Egy lépést előre tenne Egerszegen

Antóni Csanád Baranyából Zalába költözött, s reményei szerint a ZTE-ben ismét szállítja majd a triplákat. 

Június 25-én jelentette be ügyvezetőnk Antóni Csanád leigazolását. A 24 éves, Pécsről érkező bedobó-hátvéddel egy edzésmentes délelőttön beszélgettünk múltról és jövőről; Egerszegre szerződéséről és kedvenc időtöltéseiről. 

Csanád Pakson ismerkedett meg a kosárlabdával, az ASE korosztályos csapataiban kezdett, majd itt is mutatkozott be az élvonalban. Érettségi után igazolt a PVSK-hoz, ahol öt szezont játszott. 

- Jó kis évek voltak a paksiak, végigjártam ott a ranglistát. A gimiben a töri érdekelt a legjobban, de aztán úgy alakult, hogy földrajz szakon kezdtem az egyetemet Pécsen, ám aztán egy év után váltottam kosárlabdaedző szakra, ahol továbbra is hallgató vagyok; szeretném ősztől tovább folytatni tanulmányaimat levelezősként. Szerencsére pozitívan áll ehhez edzőnk, Ante Nazor, aminek nagyon örülök. 

 

Pakson ismerkedett meg a kosárlabdával

- Völgyi Péter, aki már ismert a Zsolnay-táborból, hívott először az edzőkeretbe 2011-ben nyáron, amikor még csak 15 éves gimnazista voltam. Nagy motivációt jelentett, hogy aztán bekerülhettem a felnőtt keretbe a következő szezonban. Ekkor még Pakson játszott Kámán Tamás, Vojvoda Dávid, Tóth Ádám, Lorenzo Williams – gyakorlatilag az előző évi ZTE-kezdőcsapat, a szerk. – akikre igazán felnéztem, különösen Kámira, Vele szeretném is felvenni a kapcsolatot itt Egerszegen, hiszen igazi ikon és követendő példa volt számomra. 

 


A 2011-2012-es szezonban a paksi csapat jó néhány játékosa az előző év egerszegi kezdőötösének tagja volt... A csapat vezére Kámán Tamás volt.

 

ASE 2013-14: A csapatból öten voltak korábban ZTE-játékosok, Csanád most a hatodik

Egy érdekes anekdotát is megosztott velünk Csanád Pécsre szerződése kapcsán. 

- Pécsre különös módon kerültem. Régóta járok reflexológushoz és ő jóbarátja Csirke Ferencnek, akivel nyaralni is szokott együtt. Ő mutatta meg Ferinek a highlight-jaimat előszörl, aki pedig látott bennem fantáziát. Aztán persze a hivatalos menedzserem is beszélt a PVSK-val, de kicsit vicces, hogy a reflexológus ismerősöm révén látott először a pécsi edző. 

Bár Pakson születtél, az öt év során Pécs a második otthonoddá vált. Eredményes fél évtized volt: az U-20-as korosztályban két aranyérem, Hepp-kupa bronz, majd jött az i-re a pont: 2019-ben bajnoki bronzérem. Fiatalként sok időt tölthettél a parketten és Csirke Ferenc megtalálta a Neked illő szerepet is.

- Pécsen a fiatal magyarok bőven kaptak játéklehetőséget, nagy pluszt jelentett a négy utánpótlás-válogatott igazolás: Demeter Attila, Kővágó-Laska Márk, Popgyákunik Balázs és jómagam. De ott volt még a huszas évei közepén járó Bíró Olivér és Halász Ákos is. Horti Bálint és Harazin Tamás voltak a legidősebb magyarok. Jó érzés volt, hogy fiatalon megkaptam a játékperceket, amivel igyekeztem is élni. 

 

 

Úton egy újabb Antóni-trojka

Hogy alakult ki a hármasdobó jelleged?

- Mindig is szerettem kintről dobni, talán kicsit az átlagnál jobban is ment. Egy-egyezni szemben kintről sosem volt az erősségem, Csirke Feri pedig ezt jól felismerte, így tudatosan a kinti veszélyességemet aknázta ki. Próbálom fejleszteni a játékom többi részét is, például a labdavezetést, de az igazán veszélyes továbbra is a triplavonalon kívülről leszek.  A harmadik szezonom volt a legeredményesebb; akkor a Kaposvárt – akik a Pécs ősi riválisa, a szerk. – 4:0-ra vertük az alapszakaszt és középszakaszt tekintve, kétszer is döntő triplát sikerült dobnom.  

 

Kiváló kapcsolatot ápol Csirke Ferenccel – fotó: bama.hu

2018 őszén az alapszakaszban Körmenden is volt egy olyan meccsed, amikor 7-ből 5 triplád célba ért és nyertetek is a vasiaknál.

- Sőt, a bronzmeccsen a Szolnok ellen hazai pályán hétből hatszor is betaláltam, az egyik ráadásul faultos volt... Igen, hál Istennek voltak már emlékezetes trojkáim és meccseim, azon leszek, hogy Egerszegen is folytatni tudjam ezt a szériát. A 2018-19-es szezonban egy nagyon bátor csapattal álltunk fel, sorra arattunk meglepetéseket és a végén egy gyönyörűen csillogó bronzot szereztünk. A középszakaszt akkor sérülés miatt kihagytam, a Körmend elleni elődöntőben csatlakoztam újra, aztán szerencsére elég gyorsan akklimatizálódni tudtam. Nagyon sajnáltuk, hogy nem sikerült a döntőbejutás az első idegenbeli győzelem után, de a Szolnok ellen mindent beleadtunk és arannyal felérő bronzot szereztünk.

 

2019 tavaszán a bronzmeccsen hat triplát süllyesztett el a szolnokiak gyűrűjében Antóni Csanád – itt épp Rudnert mattolja - fotó: bama.hu

Az elmúlt furcsa szezonban jó kezdés után nem jött ki annyira sem Neked, sem a Pécsnek a lépés, aztán pedig jött a márciusi sokk és a bajnokság lefújása. Mikor merült fel, hogy elhagynád Pécset?

- Kezdetben nem gondolkoztam a váltáson. Állt a piac sokáig tavasszal, mindenki kivárt, milyen anyagi kondíciók várhatók, hogy alakul a piac. Furcsa volt a bizonytalanság, de így voltak ezzel a többiek is, akikkel beszélgettem. Június közepén keresett meg a ZTE, aztán elég gyorsan, két napon belül megállapodtunk, jó lehetőséget láttam az ide szerződésben. A tavalyi negatív szezon után szeretném megmutatni, hogy sokkal több van bennem és új impulzusokat kaphatok. Szimpatikus volt, hogy sokkal harapósabb lett a ZTE télen, amikor Ante átvette a keretet, s úgy éreztem, szeretnék ennek a kék-fehér gárdának tagja lenni. 

Milyen benyomásaid vannak eddig Anteról?

- Szimpatikus az edzés- és játékfilozófiája, de nagyon maximalista – vélekedett edzőjéről Csanád. Igazi profi, aki nagyon tudatosan tervezi meg a rendszert, amiben gondolkozik. Kíváncsi leszek, hogy milyen lesz majd az öltözőben: a videózásnál, illetve a meccsek előtt. Remélem, hogy nagyon jó csapatot tud összerakni belőlünk majd a szezon során. 


 


„Remélem, hogy nagyon jó csapatot tud összerakni belőlünk majd a szezon során.”

Szinte teljesen kicserélődött a ZTE magyar kerete, rengeteg fiatal érkezett. Szabó Zsolt csapatkapitány a korelnök; ám Simon Kristóf mellett te – 24 évesen - a kevés tapasztalt játékos egyike vagy még fiatalabbak mellett. Hogy látod utóbbiakat?

- Vannak ügyes játákosok a fiatalok között, nekem Szalay Domonkos játéka tetszik nagyon, jól mozog a pályán; de ez elmondható Marcira és Bendire is (Völgyi Marcell és Bonifert Bendegúz, a szerk.). Pötyit, Polster Ateszt is kiemelném, az ő játékstílusa roppant szimpatikus – kicsit hasonlít egyébként az enyémre is – neki jót fog tenni ez a szezon, azt tippelem, hogy sokat lesz majd pályán is.  

 

Csanád szerint Szalay Domonkos, Völgyi Marcell és Bonifert Bendegúz  is jól mozog a pályán

 

Polster Attilát nagy tehetségnek látja, akinek remek ugródeszka lehet a fiatal-szabály

Szöszivel és Kristóffal jól ismeritek egymást korábbi állomáshelyeidről. 

- Igen és ez nagyon pozitív dolog, segíteni fog az összeszokásban a csapaton belül is, hogy nekünk van közös múltunk. Szöszivel még Pakson, Kristróffal pedig Pécsen játszottunk együtt több évig. 

 

Simon Kristóffal együtt játszottak a bronzérmes pécsi csapatban – fotó: bama.hu

Szabó Zsolt számára ebben az évben méginkább jellemző lehet majd, hogy a fiatalokat mentorálja, ami az edzéseken is látszik – többször odamegy egy-egy sráchoz és elmagyaráz nekik szituációkat, segítve őket. 

- Még nekem is furcsa így látnom Szöszit, hiszen a 2010-es évek elején Pakson ez még Káminak, Körtélyesi Gergőnek volt a feladata. Más oldaláról ismerem meg, sokat segít a fiataloknak, akár az angol nyelvű edzői utasítások elmagyarázásában is, bár azért az ő türelme is véges... 

Önmagadtól mit vársz itt Egerszegen?

- A csapattól is függ majd, hogy nekem hogy megy a játék, hiszen dobó vagyok, jelentősen befolyásolja a sikerességemet, hogy milyen játékosok vannak mellettem és milyen lesz a játékrendszer. Szeretnék előrelépni a tavalyi, csalódást jelentő évhez képest, vissza szeretnék térni a 2017-18-as szezonbeli játékomhoz. (21,8 perc játékidő alatt 7,6 pont, 7,5-ös VAL-mutató jellemezte Csanád azon szezonját, s hat alkalommal is kétszemjegyű pontig jutott, a szerk.) Örülnék, ha sikerülne most is hasonló átlagot összehoznom; ha tudnék ismét előre egy lépést tenni a játékomban. 

Vezetőedzőnk, Ante Nazor nagy hangsúlyt fektet a védekezésre. Mennyire erősséged a játék ezen aspektusa?

- Pozíciófüggő, hogy kit kell fogni, a gyors egyeseket – mint például Shannon Evans volt a Paksban, egy igazi „atomrakéta”, annyira nem kedvelem - ; ám saját pozíciómban szeretek védekezni. Picit alacsonyabb vagyok a posztomon játszókhoz képest, ám fizikumban fel tudom venni velük a versenyt - Csanád 193 cm magas és 97 kg, a szerk. – sőt a missmatcheket, a kicsit nagyobbakkal való birkózást kifejezetten szeretem. Paksi időkből Szöszi ezt tudja, ő annyira nem szerette – neveti el magát bedobónk. Ante biztosan kérni fogja a kisemberekre való besegítést is, úgyhogy ezen a téren mindenképp szeretnék előrelépni; a lábaim két hónap alatt teljesen rendben lesznek. 
 

Mindenképp szeretne előrelépni Egerszegen

Combhajlító-sérülésed volt télen, így márciusban már nem is léptél pályára a bajnokságban. Hogy van a lábad?

- Hál Istennek nincsenek már fájdalmaim, bár a lábaim ereje még nem teljesen van meg – a kényszerszünetben gyógytornára sem lehetett járni, bezártak a kondik is – amikor futni és mozogni kezdtem otthon, még sokáig éreztem, hogy hiányzik a korábbi erő. Fokozatosan építjük vissza a combomba az erőt, erről Antén kívül Adrovicz Béla erőnléti edzőnkkel is beszélgettünk. 
 

Antóni Csanád dobómozdulatát Szabó Zsolt és Heinrich Róbert figyeli

Az első olyan edzőmeccset, amikor már - reményeink szerint - lesznek légiósok is, éppen a Pécs ellen vívjuk szeptember elején. Milyen lesz volt csapatod ellen parkettre lépni?

- Különleges lesz, minden bizonnyal. Amikor Pécsre kerültem, épp a Paks ellen volt az első edzőmeccsünk, ráadásul a bajnokság legelején tétmeccsen is Pécsre látogatott az ASE. Nem ismert még a sorsolás, ám nem kizárt, hogy most is hamar összefutunk a Péccsel, ami biztosan érdekes lesz számomra. Fura lesz például Andrija Cilicet a pálya szélén látni: olyan kondiban van, hogy 2-3 évet még simán játszani tudna; mind fizikálisan, mind pedig játékintelligencia terén. Gyakran emlegette a figuráknál, hogy ő majd improvizál – s mindezt meglehetősen sikeresen tette...

Milyenek az egerszegi hétköznapjaid?

- Kellően fáradt vagyok a napi két edzéstől, így még csak autóval mentem pár kört a városban, de már várom, hogy felfedezzem a várost és a környéket. Igaz nem vagyok nagy sétálós-túrázós típus, a fürdőket nagyon szeretem. Zalakaroson már jártam párszor, oda biztosan el fogok látogatni, de hallottam már pár másik fürdőről is, szóval van választék. A Kertvárosban lakom, így a csarnokba autóval járok. A lakásomnál szép a környék, tetszik a táj, rengeteg a zöld. 

Csanád kedvenc otthoni elfoglaltságairól is mesélt kicsit. 

- Filmeket és sorozatokat szeretek nézni, időnként olvasok is, bár nagy a kísértés és hamar bealszom – neveti el magát Csanád. Van Playstation-öm is, azzal FIFA-zni szeretek – kosarazni viszont játékban nem szeretek. Túlzásba nem viszem, de heti egyszer játszom egy órát – meg sem közelítem Andrija Cilic-et vagy Benke Szilit, akik hatalmas gamer-ek... Ami a filmeket illeti, a horror-thriller-csöpögős kategóriákon kívül mindenevő vagyok, sorozatok terén pedig a Star Wars animációs sorozata, amit nézek. Kicsit beszippantott nyáron a Star Wars világa, az alapfilmeket jól ismerem, de most az áthidaló részeket is megnéztem. Star Wars-os könyveket is rendeltem, szóval most ezekkel foglalkozom; illetve a Kobe Bryant-könyv is vár rám. Zenében igazi retro-rajongó vagyok, számomra az elmúlt 15 évben már nem igazán születtek korszakalkotó dalok. Az autómban is a Retro Rádió szól, mostani műfajok nem igazán jönnek be. Rockosabb stílusú vagyok, de vannak napok, amikor komolyzenét hallgatok, például Mozartot. 

 

A két egykori pécsi csapattárs már a ZTE sikereiért küzd

Nem csupán a teljesen átalakult csapat miatt, de az egerszegi szurkolók teljesen ki vannak éhezve a meccsekre. Tucatnyi edzőmeccs vár rátok, a meccsrutint biztosan pótolják majd a – várhatóan - élcsapatok ellen megvívott összecsapások (Körmend, Alba, Falco). Milyen emlékeid vannak a kék-fehér szurkolótáborról?

- Élénken él bennem az a pécsi meccs, amikor szektorürítés után a csarnokon kívülről is lehetett hallani a hangjukat, ráadásul a ZTE megfordította és megnyerte azt a téli találkozót. Nagyon jó hangulatú egerszegi találkozókra is emlékszem a múltból, komoly szurkolással. Nagyon remélem, hogy sokan lehetnek és igazi hazai pályát teremthetnek nekünk, mert az hatalmas pluszt jelent majd ennek a megfiatalított gárdának. 

Interjú Antóni Csanáddal: Bálizs Zsuzsa

Fotó: bama.hu, illetve Bálizs Zsuzsa

2020. augusztus 26. Zalakerámia ZTE KK

Megosztás