szeretnének később is baráti viszonyban maradni, ha esetleg kevésbé sikeresen alakulna a jövő. Este fél 11-kor aztán pont került minden kérdésre, s szignózták a kontraktust.

 

A sajtótájékoztatón kiderült, hogy nem kisebb elvárásokat fogalmaztak meg az új tréner felé a vezetőség részéről, mint, hogy már az első szezonban is eredményesebb munkát tudjon felmutatni, és a fiatalok beépítésével hosszútávon még inkább sikerre vigye a klubot. Mindez kicsit egymásnak is ellentmondó szerepkör – fogalmazott dr. Gyimesi, de a klubhoz több évtizede kötődő; azt jól is ismerő, mentálisan is felkészült, s a fiatalokkal jobb eredményre is képes edző lehet Bencze Tamás.

 

A csapat egykori játékosa, tősgyökeres zalai Bencze a Zala Volán női csapatánál kezdte edzői tevékenységét, s női vonalon eljutott a szövetségi kapitányi tisztig. Most már a férfiaknál is rutinos edzőnek számít, akitől sokat vár a vezetőség – mondta dr. Gimesi Endre.

 

Az új vezetőedző kiemelte, hogy két dolog befolyásolta: az, hogy régóta zalaegerszegi, így a ZTE prioritást élvezett a többi megkereséssel szemben. Annak idején úgy ment el Zalaegerszegről, hogy a hölgyek után szeretne egyszer a férfi csapatnak is edzője lenni. A másik szempont az volt, hogy hosszabb távú koncepció során szeretnék az eredmények mellett visszajuttatni a ZTE-t a megérdemelt helyére.

 

A 47 éves szakember bízik abban, hogy pozitív lesz a megítélése a szurkolók körében, akikkel mindig is jó kapcsolatot ápolt. Barátai vannak Zalában akik, 6-7 éve nagyon hiányoztak, csakúgy, mint a szülei is. Hangsúlyozta, nagyon örül, hogy Bodrogi Csaba, egykori csapattársa, a zalaegerszegi kosárlabda ikonikus alakja is visszakerült a csapat környékére. Várja a tanácsait, tapasztalatait, melyet vezetőként is tud kamatoztatni. Mindez szakmai kontrollt is jelent neki. A másodedző személye még képlékeny, elsőként tárgyalnak az elmúlt években ezt a szerepet betöltő Heinrich Róberttel a közeljövőben.

 

Bodrogi Csabától megtudtuk, hogy számára is nagyon érdekes lesz Bencze Tamással együtt dolgozni; s bár szokatlanabb a szerepköre, alig várja a közös munkát. Fontosnak tartotta kiemelni, hogy ő nem főállásban segíti az ügyvezetőt - szakmai kérdésekben ő a segítője, a vezetőedzővel együtt alakítják ki a jövő évi csapatot. Anno játékosként szoros kapcsolatban voltak, most hasonló lesz a helyzet: kihívással teli a feladat, de biztos benne, hogy jól tudnak együtt dolgozni. Az elmúlt években a táblázat alján foglalt helyet a ZTE KK, de megvan a motiváció az előrelépésre. Bodrogi szerint reális célt kell kitűzni, ám ehhez jobb kommunikációra is szükség van. Nehéz „kezelni” néha a lelátón a hangadókat, de szeretnék, ha a szurkolók végig támogatnák a csapatot, amiben csak lehet, mint az utolsó néhány találkozón a szezonban.

 

– Jó szellemiségű csapat volt a ’90-es években és azt szeretnénk átvenni most is – vette át a szót ismét Bencze Tamás.

 

– Mentálisan is példaképek a mellettem ülő személyek – emelte ki dr. Gyimesi Endre. – Bodrogi Csaba állandóan győzni akart, Bencze Tamás pedig néha túl is pörgött a siker érdekében. Arra van szükség, hogy a fiatalok vegyék át ezt a mentalitást, a „nagyok” pedig legyenek eleve ilyenek.

A jövőre vonatkozóan elhangzott, hogy szeretnének volt egerszegieket visszacsábítani a klubhoz. Zalaegerszeg is lokálpatrióta város, kellenek a helyi arcok. Annak idején sok volt az egerszegi a bajnokcsapatban is, nem volt zsoldos-csapat. A szurkolók szemébe a vereségek után is bele kell tudni nézni. Ezért is kellenek a keretbe ilyen játékosok, ez a cél, de nem biztos, hogy sikerül mindenkit visszahozni, akit szeretnének. Kámán Tamás játékosként nem tér vissza, de vezetőként számítanak rá az első csapat stábjában.

 

Végezetül elhangzott, hogy napokon belül fény derül a költségvetésre, és utána gőzerővel a magyar játékosok kiválasztásán és a velük folytatott tárgyalásokon lesz a hangsúly.

 

– Szeretnék azt egy hónapon belül kideríteni, kik kerülnek Zalaegerszegre. Jó lenne, ha a lokálpatriotizmussal együtt járna a csapat támogatása is – tette hozzá dr. Gyimesi Endre; de bíztató, hogy a többségi tulajdonú zalaegerszegi önkormányzat anyagi és erkölcsi támogatására mindenképpen számíthat a klub.

 

forrás: BB1

Megosztás