Bravúros győzelem Szlovénia ellen

A Szabó Zsoltot is soraiban tudó válogatottunk hatalmas küzdelemben legyőzte a regnáló Európa-bajnokot.

Közel teltház, az ország minden részéről érkezett szurkolók fogadták a magyar válogatottat Szombathelyen csütörtökön este, amikor megkezdte szereplését a 2021-es EB-selejtezőkön. A lelátókon több magyar csapat trénere is felbukkant, élőben tekintette meg a Szlovénia elleni összecsapást többek között Ante Nazor, Matthias Zollner Gasper Okorn, Sitku Ernő és Kálmán László is.  


Nem volt meglepő a felfokozott érdeklődés, hiszen ellenfelünk a 2017-es Európa-bajnok szomszédvár, Szlovénia volt - Prepelicéket egy szektornyi szlovén szimpatizáns is elkísérte. Zalai szempontból nem volt véletlen Ante Nazor érdeklődése: csapatkapitányunk, Szabó Zsolt hét év után újra magára ölthette a címeres mezt, s ezt vezetőedzőnkön kívül számos zalai szimpatizáns is a helyszínen tekintette meg. 

A Váradi-Vojvoda-Benke-Allen-Keller ötössel kezdtünk, ám Sztojan Ivkovics gyakori rotációját ismerve nem volt kérdés, hogy hamarosan pályára kerül „Szöszi” is. Erre a 3. percben sor is került, s bár a dobásai nem igazán sikerültek, 2 ponttal, 3 lepattanóval, 2 szerzett labdával, 1 gólpasszal és 2 kiharcolt faulttal, remek mezőnymunkával segítette nemzeti válogatottunkat a meccsen 18 percnyi játékideje során.
 
          

A kezdés előtt Szalay Ferenc, az MKOSZ elnöke adta át Perl Zoltánnak az év játékosának járó díjat.
 

16-16-os első negyed után hullámzó második tíz perc következett, néhány pillanatig 3 ponttal vezettünk, ám ezt követően az egyik Európa-bajnok kerettag, Jaka Blazic vezetésével tízpontos előnyt harcolt ki a szlovén gárda. Végül szívós küzdelemben négy pontra zárkóztak Vojvodáék, s a szünetben sokan bizakodtak abban, ha a kinti dobóforma feljavul - 1/10 állt a triplamutatóban a mieink neve mellett az első húsz perc után, - van esély a győzelemre.

 


A harmadik negyed elején gyorsan sikerült ledolgoznunk a hátrányt, a szurkolók egyre hangosabb buzdítása mellett. Jött azonban egy újabb rövidzárlat, s a kékmezesek 7-0-ás szériájukkal ismét átvették a vezetést. 41-47-nél aztán betalált az Olaszországban légióskodó Vojvoda Dávid, majd Ferencz Csaba hintett egy hármast. A negyed vége ismét a vendégeké volt, 49-54-ről indult a záró negyed. 

 

A nagy kedvvel játszó Keller Ákos triplájával egyenlítettünk, s a magyar válogatott 56-56 után nagy harcot indított a győzelemért. Ruprik és Blazic is bevágott egy-egy triplát, ismét hattal mentek a szlovének, ám Keller, Perl és Vojvoda is megmutatta, hogy helyén van a szívük: ismét egál volt az állás. Kimaradt hazai büntetők után 66-71-el fordultunk a végjátékra, 1:30-al a vége előtt pedig komoly bravúrt mutatott be a nemzeti csapat. A remek napot kifogó, Japánban légióskodó Rosco Allen 3 büntetője után Váradi Benedek talált be kintről, a 72-71-es állás pedig a lelátó teljes népét talpra ugrasztotta. Gyors kosárváltások után  az utolsó másodpercekben Perl büntetőzött pontosan, majd a kissé megzavarodott szlovének eladták a labdát, s a fault után Benke Szilárd első bedobott büntetője után taktikusan a másodikat kihagyta, hogy sem időt kérni, sem visszatámadni ne tudjanak már a vendégek, így rendkívül kiélezett végjáték után 77-75-re legyőztük Szlovéniát. 

 


Bár kevesebb, mint négy percen át vezettünk a meccs során, s ebből a második félidőben csupán 48 másodpercig; a lehető legjobbkor tettük azt: az utolsó pillanatokban. Az egylabdás mérkőzésen valamennyi pályára lépő magyar játékos – kilenc fős volt a rotációnk – pontot szerzett, s tízpontos hátránynál sem rogyott meg az igazi csapatjátékot bemutató válogatott, melynek legjobbjai Rosco Allen, Keller Ákos és Perl Zoltán voltak, de Vojvoda és Ferencz rutinja is aranyat ért. Ezzel megvan az első siker EB-selejtezős csoportunkban, s a lebonyolításnak köszönhetően jó eséllyel pályázunk a cseh-grúz-olasz-német közös rendezésű kontinensbajnokságon való részvételre. 

 


A meccs után hosszas ünneplés vette kezdetét, melyből a szép számmal érkező zalai szurkolók is kivették a részüket. Szép volt fiúk, hajrá magyarok!. 

cikk/fotó: Bálizs Zsuzsa

2020.február 21. Zalakerámia ZTE KK 
 

Megosztás