Bronzcsata: az Alba került közelebb a harmadik helyhez

A bronzmérkőzés második összecsapásán az első félidőben a vendégek akarata érvényesült. A nagyszünet után harcosabb arcát mutatta csapatunk, de a nagy hátrányt már nem tudta ledolgozni, így a második mérkőzést is elveszítettük. 

Zalakerámia ZTE KK-Arconic-Alba Fehérvár 67-83 (13-26, 16-20, 18-17, 20-17)
Zalaegerszeg, 1240 néző, Jv: Kapitány, Győrffy, Minár

Zalakerámia ZTE KK: Hicks 3/3, Paige 2, Szalay 2, Ikpe 23, Tóth 11, csere: Csátaljay 5/3, Keller 6, Németh 5, Csuti 2, Ona Embo 8, Gyimes, . edző: Matthias Zollner

Alba Fehérvár: Chambers 10/6, Kass 4, Barnett 21/15, Philmore 11/3, Dickey 7, csere: Vojvoda 18/12, Balogh 2, Takács Mi. 10/6, Takács Ma., Kiss.  edző: Jabro Zubillaga

A mérkőzés előtt kerül átadásra a néhai törzsszurkolónk 2016-ban elhunyt Szalai Szidónia emlékére alapított Szidónia-díj. A díjat az a fiatal magyar játékos kaphatja, aki az adott bajnoki évben, játékával, szorgalmával, igyekezetével hozzájárult a Zalakerámia ZTE KK csapatának sikereihez. Idén ezt a díjat a szakmai bizottság döntése alapján Makkos Dávid érdemelte ki. A díjat az alapítvány két tagja dr. Szittyai Borbála és dr. Bárdos László adták át, dr. Szalai Zoltán betegsége miatt nem lehetett ott a mérkőzésen, így a jókívánságait küldte el a fiatal játékosnak

Nehezen lendültek játékba a csapatok, de ez érthető volt, hiszen hosszú volt a szezon mindkét együttes számára. Barnett, majd Chambers szerzett triplát, amelyek között Ikpe közelije árválkodott (2-6). A 4. percben Tóth Ádám kosarával zárkóztunk, majd csapatkapitányunk második faultját is begyűjtve a padra kényszerült. A negyed felénél Philmore kosaraival próbált ellépni a Fehérvár, de Csátaljay hármasával és Keller közelijével tartottuk magunkat (9-12). A fehérvári találkozóhoz hasonlóan jól céloztak a vendégek kívülről és a lepattanószerzésben sem igazán tudtuk felvenni a versenyt ellenfelünkkel (11-22). A félidő hajrája a vendégeké volt és Vojvoda kosaraival tíz pont felett tartották a különbséget (13-26). 

Németh Ákos faulttal együtt szerzett közelit a negyed első támadásából, Vojvoda válaszolt egy hármassal. Nem igazán volt látványos játék, de látványos ziccerrontás annál több volt. Távoli dobásokkal kísérleteztek a csapatok, melyben továbbra is a fehérváriak jeleskedtek. A negyed felénél Ona Embo közelijével léptünk tízen belülre (25-34). Míg nálunk szinte semmi sem sikerült, a vendégoldalon mindig akadt valaki, aki kosarat szerezzen (25-40). A félidő kiegyenlített játékot hozott, de a hátrányt nem tudtuk csökkenteni a nagyszünetre (29-46). 

Negyven másodperc alatt öt fehérvári pontot jegyezhettünk fel, majd úgy tűnt feltüzelte a fiúkat ellenfelül jó kezdése és lendületesebben és pontosabban kezdtünk kosárlabdázni (40-54). A vendég időkérés némileg megtörte a lendületünket, de összeszedtük magunkat és Ikpe és Paige kosaraival közelítettünk az Albához (45-56). Rosszkor jött Barnett ötödik triplája, de mentünk tovább és végre látszott a fiúkon az elmúlt hónapokban tapasztalt akarás és küzdeni tudás. A játékrész végén Takács hárompontosaival került távolabb a Fehérvár (47-66). 

Az akaratra nem lehetett panasz a záró negyed elején sem. Ona Embo, Keller és Tóth próbálta ellensúlyozni a fehérvári pontokat (55-74). A negyed felénél Zollner mester a fiatalokat küldte parkettre, akik fokozatosan elkezdték csökkenteni a hátrányt. Szalay például Dickey mellett tette fel a labdát és szerzett látványos kosarat (63-78). A végén a vendégek örülhettek, hiszen végig vezetve gyűjtötték be az újabb győzelmet a pároscsatában. 

Folytatás pénteken újra Székesfehérváron. 

fotó: Katona Tibor 

2024. május 14. Zalakerámia ZTE KK 

Megosztás