Baki Gergőnek is meghatározó élmény volt a 2010-es év

Baki Gergely, a ZTE sajátnevelésű játékosa végigjárva az utánpótlás korosztályokat, 2003-ban került a felnőtt csapat keretébe. A jelenleg is aktívan kosarazó, az aranyévben is az aktív rotációhoz tartozó 33 éves bedobóval a tízéves évforduló kapcsán beszélgettünk. 

 

A ZTE-kispad Fehérváron, a kupahétvégén – Chad kivételével csupa sajtnevelésű egerszegivel


- Karrierem egyik legmeghatározóbb és egyben legemlékezetesebb időszakát éltem ebben a szezonban. Az elődöntőben a házigazda Albacompon át vezetett az út, nem volt könnyű meccs, de sikerült behúzni, ráadásul nekem is jól ment a játék. Aztán a döntőben a Falco volt az ellenfél, egy újabb szoros ütközet, de a végére bedaráltuk őket. Fantasztikus meccs volt, fantasztikus szurkolók előtt, fantasztikus eredménnyel! Talán mindenki emlékszik Gáspi és Chad alley-oop-jára, ami kétségtelenül a kupadöntő legszebb jelenete, máig vissza-visszanézem a Youtube-on. Tökéletes hétvége volt, nagyon ráfért már Zalaegerszegre a siker, hiszen majdnem másfél évtized telt el igazi átütő eredmény nélkül. A boldogságot külön fokozta, hogy egerszegiként, a Zetével sikerült aranyat nyerni és ezt rajtam kívül a gárda fele elmondhatta magáról. Akkor aligha gondoltuk volna (bár azért reméltük), hogy szűk másfél hónapon belül ismét megtelhet a Dísz tér és valami még nagyobbat viszünk véghez...
 

Gege a megafonnal
 

Csoportkép a Dísz-téren: a hangulat már áprilisban sem volt „gyenge”...

Hogy emlékszel vissza a szakmai stábra?
- Kicsit tágítanám a kört, kezdve a vezetőséggel, akik mindent megtettek, hogy az eredményesség feltételei adottak legyenek. Csiszta (Németh István technikai vezető, a szerk.) elintézte az elintézhetetlent is, sőt még a dohányzásról is majdnem leszokott abban az időszakban egy felelőtlen ígérete miatt. A Völgyi Peti-Putesz páros nagyon jól felépítette az edzéseket és a taktikát, mindenki megértette és elfogadta a szerepét, a játékosok egy irányba eveztek. Mellettük Gazsira (Gáspár László erőnléti edző, a szerk.) is kulcsszerep hárult, ő felelt az erőnlétért és az akkoriban még szokatlan cross-fit jellegű köredzések meg is tették a hatásukat. A masszőri teendőket Polster Peti professzionálisan látta el, folyamatosan képezte saját magát, hogy a legújabb és legkülönlegesebb praktikákkal lendítsen át minket a fáradtságon és a kisebb-nagyobb nyűgökön, olykor pszichológusként a lelki sebeinket is kezelésbe vette. Viki néni (Tóthné Steinhausz Viktória fizioterapeuta, a szerk.) heti szinten foglalkozott velünk, hogy megelőzzük a sérüléseket, ha pedig már megtörtént a baj, akkor Szalai Dokin volt a sor, hogy több évtizedes tapasztalatával kiderítse, mi is a probléma. Egy nagyon jól működő rendszer volt, amit az eredmények igazoltak is.
 

Gege a döntőben – jobbra Donald Wilson, a bronzérmes csapat játékosa, a háttérben balra Polster Péter

Milyen emlékek maradtak meg Benned a szurkolókról?
- Egész szezonban telt ház előtt játszottunk, fantasztikus hangulatban, nagyon sokat lendítettek a szurkolók 6. emberként a csapaton. Idegenbe is sokan elkísértek minket, a kupadöntőn is több százan jelen voltak. A fanatikusabbak szuper koreókat hoztak össze, a pénztárgépszalag-esőt, főleg a döntő meccsein pedig soha nem fogom elfelejteni.
 

Szurkolás az elődöntőben – az előtérben Dr. Szalai Zoltán csapatorvos

Hogyan lett a 13-as a mezszámod? 
-Nagyon egyszerű oka van, amikor felkerültem a felnőtt csapat keretébe, foglalt volt a 12-es, amit addig az utánpótlás évek zömében viseltem. Nem emlékszem pontosan, hogy már akkor is Gáspié volt-e, de visszatérése után biztosan abban játszott a visszavonulásáig. Mivel idősebb, nem is volt kérdés, ki lesz a 12-es. Új szám után kellett nézni, voltam talán egy évet 6-os, egyet 9-es, aztán mikor Polster Peti szögre akasztotta a kosárcipőit, megüresedett a 13-as mez. Nagyon felnéztem rá (és nem csak a magassága miatt :)), ezért az iránta érzett tiszteletből az Ő számát választottam. Előtte természetesen egyeztettem vele erről és mivel nem volt ellenvetése, így onnantól egy zalaegerszegi ikon mezében játszhattam, ráadásul ennél közelebbit a 12-eshez nehezen lehetett volna találni.
 

Az egerszegi legenda, Polster Péter után örökölte meg a 13-as mezt

Egy évtizedes egerszegi NB 1-es karrier után „Gege” 2013-ban előbb Paksra, majd 2015-ben Kaposvárra igazolt. Idén lejárt a szerződése, a „hogyan tovább” viszont még bizonytalan, május 15-től ugyanis szabadon igazolhatóvá válik. 

Fotók és interjú Baki Gergellyel: Bálizs Zsuzsa

2020. május 7. Zalakerámia ZTE KK
 

Megosztás