Csuti Kornél kivette a részét az U18-as válogatott sikeréből

Felnőtt

A szlovákiai Léván rendezték augusztus 3. és 8. között az U18-as fiúknak a FIBA Youth European Challenger tornát, melyet végül a Pethő Ákos irányította magyar válogatott nagy fordítással megnyert Ukrajna ellen. A keret tagja volt csapatunk fiatal tehetsége Csuti Kornél, aki az egyik húzóembere volt a válogatottnak ezen a tornán.

- Négy összetartást, tábort szerveztek az elmúlt szezonban, melyek közül három alkalomra én is behívót kaptam. A keret nagy része U16 óta nagyjából ugyanaz, ehhez a maghoz kerültünk fel négyen-öten fiatalabbak. Sikerült hamar beilleszkednünk és nem lehetett érezni, hogy ki a fiatalabb vagy ki az idősebb, mert egy csapat voltunk. Számomra a legnagyobb motiváció az volt, hogy 2004-esként egy évvel idősebbekkel készülhettem, az pedig külön öröm volt, hogy a keret tagjaként elutazhattam a tornára. Igazából magamnak és az edzőimnek is bizonyítani szerettem volna, hogy az idősebbek között is helyt tudok állni. 

Kornél az első csoportmeccsen, Bulgária ellen, kezdőként kapott lehetőséget és a nagy különbségű vereség ellenére a csapat legjobbja volt. 
- A mérkőzés sajnos nem úgy alakult, ahogy szerettük volna. A találkozó után a srácokkal beszélgettünk és abban egyetértettünk, hogy mindenkiben volt egyfajta megilletődöttség, görcsösség, mert már régen játszottunk nemzetközi meccset. Az edzőkkel és a fiúkkal összeültünk és megbeszéltük, hogy csak együtt tudunk kijönni ebből a gödörből - emlékezett vissza fiatal centerünk. 

Az elhatározást tettek követték és innentől megállíthatatlan volt a válogatott. Írországot már könnyedén győzte le a csapat, majd következett a keresztjátékban Szlovákia, amelyen a meccs legjobbja lett Kornél és kosarával szereztük meg a győzelmet.  
- Fejben össze tudtuk magunkat szedni, sokkal koncentráltabbak voltunk és egymásért is játszottunk, mert mindenki azt akarta, hogy sikeresek legyünk. A szlovákok ellen nagy csatát vívtunk. A meccs előtt odajött hozzám Losonczy Dániel edző, aki annyit mondott nekem, hogy ez nagyon jó meccsem lehet és a szlovákok centere ellen nem lesz nehéz játszanom. Sikerült nyernünk és ezzel a döntőbe jutnunk. 

Az Ukrajna elleni döntőben a második félidő elején már 17 ponttal vezetett ellenfelünk, ám innen óriási hajrába kezdtek a fiúk és nagyot fordítva 80-68-ra megnyerték a mérkőzést. Csuti Kornél 17/3 pontot, 8 lepattanót szerzett és Kalassai Martinnal együtt igazi vezére volt a csapatnak. 
- Megküzdöttünk ezért a sikerért, mélyről jöttünk vissza, de a csapat megmutatta az igazi erejét. Személy szerint megpróbáltam a maximumot kihozni magamból a meccseken, ami úgy gondolom sikerült is. Nagyon jól esett, hogy az Pethő Ákos bízott bennem az elejétől fogva.

Kíváncsiak voltunk, mi az, amit tapasztalatként, motivációként hozott Kornél a Challenger tornáról.
- Nekem ez mindenképpen plusz motivációt jelent a következő időszakra. Azt tapasztaltam, hogy a többi országhoz képest egyáltalán nincs lemaradva a magyar kosárlabda, úgyhogy megéri dolgozni. Ha vannak céljaid a kosárlabdában Magyarországon, akkor nem feltétlen kell külföldre kimenni, hiszen itthon is sikeresek lehetünk. 

Kornél néhány nap pihenőt követően hétfőn csatlakozik felnőtt csapatunk felkészüléséhez. 
- Nagyon motivált vagyok, próbálok magamból olyan teljesítményt kihozni az edzéseken, hogy a vezetőedző úgy gondolja, hogy a mérkőzéseken is számíthat majd rám. Nagyon jó érzés, főleg Egerszegiként a ZTE-ben edzeni és játszani. 

2021. augusztus 13. Zalakerámia ZTE KK 
 

Megosztás