A rutinosabb csapat győzött

Három hét alatt másodszor is megmérkőztünk az atomvárosiakkal, ezúttal a Gesztenyés úti Sportcsarnokban. Csapatunkat továbbra is Heinrich Róbert irányítja megbízott vezetőedzőként. Hozzánk megérkezett Donaldson, az ASE kerete pedig a sérüléséből felépülő Valerio-Bodonnal bővült a december 9-i mérkőzés óta. 

Atomerőmű SE- Zalakerámia ZTE KK 83-75 (17-11, 22-24, 21-21, 23-19)
Paks, Zárt kapuk mögött, Jv: Földházi, Minár, Lengyel

Atomerőmű SE: Shepard 14, Capers 10/3, Gulyás 8/3, Kis 9/6, Eilingsfeld 10, csere: Jackson 8, Kovács 10/3, Baker 14/3, Valerio-Bodon, Velkey. edző: Branislav Dzunic

Zalakerámia ZTE KK: Duren 17/6, Delas 9/3, Polster, Vuko 11/3, Glenn 13, csere: Simon, Donaldson 11/6, Szabó 11/6, Bonifert 3, Plézer, Völgyi. Edző: Heinrich Róbert

Két csalódott és meglehetősen fáradt csapat lépett parkettre Pakson szerda este, ennek megfelelően pontatlan támadásokkal indult a találkozó. Duren gyorsindítása után Ante Delas szerezte első akciókosarunkat a 2. perc közepén. Az ezúttal kezdőként pályára lép Polster Attila sajnos 3 faultnál járt 3 perc alatt, a Paks pedig 7-2-re lépett meg. A lepattanók terén sokkal jobban koncentráltak a fiúk a korábbiaknál, így nem is jutott túl sok második esélyhez Branislav Dzunic együttese. Duren és Glenn révén rövid időre a vezetést is átvettük a negyed közepén, eladott labdáink viszont megakadályozták, hogy azt meg is tudjuk tartani. Vuko zsákolásánál talpra ugrott az egész zalai kispad, ám a negyed végét sajnos csúnyán elrontották a fiúk: Baker, majd Kis Raul büntette a figyelmetlen védekezést – utóbbi teljesen üresen dobhatott a sarokból.

17-11-ről folytatódott a játék, Bonifert szépen verte meg Valerio-Bodont, ziccerével kettőre sikerült zárkóznunk, ám Eilingsfeld tanárian tört be. Duren előtt nyílt hatalmas folyosó, amerikai irányítónk élt is a kínálkozó alkalommal. Bár továbbra is jól szedtük a támadó lepattanókat, dobásaink rendre leperdültek, így a Paks könnyen tudta tartani 4-5 pontos előnyét. 10. eladott labdánkat Capers büntette egy óriási zsákolással, sajnos Bonifert oda is faultolt neki, így 29-20-ra módosult az állás. Heinrich Róbert sok cserével próbálta frissíteni a fiúkat, Simó kivételével a teljes keret pályára lépett a 15. percig. Nyolc kihagyott távoli után végre megtört a jég: Duren üres hármasa már beakadt, időt is kért Dzunics mester. Donaldson kétszer is betalált szinte ugyanarról a pontról a 6,75-ösön túlról, ám a túloldalon Kis Raulról feledkeztek el a fiúk – technikai vezetőnk fia csont nélkül bevágta üres helyzetből. Ő viszont Ante Delasról maradt le, aki ki is használta a ziccert. Sokat jelentett a zsinórban szerzett négy trojka, négy pontra sikerült zárkózni: 39-35 állt az eredményjelzőn húsz percnyi játékot követően. 

Nem indult rosszul a harmadik negyed, pontosabb játékkal ismét átvettük a vezetést 45-44-re, Vuko zsákolása és horga után. Duren ziccere már felbosszantotta Branislav Dzunicot, tízpontos zalai rohanás után időt kért a paksiak vezetőedzője. Egyenlítettek is a piros-kékek, ám Delas ziccere, majd Szabó Zsolt dudaszavas hármasa után ismét nálunk volt az előny. A negyed végén azonban lankadt kicsit az összpontosítás, a Paks pedig szorított védekezésén – egy támadáson belül kétszer blokkoltak, majd egy labdaeladást is kikényszerítettek, így 60-56-os előnnyel fordulhattak. 

A zárónegyed elején Duren szemfüles ziccere és Szabó Zsolt hármasa révén ismét csak 3 volt közte, s ezt a különbséget sikerült is tartani. A jól játszó Tyreek Durent faultproblémái miatt pihentetni kényszerült Heinrich Róbert, a csapat azonban így is jól mozgott. Glenn nagyot harcolt a vendégpalánk alatt, 13 pontnál járt az amerikai óriás. Tapadtunk a Paksra, kosaraikra mindig érkezett válasz, Baker hármasánál azonban úgy érezte Heinrich Róbert, fiainak szüksége lehet némi tanácsra. Duren visszatért, labdája pedig a legjobbkor, a dudaszó pillanatában hullott a kosárba. Jött azonban egy rövidzárlat, így további zárkózás helyett hétre nőtt a hazaiak előnye. 79-72-es állásnál következett a végjáték, mely Tonko Vuko csont nélküli hármasával kezdődött. Shephard használta ki a védekezésben támadt űrt, zsákolása után sajnos Delas trojkára leperdült a gyűrűről, az ellentámadásból pedig ismét az atomvárosiak egyese talált be. 83-75 lett a vége, a ZTE nem csupán becsülettel küzdött, helyenként jól is játszott, ám a döntő pillanatokban a Eilingsfeldék összpontosítottak jobban.  Tonko Vuko hatalmasat harcolt a második félidőben, s ez dupla-duplát eredményezett; s ezúttal a lepattanók terén is jobbak voltunk – a 17 támadópattanó remek teljesítmény - ám a Paks rutinosabb csapatként kihasználta hibáinkat. 

Fotó: Molnár Gyula - ase.hu

cikk: Bálizs Zsuzsa

2020. december 30. Zalakerámia ZTE KK 

Megosztás