Chad, a legjobb légióscsere

Chad Timberlake 2010 februárjában érkezett Zalaegerszegre. A ZTE KK vezetősége szeretett volna még egy légióst soraiban tudni sérülések esetére. Szerencsés volt a helyzet, mert Pakson Dzunics Branislav nem érezte a csapatba illőnek, Debrecenben pedig anyagi problémák adódtak, így fordulhatott elő, hogy kedden még a ZTE-DEKE meccsen az ellenfél kispadján civilben ült az amerikai kosaras a Városi Sportcsarnokban, csütörtökön késő este viszont már a ZTE játékosaként léphetett be a Sporiba.

 

Chad Egerszegen


„Gyors egymásutánban két amerikai kulcsjátékosunk, Louis Hinnant és Calvin Watson is megsérült, ezért kellett tíznapos próbaidőre leszerződtetnünk Chad Timberlake-et. Igazából szerencsénk volt, valósággal az ölünkbe hullott, mert tudtuk, hogy itt van Magyarországon, a Paksnak nem kellett, Debrecenben sem marasztalták, mi pedig kapva kaptunk az alkalmon. Múlt hét végén lejárt a próbaidő, s mivel a három meccsből kettőn kimondottan jól játszott, s bebizonyosodott, hogy igazi csapatember, úgy döntöttünk, megtartjuk. Időközben Hinnant felépült, s Watson oldalszalag-szakadásnak hitt sérüléséről is kiderült, hogy csak bevérzés, már rá is számíthatunk, így a bajnoki hajrának négy amerikaival vágunk nekik, akik közül egyszerre csak három lehet a parketten." – nyilatkozta vezetőedzőnk, Völgyi Péter a Nemzeti Sportnak a hétvéd érkezése után. 

Mivel Chad 1-2-3-as poszton is használható volt, Louis, Calvin és Kámi tehermentesítésére is alkalmas volt. Mivel korábban mindannyian 30 perc felett átlagoltak, az edzői team attól tartott, hogy a play-off 4-5 meccses ütközeteit nem fogják majd bírni – végül ez a félelem nem igazolódott be, hiszen a play-off során mindössze a Pakssal vívtunk 4 meccset, a Sopront és a Szolnokot is 3:0-al intézte el a ZTE... 


 

Chad még több plusz látványt vitt a csapat életébe

A Svájcban élő kosarassal idéztük fel a zalai pillanatokat, kitérve a Falco elleni kupadöntőre is, melyről a legtöbb ZTE-szurkolónak máig a Gáspi-Chad alley-oop ugrik be először...

- Őrült egy szezon volt ez számomra... 2009 őszén a New Jersey Nets edzőtáborában kezdtem az évet, majd megsérült a bokám és még annak réme is fenyegetett, hogy az egész szezont ki kell hagynom... Végül kaptam egy szerződést Debrecenből, amit csak azért fogadtam el, mert az edző nagyszerű fickó volt. (Fodor Péter, a szerk.) De abban az évben a debreceni csapatnak nagyon rosszul állt anyagilag a szénája, így végül nem is játszottam... Azt mondta, jobbat érdemlek, szólt a ZTE edzőinek, a többi pedig már történelem... Természetesen boldogan csatlakoztam a ligaelsőhöz! Már azon a meccsen láttam, amikor a kispadon ültem Egerszegen, micsoda csapat a ZTE! Nagyon gyorsan beilleszkedtem, roppant kedvesen fogadott mindenki. Alig értem ide, már a Falco ellen játszottunk, rengeteg szurkoló kísért el minket és olyan ünneplést kaptunk, amiből már rögtön tudtam, hogy nagy dolgok várnak ránk még abban a szezonban... Emlékszem, 18:0-val vezette ekkor a bajnokságot a ZTE!

 

 

2010. február 13. Falco – Zalakerámia ZTE KK 74-85

Chad 24 perc játékidő alatt – két edzéssel a háta mögött - nyolc ponttal mutatkozott be, mindössze egy dobást rontva.


Völgyi Péter nem véletlenül volt elégedett Chad első meccse után: „Calvin Watson egy ideig harcképtelen lesz. Jó hír viszont, hogy új játékosunk, Chad talát többet is nyújtott ennyi közös együttlét után, mint amennyit el lehetett várni tőle egy ilyen mérkőzésen.”

- A csapat sikerének egyik kulcsa az volt, hogy már második éve játszottak együtt – vélekedik Chad. Nekem igazából nem volt nehéz dolgom. Csak fel kellett vennem velük a ritmust, keményed dolgozni és beilleszkedni közéjük. Coach peti (Völgyi Péter, a szerk.) remekül fogta össze a csapatot, nem engedte, hogy lazuljon a fegyelem, muszáj volt összpontosítanunk! Olyan egyensúly volt abban a csapatban, amit azóta sem tapasztaltam sehol. A „veterán” helyiek, Kámi, Trepi és Gáspi remekül passzoltak a légióssorhoz és a fiataloknak is megvolt a szerepük, mindenki tökéletesen illett a puzzle-be. Na és Patonay mester! Ő mindent tudott a szakmáról, a rutinja sokat ért nekünk! Imádtam a srácokkal lógni, rengeteg időt töltöttünk együtt. Bár csak néhány hónapot töltöttem Egerszegen, egy csomó helyen jártam a városban, gyorsan összehaverkodtam fiatalokkal. Az idegenbeli meccsekre is élmény volt az utazás a srácokkal. Baromi jó volt az a tavasz, olyan jó visszaemlékezni rá!


 

Chad törzsszurkolókkal a kupadöntő után

 

 
 

Nyílt edzésen 2010 február végén

A kupadöntőről is váltottunk pár szót Chad-el.

- Nagyon jól emlékszem arra a hétvégére. Az Alba elleni meccsen szörnyen játszottam. Vacakul éreztem magam és nem tudtam, miben lehetnék a csapat segítségére. Emlékszem, teljesen magam alatt voltam és ekkor jöttek a csapattársaim...  Az összes srác velem foglalkozott, hogy lelket öntsenek belém. Alig aludtam valamit aznap éjjel, mert olyan lelkiismeretfurdalásom volt az előző napi pocsék teljesítményem miatt – csak négy pontot dobtam... Kiderült, hogy Calvin a háta miatt valószínűleg szinte semmit nem tud majd játszani és tudtam, hogy nagy felelősség hárul majd rám. Megígértem magamnak, hogy még egy olyan bénázás nem fér bele, mint előző nap! Nem indult jól a meccs, de aztán hál Istennek belejöttem és remélem a 18 pontommal tudtam segíteni a csapatnak. Ha jól rémlik, még egy olyan alley-oop-ot is sikerült összehoznunk Gáspival, amit azóta is emlegetnek Magyarországon – neveti el magát Chad. Hihetetlen, hogy tíz éve történt ez és a mai napig előfordul, hogy rámírnak szurkolók és elküldik nekem azt a zsákolást... Abban benne volt az egész csapat előző napi vígasztalása, egyszerűen felemeltek azzal, hogy mellémálltak. Látjátok ezért nyert meg abban az évben mindent a ZTE! 


Jellemző pillanat a kupadöntőről – Chad zsákol, a Falco-kispad  döbbenten figyeli

 

Az örök klasszikus: Gáspi és Chad összjátéka
 

Mr. Brooklyn-nak is volt miért ünnepelni a Dísz-téren

- Nagyon jó most visszaemlékezni minderre, örülnék, ha találkozhatnék Veletek szurkolókkal és a csapattársaimmal is ebben az évben! Micsoda csapat voltunk és micsoda szurkolótábor! Örök emlék nekem az az esztendő, jobb helyre nem is kerülhettem volna! Köszönöm, ZTE-család!  

Chad videóüzenetet is küldött, melyben üdvözli a ZTE szurkolóit és egerszegi barátait. A meglepetés-üzenet összeállításunk végén található. 

 

Chad nem felejtette el a magyar nyelvet sem 


Chad jelenleg Svájcban él családjával, továbbra is a kosárlabdával foglalkozik, tudását immár a fiatalabb generációknak is továbbadva.

 

 

 

Fotó: Katona Tibor (Zalai Hírlap), Bálizs Zsuzsa

Interjú Chad Timberlake-el: Bálizs Zsuzsa

2020. május 10. Zalakerámia ZTE KK
 

Megosztás