ZTE játékos is lesz a 3X3-as kontinenstornán

Az idei FIBA 3×3 Európa Bajnokság házigazdája Amszterdam lesz, július 7-9 között. 

A selejtező tornákon (Poitiersben, illetve Andorrában) a magyar 3×3 női és férfi válogatott is remekül szerepelt és kijutott a kontinenstornára. A lányok címvédőként indulnak a hollandiai megmérettetésen, míg a férfiak szeretnék a legjobbjukat hozni. Az elmúlt évhez képest átalakult a férfi együttes, amiben az állandóságot Tomislav Ivosev jelenti. Melléjük Csirke Ferenc vezetőedző Nebojsa Dukicsot, Beák Gábort és Horváth Ákost építette be a csapatba a felkészülés során. Az elmúlt évben Mohácsi Máté és Kerpel-Fronius Balázs révén képviselve volt csapatunk isi, ami most Horváth Ákos szereplésével nem szakad meg. Az új fiúk remekül kiegészítették egymást és kiharcolták ki az Eb-szereplés jogát. Horváth Ákossal a B33 Tour döntőjén, Budapesten beszélgettünk:

-Mindig is közel állt hozzám a 3-3 elleni játék, de komolyabban idén csöppenhettem bele a válogatott felkészülése során. A selejtezőn, a franciaországi Poitiersben volt az első nemzetközi torna, amin ebben a szakágban szerelhettem. A kiutazás előtt sajnos beteg voltam, ágynak dőltem, de sikerült összeszednem magam, és erőmhöz mérten jól teljesíteni a mérkőzéseken. Amszterdamban lényegesen jobb teljesítményt várok majd magamtól.

Az 5-5 elleni játék után nem volt furcsa a 3x3-as játék? 

-Külön meglepetést okozott az, hogy a 3×3 játék mekkora fizikai és szellemi koncentrációt igényel a csapattagoktól. Ahhoz, hogy eredményes legyen a játék, a mérkőzés elejétől az utolsó másodpercéig folyamatosan hajtania kell. Nincs pihenés, megállás. 

Mi lehet a titka a magyar csapatok sikerének a 3x3-ban?

-Ebben szerintem az MKOSZ-nek is oroszlánrésze van, hiszen – annak ellenére, hogy a 3×3 sportág még nagyon fiatal – nekünk is, a lányoknak is a szövetség megad minden lehetőséget arra, hogy külföldi felkészülő tornákra járjunk. Nyilván, ebben nem minden 3×3 csapatnak lehet része. A szövetség további támogatásával hosszú távon is szép jövő vár a hazai 3×3 sportra. 

Ákos elmondta, hogy az EB-n a világbajnok szerbekkel, valamint a spanyolokkal kerültek egy csoportba, ami nagyon erős. 

-A csoportból való továbbjutás nagyon nagy siker lenne, de ezért nagyon meg kell küzdenünk. Természetesen a srácokkal a minél jobb eredmény eléréséért fogunk küzdeni, meglátjuk ez mire lesz elég.

A fiúk a csoportküzdelmeket július 8-án kezdik:

július 8. szombat:

Szerbia-Magyarország 15.25

Magyarország-Spanyolország 19.10.

Aki kíváncsi a 3x3 válogatottak szereplésére, az EB hivatalos oldalán live stream segítségével követheti az eseményeket. 

 

2017. július 6. Zalakerámia ZTE KK 

        
 

Megosztás