Csapatsiker az atomvárosban

Ellenállhatatlan játékkal, végig óriási szívvel játszva, csapatként küzdve aratott fontos sikert csapatunk a közvetlen rivális paksiak otthonában.  A 16 pontos sikerrel alaposan visszavágtunk az őszi ötpontos vereségért, így a Pakssal szemben jobb az egymás elleni mérlegünk, melynek az alapszakasz végén lehet jelentősége. 

Egy a 12-ből: Deonta Vaughn emeli a triplát – bedobónk hatból ötször pontosan célzott

A komplett kezdőcsapat mellett Horváth Ákos is kétszámjegyű pontig jutott, s a srácok összesen12 hárompontost juttattak a paksi gyűrűbe. Az egykor Pakson pattogtató trió – Szabó, Horváth és Vaughn – 50 ponttal tette le a névjegyét egykori kenyéradójánál. 

Igazi csapatsikert értünk el

Szabó Zsolt ismét a védelem oszlopa volt, s emellett kiválóan célzott, a népszerű „Szöszi” 16 pontig jutott egykori csapata ellen. Remek betörésekkel, s kilenc lepattanóval – köztük három támadóval- vétette magát észre a kishíján dupla-dupláig jutó Benke Szilárd, akinek két szerzett labdájánál és blokkjánál is tapsolhatott a szurkolótábor. Ivica Radic ezúttal nem talált be kintről – így is 14 pontot szorgoskodott össze, -  ám zsákolt, s 5 faultot is kiharcolt a paksi palánk alatt. Csapatkapitányunk, Mohácsi Máté ismét hasznos mezőnymunkát végzett. 

James Kinney teljesítményéből csupán öt eladott labdája von le valamennyit, ám remekül szervezte a játékot, s több szemfüles közeli találatot is jegyzett lecsorgó labdák után. James a találkozó utáni sajtótájékoztatón értékelt:

A Paks egy nagyon jó csapat, remek edzővel, mindig jó ott pályára lépni. Megvalósítottuk az edzői elképzeléseket, jók voltak a gyorsindításaink és sok könnyű kosarat szereztünk, amivel magabiztos előnyre tettünk szert. A heti edzéseken nagyon komolyan készültünk és azt hiszem jól is alkalmaztuk az új szisztémát

14 pontig jutó irányítónk, James Kinney egyik szemfüles találata 

Távolról kiválóan célzott a paksi gyűrűt jól ismerő kisemberünk, Deonta Vaughn, aki az első félidőben 100%-al célzott a triplavonalon túlról - négy triplája is célba ért, ő szerezte például a jó alaphangot megadó első két találatot. Nyolc gólpasszával kiegészülve ő volt a csapat legjobbja, s Pécs után Pakson is nyerőembernek bizonyult. Az amerikai játékos így értékelte a sikert:
 
- Örülök, hogy ilyen jól ment a játék, elsősorban azért, mert csapatsikert arattunk. Edzőnk szerette volna, ha a védekezésben is végig együttműködünk, s ez most remekül valósult meg. Sokkal keményebben tettük oda magunkat védekezésben már edzésen is a héten és megpróbáltuk ezt most élesben is alkalmazni. Jól működött, sokat segített a győzelem elérésében. A győzelem értékét az is növeli, hogy a Paks egy jó csapat, ráadásul hazai pályán kikaptunk tőlük, így extra volt motivációnk a visszavágásra. Jobb csapat ellen persze könnyebb motiváltabbnak lenni, mi pedig most nagyon jó napot fogtunk ki. 


Deonta Vaughnnak joggal volt oka a mosolyra: kiválóan játszott

A három, korábban Pakson pattogtató játékos közül „a legjobb hatodik ember”, Horváth Ákos is remekül játszott. Húsz perc játékidő alatt ért el 14 pontot, hat mezőnykosarából kétszer a 6,75-ös vonalon túlról talált be. Rutinja, tapasztalata sokat jelent a csapatnak. Érdekesség, hogy a két csapat őszi meccsén is 14 pontig jutott, ám akkor kényszerűségből – Rayshawn Simmons elküldése után – jóval több időt, 39 percet töltött a parketten.

A Bencze Tamást Jászberényből Zalába is követő játékost először arról kérdeztük, milyen emlékekkel utazott az atomvárosba, ahol a szurkolók a mai napig nagy szeretettel fogadják. 

- A 2009-10-es szezonban ezüstérmet szereztünk paksi színekben – éppen a ZTE győzött le minket a döntőben, -  nagyon jó kis szezon volt, sok öröm volt benne – kezdte Ákos. Azóta minden évben barátként fogadnak, pályán belül és kívül egyaránt. 

Barátság ide vagy oda, a ZTE 1-ese remek mezőnyszázalékkal célzott szombat este, elszomorítva ezzel egykori szurkolótáborát. 

-A meccs csapat szinten nagyon jól sikerült; fegyelmezetten védekeztünk, önzetlenül támadtunk és extra százalékkal is dobtunk. Úgy gondolom én is elég jól szálltam be, jól éreztem magam a pályán. Megsüvegelendő a lelkes szurkolótáborunk buzdítása is, szinte “hazai pályát” teremtettek - nem először, s reméljük nem is utoljára a szezon során. Sok erőt adhat a folytatáshoz egy ilyen siker; kell is az önbizalom, mert komoly rangadók várnak ránk a közeljövőben.

Horváth Ákost Medve Máté igyekszik megállítani – az összecsapásokat általában nagy kedvvel játszó korelnökünk nyerte

A meccs után volt mit ünnepelni, persze a játékosok nem vihették igazán túlzásba, hiszen pénteken a bajnok otthonában a televízió nyilvánossága előtt lépnek ismét parkettre.

- De készülni is kell fejben már, péntek nincs is olyan messze, az Alba nagyon masszív csapat, ráadásul nagyon össze is álltak az utóbbi időben, sorra aratták a győzelmeket. Biztos vagyok abban is, hogy fűti őket a visszavágás iránti vágy, hiszen ősszel nem akármilyen meccsen kerekedtünk felül – tekintett előre hátvédünk. 

A Paks elleni fontos sikerrel tovább él a remény a felsőházi középszakaszba jutásra, melyhez természetesen további idegenbeli bravúrokra is szükség lesz, Milija Mikoviccsal, új cserecenterünkkel kiegészülve azonban a lehetőség adott a csapat előtt a minél jobb alapszakaszbeli eredmény elérésére.

A fiúkat elkísérő közel hetven szurkoló végig nagyon sportszerűen bíztatta övéit, a csapat pedig kiváló játékkal honorálta a buzdítást. A szurkolótábor a lefújás után az öltözőből is visszahívta a fiúkat, akik örömmel táncoltak a paksi parketten. 

A jól megérdemelt tánc a Gesztenyés úti csarnokban


Két amerikai kisemberünk is felszabadultan ünnepelt
 

 A fantasztikus hangulatot teremtő zalai szurkolótábor


Folytatás pénteken Fehérváron, ahol a tavalyi szezonban kétszer is sikerült borsot törni Lóránték orra alá. A kezdeti bukdácsolás után nyolcas győzelmi szériával korrigáló, hat külföldivel rendelkező Fejér megyeiek ellen a Paks ellen látott, rendkívül fegyelmezett, jó védekezésre alapozó játékkal szintén lehet esélyünk, amennyiben sikerül az Alba rohanós játékát lassítani. 

Fotók: Bálizs Zsuzsa

2017. január 23. Zalakerámia ZTE KK /Bálizs Zuzsa

Megosztás