Csapatkènt, egymásért küzdve lehetünk eredményesek

Hosszú idő után sikerült csapatunknak az elődöntőbe jutni, ahol a címvédő Falco KC lesz az ellenfelünk. Az elődöntőben nagy csatában sikerült legyőznünk 3-1 arányban a Sopron KC együtteslt. A negyeddöntőben kiemelkedő teljesítményt nyújtott Liam O'Reilly, akivel egy üditő mellett beszélgettünk. 

6 év után jutott TOP4-be a csapat, így Igazi kosár hangulat van Egerszegen. Te játékosként ezt hogyan éled meg?

Azt gondolom, azzal, hogy bejutottunk a TOP4-be, eddig egy nagyon jó szezonunk volt. Mindig elégedettek lehetünk magunkkal, amikor sikerül teljesíteni a szezon előtt kitűzött célunkat, de ha már idáig eljutottunk, akkor nem szeretnénk itt megállni. Szeretnénk minél jobb eredményt kiharcolni az előttünk álló mérkőzéseken, ami nem lesz egyszerű, de mindent meg fogunk tenni ennek érdekében. Ehhez szükségünk lesz a szurkolóinkra, akik eddig is remek hangulatot teremtettek a mérkőzéseinken, amit ezúttal is szeretnénk megköszönni. Bízunk benne, hogy lesz még alkalmunk közösen győzelmet ünnepelni a lefújást követően.

Ez az 5. szezonod Európában. Hogy emlékszel vissza, voltak hasonló pillanataid a korábbi éveid során, amikor ilyen sokáig jutottál a csapatoddal?

A 3. európai szezonomban, amikor a litván másodosztályban játszottam, akkor sikerült megnyernünk a bajnokságot és az akkor csapatom így feljutott az ottani első osztályba. De a mostani az első alkalom, amikor egy erős bajnokságban, egy magasan jegyzett ligában is sikerült ezt elérnem, úgyhogy nagyon várom már az előttünk álló mérkőzéseket.

Hogy látod, miben erős a csapatunk? 

Azt gondolom, hogy rengeteg erősségünk van. Általában igyekszünk gyors, sok passzos, magabiztos kosárlabdát játszani, mostanában jó százalékkal értékesítjük a dobásainkat is. De ami a legfontosabb, hogy amikor hullámvölgyben vagyunk, akkor is megpróbálunk egy csapatként, egymásért küzdeni és úgy érzem, hogy leginkább ez a sikereink kulcsa. Nagyon jó a csapat kémia a szezon eleje óta és az idő előrehaladtával ez napról-napra csak erősödik. 

Hogy látod, a jó csapat kémiának mekkora szerepe van a sikereinknek? (1-2 kulissza titkot mondhatsz az öltözőből)

Abszolút nagy szerepe van. Olyan az idei csapat akár az öltözőn belül és kívül is, mint egy igazi család. Az edzők, a menedzsment is mindenben segít minket, hogy nekünk ténylegesen csak a játékra kelljen koncentrálni. Szóval nagyon jó érzés ennek a csapatnak a tagja lenni. Mindenben számíthatunk egymásra és ennek is rendre nagy szerepe van abban, hogy egymásért küzdve a kiélezett mérkőzéseket néhány kivétellel, de mind meg tudjuk nyerni. Daca és Rakac a csapat fő hangulat felelősei, akik rengeteg energiát adnak nekünk és folyamatosan mosolyt csalnak az arcokra, de mellettük is mindenki hozzájárul a jó kémiához.

A rájátszásra többen is sokat fejlődtek, te is folyamatosan extra teljesítményt nyújtasz. Hogyan készülsz mentálisan a meccseinkre?

Egyrészt igyekszem ragaszkodni a szokásos rutinomhoz, amelyet az egész szezonban csinálok, másfelől viszont mi és érezzük, hogy a rájátszásban nagyobb a mérkőzések tétje, minden mérkőzés egy igazi csata. Olyan karakterű játékosok alkotják a csapat, akik jól kezelik ezt az extra nyomást és szerintem mindenki valamilyen szinten másként, komolyabban veszi a mentális felkészülést a rájátszásbeli mérkőzésekre. Más hangulata is van a mérkőzéseinknek, amit mi játékosok nagyon élvezünk. Nagyon örülök, hogy mostanában jó eredményeink vannak, hiszen az egész szezon során keményen dolgoztunk és úgy látszik, hogy ez most kifizetődik.

Van-e valami babona, amit meccs előtt végzel?

Nem vagyok olyan komoly babonás típus, csak néhány egyszerű szokásom van. Általában minden meccsen ugyanabban a zokniban játszom. Plusz a negyeddöntőben minden mérkőzésen ugyanabban a cipőben léptem pályára. 

Negyeddöntőben a Sopron KC ellen jutottunk tovább az elődöntőbe 4 nagyon nehéz mérkőzésen. Milyennek élted meg ezt a párharcot belülről?

Nagyon nehéz párharc volt ez, hiszen két nagyon jó csapat játszott egymás ellen. Szinte minden mérkőzés más miatt volt emlékezetes. Azt gondolom, hogy a párosítás nagy részében mi irányítottuk a történéseket, valamint a szezon során is sokszor játszottunk egymás ellen és egy kivétellel mindig mi nyertünk. Egyénileg és csapatként is erős a Sopron, így nagyon örülünk, hogy le tudtuk őket győzni és innentől már az elődöntőre koncentrálunk. 

Az elődöntőben a Falco ellen játszunk, a másik ágon pedig Alba-Körmend párharcot rendeznek? Hogy látod a playoffot? Milyen esélyeink lehetnek és szerinted meddig juthat a csapat?

Azt gondolom, hogy mindkettő nagyon jó és kemény párosítás lesz. Mind a négy csapat keményen dolgozott azért, hogy a legjobb 4-ben lehessen. Azt gondolom, hogy nagyon fizikális csaták várnak ránk a Falco ellen, hiszen egyénileg is nagyon magas és erős játékosaik vannak, valamint egy nagyon jó rendszerben játszanak. Minden mérkőzésen kiegyensúlyozottan, nagyon magas teljesítményre képesek, ezért nagyon nehéz feladat vár ránk, de mindent meg fogunk tenni ellenük. Biztos vagyok benne, hogy a hazai és az idegenbeli mérkőzéseinken is remek hangulat vár ránk és meglátjuk, mi fog történni. 

Mit tippelsz, melyik csapatok fognak bejutni a döntőbe?

Mivel magabiztos vagyunk magunkkal kapcsolatban, ezért most magunkat kellene mondanom. De, ha reálisan nézzük, akkor a Falco sokkal nagyobb esélyese a döntőbe jutásnak, viszont a csapattársaim nevében is mondhatom, hogy mindent meg fogunk tenni a pályán, hogy le tudjuk győzni őket! Bízom abban, hogy nagyon kemény csatákra tudjuk őket késztetni. A másik ágon pedig arra számítok, hogy az Alba, ha nehezen is, de ki fogja harcolni a döntőbe jutást a Körmend ellen. 

Több olyan játékosunk is van, akik szemmel láthatóan jobban élvezik a főbb riválisaink, a Falco vagy a Körmend elleni mérkőzéseket, jobban átérzik a derbik hangulatát, közülük te is ilyen vagy. Mennyivel másabb ilyen mérkőzéseken pályára lépni?

A derbiknek mindig más, speciális hangulata van, ez különösen igaz az itteniekre. Teljesen más a mérkőzések hangulata, sokkal nagyobb energiával rendelkeznek ezek a találkozók. Nagyon várom már, hogy elkezdődjön a Falco elleni párosítás és az ő otthonukban elkezdhessük a mérkőzéseket. Emlékszem, hogy az alapszakaszban is egy különleges hangulatú mérkőzést játszottunk egymás ellen, biztos vagyok benne, hogy ez most sem lesz másképp. Mivel most nagyobb tétje lesz a mérkőzéseknek, ezért arra számítok, hogy a korábbiakhoz képest is még különlegesebb hangulatú mérkőzéseink lesznek. Remélem, hogy mindegyik találkozónk telt házas lesz, különösen a hazaiak és az egész várost meg tudjuk majd mozgatni. 

Ha a szezon végén is leülnénk beszélgetni, akkor milyen eredménnyel lennél elégedett?

Minden szezont úgy kezdek el, hogy szeretném megnyerni a bajnokságot az aktuális csapatommal, de szerintem ezzel minden játékos így van. De ha ez a célom nem sikerülne és a hátralévő mérkőzéseink mindegyikén csapatként, egymásért küzdenénk, akkor én már elégedett lennék. 

2023. április. 30. Zalakerámia ZTE KK

 

 

 

Megosztás